www.wimjongman.nl

(homepagina)

België: De eerste islamitische staat in Europa?

door Giulio Meotti | 22 april 2018

De Franse afkorting van de Belgische ISLAM-partij staat voor "Integriteit, Solidariteit, Vrijheid, Authenticiteit, Moraliteit". De leiders van de ISLAM-partij willen blijkbaar van België een islamitische staat maken. Zij noemen het een "islamitische democratie" en hebben een streefdatum vastgesteld: 2030.

Volgens het Franse tijdschrift Causeur "is het programma verrassend eenvoudig: vervang alle burgerlijke en strafwetten door de sharia. Punt". Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd de ISLAM-partij onmiddellijk met indrukwekkende resultaten bekroond. De cijfers zijn alarmerend.

Het effect van deze nieuwe partij, volgens Michaël Privot, een islam-deskundige, en Sebastien Boussois, een politicoloog, zou de "implosie van het sociale lichaam" kunnen zijn. Sommige Belgische politici, zoals Richard Miller, pleiten nu voor een verbod op de ISLAM-partij.

Het Franse weekblad Le Point geeft een overzicht van de plannen van de ISLAM Partij: "Voorkom ondeugd door kansspelinrichtingen (casino's, gokhallen en wedkantoren) door de loterij te verbieden." Samen met het toestaan van het dragen van de islamitische hoofddoek op school en een overeenkomst over de islamitische religieuze feestdagen, wil de partij dat alle scholen in België halal vlees op hun schoolmenu's aanbieden. Redouane Ahrouch, een van de drie oprichters van de partij, stelde ook voor mannen en vrouwen in het openbaar vervoer te scheiden. Ahrouch behoorde in de jaren negentig tot het Belgisch Islamitisch Centrum, een nest van islamitisch fundamentalisme waaruit de kandidaten voor de jihad in Afghanistan en Irak werden gerekruteerd.

De ISLAM-partij weet dat zij de demografische ontwikkeling aan haar kant heeft staan. Ahrouch heeft gezegd: "Over 12 jaar zal Brussel voornamelijk bestaan uit moslims." Bij de komende Belgische verkiezingen staat de ISLAM-partij nu op het punt om in 28 gemeenten kandidaten te laten verkiezen. Op het eerste gezicht lijkt dat een belachelijk klein deel in vergelijking met 589 Belgische gemeenten, maar het toont de vooruitgang en ambities aan van deze nieuwe partij. In Brussel zal de partij vertegenwoordigd zijn op 14 van de 19 mogelijke lijsten.

Dat is hoogstwaarschijnlijk de reden waarom de Socialistische Partij nu bang is voor de opkomst van de ISLAM-partij. In 2012 slaagde de partij er in om in twee Brusselse wijken (Molenbeek en Anderlecht) een gekozen vertegenwoordiger te krijgen en in Brussel-Stad slechts in beperkte mate.

Twee jaar later, tijdens de parlementsverkiezingen van 2014, probeerde de ISLAM-partij haar basis uit te breiden in twee kieskringen, Brussel-Stad en Luik. Opnieuw waren de resultaten indrukwekkend voor een partij die voorstander is van de invoering van de sharia, het islamitisch recht, in België. In Brussel wonnen ze 9.421 stemmen (bijna 2%).

Deze politieke beweging begon blijkbaar in Molenbeek, het "hol van de Belgische radicalen", een "broeinest van rekruteerders voor de Islamitische Staat Irak en de Levant". Jihadisten zouden terreuraanslagen beramen in heel Europa en zelfs in Afghanistan. De Franse schrijver Éric Zemmour suggereerde dat Frankrijk in plaats van Raqqa, Syrië, te bombarderen, "Molenbeek" zou bombarderen. Op dit moment zijn 21 van de 46 gemeenteambtenaren in Molenbeek moslim.

"De Europese hoofdstad", zo schreef Le Figaro, "zal over twintig jaar moslim zijn".

"Bijna een derde van de Brusselse bevolking is reeds moslim," aldus Olivier Servais, socioloog aan de Katholieke Universiteit Leuven. "De beoefenaars van de islam zullen vanwege hun hoge geboortecijfer een meerderheid zijn 'in vijftien of twintig jaar'. Sinds 2001... is Mohammed de meest voorkomende naam voor jongens geboren in Brussel".

De ISLAM Partij werkt in een gunstige omgeving. Volgens de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, zijn alle moskeeën in de Europese hoofdstad nu "in handen van de salafisten". Een paar weken geleden beëindigde de Belgische regering het erfpachtcontract van de grootste en oudste moskee van het land, de Grote Moskee van Brussel, van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië, "als onderdeel van wat ambtenaren zeggen dat het een poging is om radicalisering tegen te gaan". De ambtenaren zeiden dat de moskee een "broeinest voor extremisme" was.

Uit een vertrouwelijk rapport van vorig jaar blijkt dat de politie in Molenbeek 51 organisaties heeft ontdekt die vermoedelijk banden hebben met het jihadisme.

Misschien is het tijd dat het slaperige België wakker gaat worden?

Giulio Meotti, cultureel redacteur van Il Foglio, is Italiaans journalist en auteur.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Belgium: First Islamic State in Europe?