www.wimjongman.nl

(homepagina)

Na 15 jaar in het Land israël en het burgerschap blijft onder vuur liggen

Door Cliff Keller - 5 februari 2018

Toen Richard en Carolyn Hyde van 'Hart van G-d Ministeries' Aliyah maakten naar Israël in 2003, werd hen het burgerschap verleend en een Israëlisch paspoort gegeven. Later, toen de tijd voor het echtpaar kwam om hun documenten te vernieuwen, verlengde het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI) routinematig het paspoort voor Richard met 10 jaar, hij is christen, maar weigerde die van Carolyn te verlengen die een Joodse volgeling van Jesjoea is.

Sinds die tijd heeft het MOI met verschillende graden van intensiteit voortdurend Carolyns recht op het Israëlische burgerschap betwist, vanwege haar geloof.

Het MOI heeft in overleg met de Orthodox-Joodse groeperingen in Israël een goed gedocumenteerde geschiedenis van de pogingen om te voorkomen dat Messiaanse Joden Aliyah maken naar Israël en ongehinderd in het Land kunnen wonen. Zie bijvoorbeeld:

De Hydes verborgen hun geloof niet.

"Hart van G-d Ministeries is actief in het delen van het Goede Nieuws in Israël om mensen uit alle lagen van het leven te helpen met het bevorderen van Aliyah (de bijbelse terugkeer van het Joodse volk naar Israël), en te helpen om Messiaanse Gemeenten te planten en het stimuleren en toerusten van christenen om te voldoen aan hun bijbelse roeping richting het Joodse volk," zoals hun website zegt.

Een objectieve waarnemer zou het moeilijk te begrijpen kunnen vinden de ambities van de Hyde's te begrijpen, vooral zoals die in Israël - een land dat zichzelf vertegenwoordigt als enige vrije, democratische staat in het Midden-Oosten - een reden vormt voor verbanning. Maar in feite lijkt in de laatste uitdaging van het MOI over de geldigheid van Carolyns paspoort (en hun dreiging om die verbanning uit te breiden tot haar hele familie), een verbanning de meest accurate beschrijving van hun bedoeling.

De Hydes hebben veel gereisd voor hun werk.

"Ongeveer zeven jaar geleden, was het dat het MOI voor het eerst de afgifte weigerde van mijn paspoortverlenging," zei Carolyn tegen Kehila Nieuws Israël. "Dus was ik gedwongen om elk jaar terug te keren naar de MOI kantoren voor een verlenging van één jaar. Op de eerste vergadering met de MOI-vertegenwoordigers zeiden ze dat ze 'sommige dingen' hadden gehoord over mij, maar ze wilden het niet verduidelijken... Het volgende jaar zeiden ze dat ik moest komen voor een interview.

"Ze namen me mee naar een achteraf-kamer voor vragen over mijn persoonlijke leven. De dame die mij ondervroeg, zat naar een papier op haar bureau te kijken, stelde dan een vraag en typte in haar computer. Terwijl we aan het praten waren, leunde ik voorover en kon ik de titel van haar papier ondersteboven lezen - er stond: Yad L'Achim. (Lees meer over de vervolgingen van Yad L' Achim, een orthodoxe joodse organisatie die zich met "tegen-missionaire" activiteiten in Israël bezighoudt, zie:Mijn koffiebesprekingen met anti-missiemedewerkers van Yad L' Achim)

"Ik heb haar toen verteld dat het interview over was. Ik ken de wet en zij brak die. Het is tegen de Israëlische wet dat een overheidskantoor een onderzoek baseert op informatie die afkomstig is van een niet-gouvernementele bron. Ze was blijkbaar in verlegenheid gebracht toen ik haar daarmee confronteerde en ze stelde geen verdere vragen."

Maar Carolyns meest recente poging om opnieuw haar paspoort te verlengen was een ontmoeting met een krachtige oppositie.

Het MOI "...dreigde mijn Israëlische burgerschap te herroepen, hoewel ik al 14 jaar burger ben. Toen ze eraan toevoegden dat ze niet alleen Richard en mij, maar ook onze dochter wilden interviewen, belden we onze advocaat. Toen onze advocaat aankwam, spraken we weer met het hoofd van het MOI in ons gebied. Na afloop van de bijeenkomst kenmerkte onze advocaat de ontmoeting als 'pure intimidatie'."

Nadat ik thuis was aangekomen, was ik behoorlijk gebroken," zei Carolyn. Dus ik pakte mijn gitaar om de Heilige van Israël te aanbidden. Daarna riep het MOI mij op om een 10-jarig paspoort aan te bieden. Hallelujah! Vlak voordat ik het kantoor binnenging, gehoorzaamde ik aan de oproep van H--r om twee nagels in de grond van het MOI te duwen, terwijl ik mijn berouw toonde voor de generaties van mijn voorvaderen die Jesjoea hebben vervloekt."

Maar Carolyns strijd is blijkbaar nog niet afgesloten. Het MOI heeft aangedrongen op een nieuwe ondervraging over haar status nadat zij en Richard terugkeren naar Israël van een reeds lang geplande reis naar het buitenland.

"Dus het lijkt erop dat mijn nationaliteit nog steeds wordt bedreigd," zei Carolyn. "Maar we zijn de Heer aan het prijzen voor Zijn overwinningen, bij elke stap op zijn tijd."

De Hydes hebben gevraagd om gebed voor ondersteuning van hun zoektocht om eerlijk behandeld te worden door het MOI. Ze zoeken recht, en niet wraak, in de hoop om op een dag in staat te zijn om vrij te reizen van en naar Israël, net als andere Israëlische burgers, en zich veilig te voelen dat Israël hun familie en hun thuis zal blijven.

Bron: Kehila