www.wimjongman.nl

(homepagina)

VS Ambassadeur: Gedwongen verplaatsing van bevolking is geen weg naar vrede

VS Ambassadeur Friedman zegt dat VS President Trump 'wat de partijen ook maar kunnen overeenkomen' zal goedkeuren', en zegt dat bevolkingsverplaatsing 'niet een pad naar vrede' is.

Door Yoni Kempinski - 27 september 2018

In een speciaal Sukkot-interview, dat vanavond wordt uitgezonden op Arutz Sheva, had de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman te maken met de kennelijke ommezwaai van zijn regering in het Palestijnse staatsbeleid.

Sprekend vanuit zijn Jeruzalemse sukkah, zei Friedman dat President Trump "een overeenkomst wil. Ik denk dat hij zich veel minder zorgen maakt over de structuur dan over de overeenkomst".

"Hij sprak er gisteren meerdere malen over, en wat hij zei is echt in overeenstemming met wat hij al die tijd heeft gezegd: Wat de partijen ook overeenkomen, hij zal het steunen. De werkelijkheid is, denk ik, dat hij aan beide kanten zeer weinig steun heeft gezien voor een één-staat-oplossing, dus ik denk dat zijn opmerkingen juist zijn. Maar uiteindelijk gaat het hier niet om een overeenkomst; het gaat niet om de vorm van overeenkomst, maar om wat de overeenkomst zal zijn."

Op de vraag of de Joden van Judea en Samaria nu reden hebben om zich zorgen te maken over hun toekomst, was Friedman vrijblijvend: "Ik wil niet in detail ingaan op een vredesvoorstel."

Friedman deelde echter wel zijn persoonlijke overtuiging mee tegen een etnische zuivering: "Ik denk dat we nog maanden verwijderd zijn, zoals de president heeft aangegeven, maar ik zal je zeggen, ik ben hier persoonlijk heel duidelijk over geweest, dat ik het niet redelijk vind om te verwachten dat een overeenkomst mensen dwingt hun huizen te verlaten. Dat geldt zowel voor Arabieren als voor Joden. ik denk het idee van gedwongen bevolkingsoverdracht geen weg naar vrede is," zei Friedman.

Bron: Special interview preview: US Ambassador: Forced population transfer not a path to peace - Israel National News