www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen: Amerikanen zijn nu legitieme doelen

door Bassam Tawil | 23 mei 2018

Uiteindelijk gaat het om geld. De Palestijnse Autoriteit is wanhopig over de financiële hulp van de VS. Zonder deze financiële hulp zou het Palestijnse leiderschap niet kunnen overleven. De Palestijnen hopen dus beschermingsgeld van de Amerikanen te kunnen afpersen. Het is net alsof je zegt: "Je ziet toch wat er met je gebeurt als je stopt met mij te financieren? Het kan altijd nog erger voor je worden. Ik stel voor dat u mijn verantwoordingsvrije financiering herstelt, en misschien zal ik ervoor zorgen dat u geen pijn lijdt.

Er is een nieuwe ontwikkeling in de Palestijnse haat tegen de regering-Trump: de verbale aanvallen van de Palestijnse leiders op de VS worden nu vertaald in gewelddaden tegen de Amerikaanse delegaties die Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever bezoeken.

De Palestijnse campagne tegen de VS begon in december 2017, toen president Donald Trump zijn aankondiging deed dat hij Jeruzalem erkende als de hoofdstad van Israël, en escaleerde nadat hij aankondigde dat de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem zou worden overgebracht.

De anti-Amerikaanse retoriek is afkomstig van Palestijnen die alle rangen en standen vertegenwoordigen, vanaf de hoogste gelederen, waaronder president Mahmoud Abbas, tot aan de gewone burgers op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook; en van seculiere groepen zoals de heersende Fatah-fractie tot extremistische islamitische organisaties als Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

Als er iets is dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen verenigt, dan is het wel hun haat tegen de vertegenwoordigers en het beleid van het regering-Trump.

Het is moeilijk om zelfs maar één Palestijn te vinden die bereid is om een goed woord te zeggen over de Amerikaanse regering of haar beleid, vooral met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Nu is het echter officieel: De Palestijnen zien de VS als een vijand. Nog verontrustender is het feit dat sommige Palestijnen de burgers en ambtenaren van de VS zelfs zien als "legitieme doelwitten" voor gewelddadige aanvallen. Het lijkt deze Palestijnen niet uit te maken of de Amerikanen tegen wie zij zijn gericht, hen komen helpen ofwel medeleven hebben betuigd met hun zaak.

Aanvallen op Amerikanen die Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever bezoeken, zijn niet langer ongewoon. Slechts door geluk is tot nu toe geen enkele Amerikaans staatsburger gewond door deze aanvallen, die worden uitgevoerd door Palestijnse activisten die van hun leiders te horen hebben gekregen dat de VS een vijand is van de Palestijnen.

Het laatste incident vond plaats op 21 mei in de stad Bet Jala, vlakbij Bethlehem. Activisten van de Palestijnse verzetsgroep vielen een Amerikaans consulair voertuig aan met eieren en schoenen en dwongen het de stad te ontvluchten. De demonstranten riepen slogans om de VS aan te klagen als de "kop van de slang" en droegen spandoeken mee die zeiden: "US Government, You Are Not Welcome in Palestine" en "America is a State of Terror".

Een video die op sociale media werd geplaatst toonde de demonstranten die het Amerikaanse voertuig omringen en schopten toen het zich wegspoedde. Dit was een nogal vernederende scène voor de Amerikanen die naar Bet Jala kwamen om een afstudeerceremonie bij te wonen voor Palestijnse studenten die deelnamen aan een door de VS gesponsord onderwijsprogramma.

"Onze boodschap aan de Amerikanen vandaag is dan ook dat er geen plaats is voor de Amerikaanse regering in Palestina, omdat deze regering samenspant met Israël," verklaarde Mazen Al-Ezah, een van de leiders van het anti-Amerikaanse protest. "Wij houden van het Amerikaanse volk, maar hun regering maakt deel uit van de Israëlische bezetting van ons land en volk."

Een andere demonstrant, Mahmoud Brejiyeh, zei dat het doel van het protest was om de Amerikanen duidelijk te maken dat ze "niet welkom zijn in Palestina". "Wij zijn hier om de Amerikanen te vertellen dat de Palestijnen hen niet langer vertrouwen en dat zij geen rol meer kunnen spelen in het vredesproces [met Israël]."

