www.wimjongman.nl

(homepagina)

Bizarre "Dans met de Doden"-ritueel achter een angstaanjagende verspreiding van de Madagaskar builenpest

Door Adam Eliyahu Berkowitz - 30 oktober 2017

 "Want de levenden weten dat ze zullen sterven. Maar de doden weten niets; ze hebben geen herinnering, zelfs het geheugen van hen is dood." Prediker 9:5 (de Israël Bijbel™)
 

Het 'Dans met de Doden-ritueel' in Madagaskar gaat vergezeld van een ritueel dierlijke offer. (Screenshot)

Terwijl de huidige builenpest-epidemie in Madagaskar groeit, en zich dreigt te verspreiden over de grenzen heen, zit er mogelijk een vreemd plaatselijk ritueel van 'zich verbinden met de botten van dode familieleden' achter het tempo van deze ongekende uitbraak.

Builenpest komt plaatselijk voor in Madagaskar, maar dit jaar is de jaarlijkse uitbraak uitgegroeid tot een epidemie zodat gezondheidsorganisaties in het geweer komen om een wereldwijde pandemie te voorkomen. Normaal heeft Madagaskar gemiddeld 400 gevallen per jaar, maar dit jaar is nu al uitzonderlijk met 124 doden sinds de augustus-uitbraak en nog een extra 1200 gevallen die zijn gediagnosticeerd.

In voorgaande jaren werd de builenpest-ziekte, overgedragen door rattenvlooien, met uitbraken die waren geïsoleerd in de landelijke dorpen. De huidige epidemie van de builenpest komt nu ook voor in de stedelijke centra, en wordt doorgegeven via hoesten of niezen. Het kan binnen 12-24 uur dodelijk zijn, en indien onbehandeld, heeft het een sterftecijfer van 100 procent.

Om de verspreiding van de ziekte te beperken, hebben gezondheidsambtenaren, grote openbare bijeenkomsten verboden en controleren ze alle busstopplaatsen, maar de epidemie neemt toe door een oud ritueel, dat de Malagasies weigeren om op te geven: de Dans met de Doden.

Volgens de lokale bevolking gaat een dood persoon pas over naar de volgende wereld, als zijn lichaam volledig is uiteengevallen. Tot die tijd moet het lijk af en toe communiceren met familie en vrienden. In overeenstemming met dit geloof heeft het volk van Madagaskar een sterke traditie om zich te verzamelen op de begraafplaatsen en het opgraven van de botten van hun verwanten, en de resten te wikkelen in feestelijke mantels en met de botten te dansen, vergezeld door feestelijke muziek.

Het bizarre ritueel, genaamd famadihana, oftewel Dans met de Doden, gaat vergezeld van dierlijke offers en het vlees wordt gebruikt voor een begraafplaatsfeest. De matten die gebruikt zijn voor de doden, worden mee naar huis genomen, en worden onder een bed opgeslagen, en zo wordt verondersteld dat ze geluk brengen aan de persoon die op het bed slaapt.

Hoe verontrustend dit ritueel ook is, er was geen reden voor de autoriteiten om in te grijpen en het te voorkomen. De epidemie van builenpest maakte het contact met de doden echter tot een gevaarlijke zaak.

"Als een persoon aan de pest sterft, en vervolgens in een graf begraven is, dat vervolgens weer wordt geopend voor een famadihana, kunnen de bacteriën nog steeds worden overgedragen en ieder besmetten die het lichaam aanraakt, vertelde "Willy Randriamarotia, de stafchef in Madagaskar van het Ministerie van Volksgezondheid, aan AFP.

Gezondheidsambtenaren werken eraan om te voorkomen dat de verspreiding van builenpest door middel van de 'dans met de doden' plaatsvindt. De regering heeft regels uitgevaardigd waarin wordt verklaard dat de slachtoffers van de pest moeten worden begraven in anonieme grafmonumenten, niet in graven die kunnen worden geopend.

De verbinding tussen de pest en de 'dans met de doden' vermoedde men al lang. Het platteland van Madagaskar wordt meestal getroffen door plagen, wanneer in de nazomer de bosbranden de ratten naar de dorpen drijft, en opnieuw wanneer vroege winter-overstromingen hetzelfde doen. Maar het Gezondheidsministerie en epidemiologen hebben gemerkt dat het pestseizoen ook samenvalt met de periode dat de famadihana-ceremonies worden gehouden vanaf juli tot en met oktober.

Ondanks waarschuwingen van ambtenaren weigeren sommige lokale families de traditie op te geven.

"Ik wil niet denken aan de doden als vergeten objecten. Zij gaven ons het leven," vertelde Helene Raveloharisoa, regelmatig deelneemster aan het ritueel, aan AFP. "Ik zal altijd de dans met de botten van mijn voorouders blijven doen - pest of geen pest. De pest is een leugen."

Sommige Malagasies vermoeden dat de regering bijbedoelingen heeft om het ritueel te verbieden.

"De regering die aan de macht is, heeft weinig geld voor de komende presidentsverkiezingen, zodat ze dingen verzinnen om geld te krijgen van geldschieters," zei Josephine Ralisiarisoa tegen AFP. "Ik heb deelgenomen aan ten minste 15 famadihana-ceremonies in mijn leven. En ik heb nooit de pest gekregen."

Dans met de Doden: Pest-waarschuwing over de Madagassische traditie van het opgraven van en dansen met lijken. https://t.co/cZ7S2R9dgq https://t.co/w2k1lYlyWV"

— Het persbureau AFP (@AFP), 26 oktober 2017

De ziekte verschijnt het meest in stedelijke centra en er zijn ook verschillende gevallen in het naburige land van Seychellen opgedoken. Internationale gezondheidsorganisaties bereiden zich voor op het ergste, en zetten centra op voor de behandeling van de ziekte in de negen Oost-Afrikaanse landen, grenzend aan Madagaskar.

De World Health Organization (WHO) beschreef oorspronkelijk het risico van een multinationale pandemie als erg laag, maar toen de epidemie in Madagaskar groeide, werd die beoordeling opgewaardeerd.

"Vanwege het verhoogde risico op verdere verspreiding, evenals de ernstige aard van de ziekte, met daarbij het algehele risico op nationaal niveau, wordt het risico nu beschouwd als zeer hoog," zo heeft de WHO gezegd in een van haar laatste verklaringen.

Hun bezorgdheid is gegrond. De builenpest in de 14e eeuw, ook bekend als de zwarte dood, was een van de meest verwoestende pandemieën in de menselijke geschiedenis, die resulteerde in de dood van naar schatting 75 tot 200 miljoen mensen in Eurazië en in Europa, oftewel ongeveer eenderde van de wereldbevolking.

Bron: “Dance With the Dead” Ritual Threatens to Turn African Plague Into Global Pandemic [WATCH] - Breaking Israel News | Latest News. Biblical Perspective.