www.wimjongman.nl

(homepagina)

Pakistan. Asia Bibi vrijgesproken na jaren wachten op de dood wegens "godslastering"

door Giulio Meotti - 31 oktober 2018

 

Asia Bibi met twee van haar vijf kinderen in gevangenschap in de dodencel in 2010 wegens "godslastering".

Na 3422 dagen van wrede en ongerechtvaardigde gevangenschap, de "de eerste vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens godslastering", en is het vonnis over de doodstraf tegen Asia Noreen Bibi eindelijk vernietigd.

De Pakistaanse Hoge Hof heeft vandaag het doodvonnis tegen Bibi, een rooms-katholieke moeder van vijf kinderen, nietig verklaard. Na in 2010 in een rechtszaak veroordeeld te zijn geweest wegens valse beschuldigingen van "godslastering", heeft het recht nu de overhand gekregen. Het doden van Bibi omdat haar islamitische collega's werden beledigd omdat zij, een "onreine" christen, water dronk uit een gemeenschappelijke bron, was zelfs te veel voor Pakistan, waar christenen gewoonlijk worden vervolgd.

Bibi wordt nu "om veiligheidsredenen op een onbekende plaats vastgehouden". Islamistische hardliners hebben de rechters al gedreigd dat als ze wordt vrijgelaten, de verantwoordelijken een "afschuwelijk" einde tegemoet zouden gaan.

Op 14 juni 2009 dronk Asia Bibi op een warme dag water uit een gemeenschappelijke bron, terwijl ze op een veld werkte. Twee moslimvrouwen beweerden dat, omdat zij, een christen, het water uit de put had aangeraakt, de hele put nu haram was (verboden door de islamitische wet). Asia reageerde door te zeggen: "Ik denk dat Jezus het anders zou zien dan Mohammed", en dat Jezus "aan het kruis was gestorven voor de zonden van de mensheid" en vroeg: "Wat heeft uw Profeet Mohammed ooit gedaan om de mensheid te redden? Dit maakte de andere vrouwen woedend, die op haar duwden en spuugden.

Vijf dagen later, toen ze op een ander veld werkte, riep een menigte van "tientallen mannen en vrouwen", op tot de dood van Bibi, sloegen haar wreed en droegen haar naar het dorp, waar de politie haar arresteerde. Qari Muhammad Sallam, de imam van het dorp (die niet aanwezig was geweest bij het watergeschil), en de vrouwen die zeiden dat Bibi het bronwater had vervuild, vertelden het hoofd van de politie dat Bibi "de profeet Mohammed had beledigd".

Op 8 november 2010 werd Asia Noreen Bibi, na slechts vijf minuten beraadslaging, op grond van artikel 295 van het Pakistaanse wetboek van strafrecht, ter dood veroordeeld door ophanging.

Asia Bibi werd ter dood veroordeeld omdat ze christen is en omdat ze dorst had.

Islamisten juichten het vonnis toe. Asia Bibi stond alleen tegen een heel land, dat bereid was zijn zwakke christelijke minderheid op te offeren om de islamisten tevreden te stellen. Na de arrestatie van Bibi verhuisde haar familie 15 keer in vijf jaar tijd naar een ander land. In de afgelopen weken zijn er meldingen geweest over een dementie van Asia. Acht jaar eenzame opsluiting, met het dagelijkse risico om in de gevangenis te worden vermoord, is een wrede vorm van psychologische marteling geweest. Uit angst om in de gevangenis vergiftigd te worden, mocht Bibi zelfs haar eigen maaltijden bereiden.

Enkele dagen geleden, tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg, zei de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani:

"Asia Bibi maakte enkele vrouwen woedend omdat ze uit een waterput hadden gedronken. Volgens deze vrouwen zou een dergelijk contact met christelijke lippen het water vervuild hebben. Na te zijn aangevallen en gerapporteerd wegens godslastering, dreigt Asia Bibi te worden opgehangen. Ik vraag de Pakistaanse autoriteiten... om ervoor te zorgen dat de vrouw een eerlijk proces krijgt en om elke vorm van discriminatie of religieuze vooroordelen te vermijden.

Nu moeten we vrezen dat wanneer Bibi wordt vrijgelaten, zij het doelwit zal zijn van een moord. Islamisten hebben een premie op haar hoofd gezet van 50 miljoen roepies ($375.000).