" Nu is het officieel: De Palestijnen zien de VS als een vijand. De anti-Amerikaanse retoriek komt van Palestijnen die alle lagen van de bevolking vertegenwoordigen - vanaf president Mahmoud Abbas tot de gewone burgers op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Sommige Palestijnen zien de burgers en ambtenaren van de VS zelfs als "legitieme doelwitten" voor gewelddadige aanvallen."

Dit was het tweede incident in zijn soort in de regio Bethlehem sinds begin dit jaar. In januari heeft een groep Palestijnse activisten een Amerikaanse delegatie uitgezet die een bezoek bracht aan de Kamer van Koophandel en Industrie van Bethlehem in het kader van een samenwerkingsverband tussen Palestijnse zakenlieden en het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem.

In februari moesten politieagenten van de Palestijnse Autoriteit (PA) een Amerikaanse delegatie redden die een bezoek bracht aan een onderzoekscentrum in Ramallah. De delegatie, die bestond uit wetgevers uit New York en maatschappelijke organisaties, werd bekogeld met eieren en de Palestijnen riepen: "Amerika is de kop van de slang." Nogmaals, niemand werd gewond.

Naast de gewelddadige aanvallen op Amerikanen op de Westelijke Jordaanoever hebben Palestijnen ook beeltenissen en foto's verbrand van Trump, en Amerikaanse vlaggen. Tijdens een protest in het vluchtelingenkamp van Al-Aydah bij Bethlehem hebben Palestijnse demonstranten een schijnproces opgevoerd van Trump en vice-president Mike Pence. Het vonnis: een terdoodveroordeling. De Palestijnen voerden vervolgens de "doodstraf" uit door beeltenissen van Trump en Pence op een openbaar plein in het kamp op te hangen.

Al deze anti-Amerikaanse protesten hebben een gemeenschappelijk kenmerk: de Palestijnse activisten hebben hun acties altijd van tevoren gecoördineerd met de lokale media. Palestijnse journalisten en fotografen werden uitgenodigd om de protesten te verslaan en ervoor te zorgen dat hun boodschap het Witte Huis en de rest van de wereld bereikte.

Ook kan erop gewezen worden dat de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit, die gedeeltelijk worden gefinancierd en opgeleid door de Amerikanen, geen preventieve maatregelen hebben genomen om een einde te maken aan de protesten tegen de VS. Het is moeilijk voor te stellen dat deze veiligheidstroepen, die over uitstekende inlichtingen beschikken, niet wisten wat verscheidene Palestijnse journalisten en fotografen van tevoren wel wisten over de geplande protesten. Sommige Palestijnen zeggen zelfs dat de protesten tegen de VS niet hadden kunnen plaatsvinden zonder de voorafgaande goedkeuring van de Palestijnse veiligheidstroepen.

Waarom zouden de Palestijnse veiligheidstroepen dergelijke protesten moeten voorkomen, terwijl president Mahmoud Abbas en vele andere Palestijnse functionarissen bijna dagelijks retorische aanvallen plegen op de Amerikaanse regering en haar vertegenwoordigers? Waarom zouden deze veiligheidstroepen dergelijke protesten moeten voorkomen, terwijl de Palestijnse Autoriteit zelf de Amerikaanse regering heeft geboycot en vernietigende aanvallen heeft gelanceerd op de "Joodse adviseurs" van Trump: David Friedman, Jason Greenblatt en Jared Kushner?

Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat de Palestijnen vergif over de Amerikaanse regering uitstrooien. En na verloop van tijd wordt de Palestijnse toon steeds wreder. Trump en zijn adviseurs worden veroordeeld als zionisten en kolonisten en medeplichtigen aan Israëlische "oorlogsmisdaden".

Bovendien blijven de Palestijnen de regering-Trump beschuldigen van een "samenzwering om de Palestijnse zaak en de nationale rechten te liquideren" door middel van het nog goed te keuren Amerikaanse plan voor vrede in het Midden-Oosten. Onder de huidige omstandigheden is het moeilijk in te zien hoe een vertegenwoordiger van de regering-Trump ooit voet aan de grond zou kunnen krijgen in Ramallah of Bethlehem.

