www.wimjongman.nl

(homepagina)

Gazastrip: voedingsbodem voor radicale terreurgroepen

door Bassam Tawil - 1 november 2017

Hamas doet zijn uiterste best om de waarheid te verbergen over ISIS in de Gazastrook, terwijl de Palestijnse Autoriteit (PA) blijft doen alsof Hamas naar een matiging wordt geleid als gevolg van het akkoord van "verzoening".

Hamas beweert dat Israël achter de aanslag op het leven van Tawfik Abu Na'im zit, een Hamas-top-veiligheidsofficial in de Gazastrook. Er is echter een goede reden om te geloven, dat ISIS achter de aanslag zat, die op 27 oktober plaatsvond in de Gazastrook.

Abu Na'im, commandant van de veiligheidsdienst van Hamas, werd licht gewond toen na het vrijdag gebed in een plaatselijke moskee een explosief dat verborgen zat onder zijn auto, ontplofte. Zelfs al voordat Abu Na'im met spoed naar een ziekenhuis werd gebracht, stelden verscheidene Hamas-ambtenaren en -woordvoerders Israël publiekelijk verantwoordelijk stelden. Deze claim kwam natuurlijk zonder enig bewijs om hun zaak te ondersteunen.

( )

Ismail Haniyeh, hoofd van het politieke bureau van Hamas, bezoekt de topambtenaar van de Hamas-veiligheidsdienst, Tawfik Abu Na'im in het Shifa ziekenhuis in Gazastad op 27 oktober 2017. (Afbeeldingsbron: Mohammad Austaz, Hamas Media Office)

Abu Na'im, die uit een Israëlische gevangenis werd vrijgelaten in 2011, na 23 jaar achter de tralies te hebben doorgebracht voor terreur-gerelateerde overtredingen, is een van de oprichters van de militaire vleugel van Hamas, Ezaddin Al-Qassam.

Sinds zijn vrijlating en terugkeer naar de Gazastrook, is Abu Na'im, die de rang van 'generaal' heeft, genoemd als de "man van moeilijke missies".

Alleen een handvol ambtenaren van Hamas weet wat de aard is van die "moeilijke missies" die Abu Na'im, zo wordt gezegd, zou hebben verricht namens de terreurbeweging. Wat vaststaat, is dat deze missies allesbehalve humanitair van aard waren.

Degenen die vertrouwd zijn met Hamas-"missies" kunnen niet anders dan concluderen dat de 'generaal' betrokken is bij terroristische activiteiten zoals het graven van tunnels en het smokkelen van wapens. Het is ook waarschijnlijk dat hij betrokken was bij de planning van terroristische aanslagen en de voorbereiding van Hamas voor een nieuwe oorlog tegen Israël.

Hamas wil nu beweren dat Abu Na'im werd aangevallen door Israël juist vanwege zijn betrokkenheid bij de terroristische activiteiten van Hamas. Hamas beweert ook dat, door zich te richten op de "generaal", Israël probeert de recente "verzoenings"overeenkomst te saboteren tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) van President Mahmoud Abbas.

Ma'mun Abu Amer, de Palestijnse expert in Israëlische zaken, betoogt dat Israël de enige begunstigde is van een moord op een ambtenaar van Hamas. "Israël probeert de verzoening te saboteren en chaos te creëren in de Gazastrook," zo beweerde hij. Hij ging zelfs zover te beweren dat Israël achter een aantal door ISIS-geïnspireerde terreurgroepen in de Gazastrook zit.

Dit laatste argument is belangrijk. Waarom? Omdat het een aanwijzing bevat over de identiteit van de partij die werkelijk achter de aanslag op het leven van Abu Na'im zit, namelijk een andere ISIS-geïnspireerde groep. In de Gazastrook lijken de meeste Palestijnen de bewering van Hamas niet te aanvaarden dat Israël achter de aanslag zat.

Het is in feite een open geheim onder de Palestijnen dat de op ISIS-geïnspireerde terroristen degenen zijn die het explosief onder het voertuig van Abu Na'im aanbrachten.

Naast zijn betrokkenheid bij Hamas in het de anti-Israël terrorisme was Abu Na'im ook verantwoordelijk voor een hardhandig optreden tegen de ISIS-geïnspireerde groepen en individuen die openlijk de regering van Hamas uitdagen in de Gazastrook. Hamas beschouwt deze groepen en individuen ook als een grote bedreiging voor hun totalitaire regime en hun hegemonie over de Gazastrook.

Veel van de bij ISIS aangesloten jihadi's in de Gazastrook zijn ontevreden leden van Hamas, die wegtrokken van de groep onder het voorwendsel dat Hamas te zacht is, en er niet in slaagt om voldoende terroristische aanslagen tegen Israël te verrichten.

Een paar weken geleden slaagden Abu Na'im's mannen erin om in de Gazastrook een prominente bij ISIS aangesloten voortvluchtige aan te houden, Nur Issa. Issa werd al bijna twee jaar gezocht voordat hij gevangen werd genomen bij een veiligheidsoperatie door Hamas. Hij wordt vastgehouden tot woede van ISIS en haar aanhangers in de Gazastrook en Syrië.