Salman Taseer, een dappere moslim die gouverneur was van de Pakistaanse provincie Punjab, betaalde met zijn leven, alleen maar voor zijn steun voor Asia; hij werd vermoord door zijn eigen lijfwacht, die zei "hij deed dit omdat de heer Taseer onlangs de voorgestelde amendementen op de blasfemiewet verdedigde". In een ander voorbeeld van de heersende rechtspraak werd zijn moordenaar, Mumtaz Qadri, geëxecuteerd.

Echter, advocaten die christenen en anderen in Pakistan verdedigen die beschuldigd worden van godslastering worden soms ook vermoord. Ook de Pakistaanse federale minister voor Minderheden, Shahbaz Bhatti, is vermoord vanwege de verdediging van Bibi. Hoewel er in Pakistan zelfs niemand officieel is geëxecuteerd voor de misdaad van godslastering, "zijn velen van hen vermoord uitsluitend op basis van beschuldigingen tegen hen," zo berichtte Newsweek. Volgens Human Rights Watch zijn sinds 1990 minstens 60 mensen die beschuldigd worden van godslastering vermoord. Vorig jaar werd een student gelyncht door een menigte voor het plegen van godslastering.

Duizenden extremistische moslims kwamen de afgelopen weken in Pakistan bijeen om rechters onder druk te zetten om de doodstraf te handhaven. Zij riepen "hang de ongelovig Asia op" toen zij door de straten marcheerden. Nu zeggen Pakistaanse islamisten dat de rechters die Asia Bibi vrijspraken "de dood verdienen". Daarom moet Bibi nu het land ontvluchten. Verschillende landen hebben haar al asiel aangeboden.

Sinds Asia Bibi ter dood werd veroordeeld, hebben christenen in Pakistan een reeks bijzonder dodelijke terreuraanslagen ondergaan. Een islamitische zelfmoordterrorist richtte zich zelfs op christelijke kinderen op een speelplaats in een openbaar park. Waar was het Westen?

De Franse priester Pierre-Hervé Grosjean vroeg in Le Figaro:

"Hoe kon het land van mensenrechten zwijgen over deze onrechtvaardigheid? ... Hoe kan men de christenen van Irak willen redden van de barbaren van ISIS, als men niet in staat is een christen te redden van de wetten van een geallieerd land? ... Niet-gelovige vrienden, haar lot gaat u ook aan! Door haar is de vrijheid en de waardigheid van een ieder die u verdedigt. Uw woord is kostbaar en moedig. Uw stilzwijgen zou verschrikkelijk zijn".

Maar het stilzwijgen was verschrikkelijk.

Niemand ging de straten van Europa op om te protesteren tegen de gevangenschap van Asia Bibi. Geen enkele grote westerse columnist heeft artikelen geschreven waarin "Je Suis Asia Bibi" wordt afgekondigd. Westerse seculiere mensenrechtengroeperingen, altijd bereid om elke zaak te omarmen, bleven grotendeels weg van welke actie dan ook. De campagnevoerders om terroristen te bevrijden uit een relatief comfortabele gevangenis in Guantanamo Bay, Cuba, hadden geen tijd om de vrijlating van Asia Bibi te vragen. Geen enkele feministische organisatie steunde deze christelijke moeder. Ook de Verenigde Naties, die Frankrijk net veroordeelden voor een wet die de niqab verbood, zweeg. Het was een samenzwering van lafheid.

Na jaren in een raamloze cel heeft Asia Bibi gezegevierd over haar toekomstige beulen. Het onrecht tegen christenen zal echter voortduren, samen met de waanzinnige stilte van het Westen in de confrontatie met hun vervolging. Asia Bibi's geval is ook het verhaal van de morele zelfmoord van het Westen.

Waar zijn onze filosofen, humanisten en journalisten geweest tijdens de afgelopen negen jaar van onrechtvaardigheid? Het is deze trieste onverschilligheid die het Westen verslindt.

In de ultieme ironie, nog maar een paar dagen geleden, heeft het zogenaamde Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) eenzelfde soort blasfemiewet gehandhaafd. De uitspraak van het EHRM is onbespreekbaar. Zoals Grégor Puppinck, hoofd van het Europees Centrum voor Recht en Rechtvaardigheid, zei: "Het besluit van het EHRM zou de veroordeling van Charlie Hebdo's cartoons hebben gerechtvaardigd..." Het is tijd om de niet-gekozen rechters van die onberekenbare en niet te corrigeren rechtbank te verwijderen.

Giulio Meotti, Cultureel Redacteur van Il Foglio, is een Italiaanse journalist en auteur.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Pakistan: Asia Bibi Acquitted After Years Awaiting Death for "Blasphemy"