www.wimjongman.nl

(homepagina)

De onbeperkte aanwezigheid van Hezbollah in Syrië

door Sirwan Kajjo | 5 juli 2018

Na weken van pendeldiplomatie, die naar verluidt zou zijn uitgevoerd door Rusland en Israël, begonnen Iraanse troepen en geallieerde milities - waaronder de zogenaamde "militaire vleugel" van de in Libanon gevestigde organisatie Hezbollah, die door de VS is aangewezen als terroristische groepering - zich naar verluidt terug te trekken uit delen van Zuid-Syrië, nabij de Israëlische grens. Volgens andere berichten zijn echter veel Hezbollah-strijders, vermomd als leden van het Syrische leger, gewoon op hun bases gebleven om zo te ontsnappen aan het doelwit zijn van de Israëlische luchtmacht. Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht sporadisch aanvallen uitgevoerd op Iraanse en Hezbollah bases en konvooien in het noorden van haar buurland. Na meer dan zeven jaar samen te hebben gevochten met het Assad-regime in Syrië is het hoogst onwaarschijnlijk dat de door Iran gesteunde terroristische groepering Hezbollah gemakkelijk uit het door oorlog verscheurde gebied zullen kunnen vertrekken, welke afspraken er ook worden gemaakt of welke beloften er ook worden gedaan.

In een televisietoespraak op "Quds Day" - de dag die Iran elk jaar sinds de Islamitische Revolutie in 1979 heeft vastgelegd - richtte Hezbollah-chef Hassan Nasrallah zich tot zijn aanhangers als volgt:

"Wij zijn in Syrië omdat we er moeten zijn. Het Syrische leiderschap heeft ons gevraagd daar aanwezig te zijn op basis van de ontwikkelingen ter plaatse... Dus wat ons in Syrië houdt is onze plicht en het Syrische leiderschap, maar tegelijkertijd zou ik u willen zeggen, zelfs als de hele wereld zou besluiten om ons uit Syrië te verwijderen, wij zullen niet weggaan.

Het lijkt er ook niet op dat het Syrische regime zich haastig uitspreekt tegen Hezbollah om het land te verlaten. In een recent interview met een nieuwskanaal van de Iraanse staat, zei de Syrische President Bashar Assad: "Hezbollah is een essentieel element in deze oorlog - de slag is lang en de behoefte aan deze militaire krachten zal nog lange tijd voortduren."

Hezbollah-strijders hebben geholpen bij het verslaan van de rebellenstrijdkrachten die tegen het regime vochten in de buitenwijken van Homs, Aleppo en Damascus, en zij controleren nu een groot deel van de Syrische grens met Libanon. De sjiitische terroristische groepering is belast met de controle aan de Libanese kant van de grens, ondanks de (zwakke) aanwezigheid van het Libanese leger. De gebieden waarin Hezbollah actief is, zijn van groot belang voor de groep, die het bergachtige terrein gebruikt als route voor het vervoer van militair materieel tussen Syrië en Libanon. Hezbollah is in die regio zo vast geworteld dat het erin geslaagd is om binnen een kleine straal meerdere militaire bases te bouwen.

Nu die fronten van Libanon en Zuid-Syrië al zijn veiliggesteld, zijn de Hezbollah-strijders steeds vaker verhuisd naar de olierijke provincie Deir Ezzor in Oost-Syrië om het Syrische leger te helpen in de strijd tegen de islamitische staatsterroristen (ISIS). Ondertussen hebben Hezbollah en andere door Iran gesteunde milities - zoals de Volksmobilisatietroepen (PMF) - de strategische gebieden langs de Syrische grens met Irak grotendeels onder controle.

Niet ver van die grenzen heeft de VS-coalitie de door de Koerden geleide troepen geholpen om ISIS uit andere delen van Deir Ezzor te drukken. De maandenlange campagne heeft grote strategische gebieden bevrijd van ISIS. Meer dan eens zijn deze twee anti-ISIS-campagnes echter tegenover elkaar komen te staan in Deir Ezzor, waardoor de VS geen andere keuze hadden dan hun lokale partners te verdedigen.

Zodra ISIS in deze gebieden volledig is verslagen, zouden Hezbollah en de andere door Iran gesteunde groepen in een betere positie kunnen komen te verkeren, om dan aanvallen uit te voeren op de Amerikaanse belangen daar en elders in Syrië.

Aangezien het einde van de zevenjarige oorlog in Syrië nog niet in zicht is, zal Hezbollah ongetwijfeld zijn militaire expansie voortzetten, wat nog meer instabiliteit zal veroorzaken in een toch al onstabiele regio.

 

Hezbollah soldaten op parade. (Beeldbron: VOA-videoscreenshot/Wikimedia Commons)

Sirwan Kajjo is een Syrisch-Koerdische journalist en auteur uit Washington.

Bron: Hezbollah's Indefinite Presence in Syria