De Palestijnse Autoriteit heeft de anti-Amerikaanse gevoelens dusdanig aangewakkerd dat geen enkele Amerikaan zich veilig kan voelen als hij een Palestijnse stad bezoekt. Zelfs geen Amerikaan die hulp komt bieden op zakelijk of educatief gebied. De leiding van de Palestijnse Autoriteit heeft de Palestijnen duidelijk gemaakt dat de Amerikanen nu de vijand zijn, en dit brengt het leven van Amerikaanse burgers en diplomaten in gevaar. Amerikaanse diplomaten en ambtenaren die Ramallah en Bethlehem blijven bezoeken met goede bedoelingen om de Palestijnen te helpen, brengen hun leven in gevaar om hen te helpen die in de beker spugen waaruit ze drinken.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat een van de aanslagen op Amerikanen op de Westelijke Jordaanoever uitmondt in een tragedie. Het Palestijnse leiderschap laat echter geen tekenen zien dat het de omvang van zijn verbale aanvallen op de VS vermindert. Integendeel, de Palestijnse leiders en woordvoerders spreken elke dag gewelddadiger over de Amerikaanse regering. Israëlische Joden wordt al enige tijd de toegang tot Palestijnse steden ontzegd uit zorg voor hun veiligheid. Dit verbod van de Israëlische autoriteiten is niet ongerechtvaardigd, aangezien sommige Israëlische joden na hun binnenkomst in Palestijnse steden met geweld zijn aangevallen.

Misschien zien we binnenkort dergelijke borden die burgers van de VS waarschuwen om Palestijnse steden niet binnen te gaan, uit zorg voor hun veiligheid. Tenzij iemand het Palestijnse leiderschap ter verantwoording roept wegens de opruiing tegen de VS.

Waarom doen de Palestijnen dit? Dit is een tactiek van pesten, om de Amerikaanse regering te laten schrikken bij hun steun en haar "vooringenomenheid" ten gunste van Israël te verlaten. Dit is een nieuwe/oude tactiek die het Palestijnse leiderschap al lang gebruikt om politieke steun en financiële hulp uit de wereld te halen. Het is als zeggen: Geef me alles wat ik wil of ik zal wraak nemen.

De Palestijnen beschouwen de huidige Amerikaanse regering als één van de meest vijandige Amerikaanse regeringen in de geschiedenis jegens de Palestijnen. Zij hopen dat de intimidatie, de bedreigingen en de gewelddadige aanvallen op Amerikaanse burgers en ambtenaren het Witte Huis ertoe zullen brengen hun steun aan Israël terug te draaien en hen te sussen.

Uiteindelijk gaat het om geld. De Palestijnse Autoriteit is wanhopig verlegen om financiële hulp van de VS; zonder financiële hulp zou het Palestijnse leiderschap niet kunnen overleven. De Palestijnen hopen dus het beschermingsgeld van de Amerikanen te kunnen afpersen. Het is net alsof je zegt: "Zie je wat er met je gebeurt als je stopt met mij te financieren? Het kan altijd nog erger voor je worden. Ik stel voor dat u mijn verantwoordingsvrije financiering herstelt, en misschien zal ik ervoor zorgen dat u geen pijn lijdt.

De Amerikanen zouden het Palestijnse bluf ernstig moeten noemen en het Palestijnse leiderschap moeten waarschuwen dat het gevolgen zal hebben als ze hun retoriek en hersenspoeling niet staken. De VS zouden het geld moeten gebruiken als hefboom om dit van de Palestijnen te eisen. De Palestijnse Autoriteit heeft uw geld nodig en u hebt het recht om daarvoor iets goeds te eisen. Er is geen enkele reden dat een Amerikaan deze Palestijnse propagandamachine zou financieren, die niet alleen opzet tegen Israël, maar ook tegen de VS en zijn burgers.

Bassam Tawil is een Arabische moslim uit het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: Americans Now Legitimate Targets