Volgens sommige bronnen kreeg Abu Na'im kort voor de moordaanslag een telefoontje van een onbekend ISIS-lid die werkzaam is in Syrië. De ISIS-agent bedreigde naar verluidt het leven van Abu Na'im vanwege het hardhandig optreden van Hamas op de ISIS-leden en het vasthouden van Issa. Abu Na'im echter, volgens de bronnen, nam blijkbaar de dreiging niet serieus,

Abu Na'im is de tweede Hamas-ambtenaar die naar verluidt door ISIS-geïnspireerde groepen in de Gazastrook werd aangevallen. Eerder dit jaar werd Mazen Fuqaha, een andere hoge Hamas strijder, buiten zijn huis in de Gazastrook neergeschoten. Daar gaf Hamas ook Israël de schuld van. Drie Palestijnen werden gearresteerd en geëxecuteerd na een geheim proces, waarin zij naar verluidt opbiechtten dat zij de moord op Fuqaha hadden uitgevoerd op instructies van Israël. Echter, slechts weinig Palestijnen in de Gazastrook lijken deze bewering van Hamas te geloven. Velen zijn ervan overtuigd dat Fuqaha werd vermoord door de bij ISIS aangesloten terroristen.

Hamas kent de waarheid over wie van ISIS verantwoordelijk is voor het aanvallen van de leden van Hamas. Toch is dit een nogal ongemakkelijke waarheid die Hamas liever wil verbergen. Ten eerste is het niet gemakkelijk voor Hamas om toe te geven dat ISIS al lang onder haar neus in de Gazastrook functioneert. Ten tweede is het niet handig voor Hamas om toe te geven dat haar leden zijn overgelopen naar ISIS en andere meer extremistische islamitische terreurgroepen in de Gazastrook. Ten derde is de timing van de aanslag van vorige week op het leven van Abu Na'im met name problematisch voor Hamas, aangezien het samenvalt met de "verzoenings"-overeenkomst met Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit. Hamas presenteert zichzelf als de enige en legitieme heerser van de Gazastrook die de volledige controle heeft over de Gazastrook.

Hamas wil niet dat Abbas of de rest van de internationale gemeenschap wat te weten komt over de ISIS-bedreiging van hun regime, omdat dit een negatieve invloed zou kunnen hebben op de "verzoenings"-overeenkomst en misschien Abbas zal afschrikken, weg van de Gazastrook.

Bijzonder verontrustend is ondertussen dat de topambtenaren van de Palestijnse Autoriteit van Abbas de eerste Palestijnen waren die de Hamas-generaal en aards-terrorist Abu Na'im belden om hem te feliciteren voor het overleven van de mislukte moordaanslag.

Van bijzondere betekenis is een telefoontje dat Abu Na'im ontving van Majed Faraj, commandant van de algemene inlichtingendienst van de PA op de Westelijke Jordaanoever. Faraj is één van de meest krachtige figuren op de Westelijke Jordaanoever en wordt beschouwd als een sterke kandidaat om Abbas op te volgen. Bovendien geniet Faraj de volledige politieke en militaire steun van de Verenigde Staten en andere westerse landen. Indien de "verzoenings"overeenkomst is uitgevoerd, zal Faraj snel samenwerken met zijn tegenhanger in de Gazastrook - een veroordeelde terrorist die als een "generaal" fungeert met de naam Tawfik Abu Na'im.

Als Faraj en de Palestijnse Autoriteit ooit een voet zetten in de Gazastrook, zullen ook zij steeds de realiteit zien dat ISIS daar al werkzaam is en dat het een bedreiging is, niet alleen voor Hamas, maar ook voor de PA zelf. Als ISIS Hamas ziet als gematigd en pragmatisch, kan men zich voorstellen wat ISIS vindt van President Mahmoud Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit.

Voor nu echter blijven Hamas en de PA liever de struisvogeltactiek volgen, en steken hun kop in het zand. Hamas doet zijn uiterste best om de waarheid over ISIS in de Gazastrook te verbergen, terwijl de PA blijft doen alsof Hamas wordt geleid richting een matiging als gevolg van het "verzoenings"akkoord.

Hamas en de Palestijnse Autoriteit wijzen met hun beschuldigende vingers naar Israël in plaats van om te gaan met de gevaren die elk van hen voor ogen staan. En het werkt: dit onophoudelijke, reflexmatige schuld-geven van Israël leidt de wereld ervan af dat de Gazastrook een voedingsbodem is geworden voor radicale islamitische terreurgroepen. Abbas weet heel goed dat de ideologie van Hamas niet gaat veranderen, maar gaat desondanks door met zijn wraakgodin in bed te kruipen. Hamas weet heel goed dat ISIS al in de Gazastrook is, maar blijft beweren dat er sprake is van Israëlische samenzweringen. De vraag is: hoe lang zullen Abbas en Hamas er nog in slagen om iedereen de hele tijd voor de gek te houden?

Bassam Tawil is een moslim, gevestigd in het Midden-Oosten.

© 2017 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Gaza Strip: Breeding Ground for Radical Terror Groups