www.wimjongman.nl

(homepagina)

Korte analyse van een lezer over het besluit van Trump

L.S.

Ik moest vanavond zomaar nadenken over de ontstane situatie mbt Jeruzalem, door de verklaring van dhr. Trump.

Want wat heeft hij, zonder zelf te weten, gedaan door zijn uitspraken mbt Jeruzalem.

Hij zei dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israel. Tevens gaf hij aan dat het aan Israel is, om evt. in onderhandeling met de Palestijnen, een deel(tje) van de stad te geven aan hen. Dit is eigenlijk het verrassende, eigenlijk zegt hij; De gehele stad Jeruzalem is van jullie….. ik doe daar geen uitspraken of eisen over. De stad is van jullie Israel en het is jullie!!!!! verantwoordelijkheid wat jullie wel of niet doen in onderhandelingen met de Palestijnen.

Hij geeft Jeruzalem ( de steen waar ieder zich aan zal vertillen) terug aan de rechtmatige eigenaar. Hij legt de steen Jeruzalem neer, aan de voeten van de rechtmatige eigenaar/beheerder en trekt daarmee de verantwoordelijkheid terug. Hij wil zich er eigenlijk niet meer mee bemoeien als bemiddelaar, of iets dergelijks. Vooral deze analyse van zijn eigenlijke terugtrekking uit een belangrijk deel van het vredesproces, is opmerkelijk. Hij bereikt ongemerkt het tegenovergestelde. Israel moet het meer en meer alleen uitzoeken. Dit gezien de opmerking mbt “dat wat Israel met de stad doet is aan hun”. Is dat wel zo positief als we allemaal denken.

Ik zie van daaruit een aantal ontwikkelen. Gezien de huidige ontstane verhoudingen met behoudt tot de VS en het Midden-Oosten, is hun rol uitgespeeld. Door de Jeruzalem-keuze is steun aan Israel op de lange termijn kleiner geworden. Er ontstaat ruimte voor een nieuwe kracht die kan opkomen en het probleem (zogenaamd en foutief gedacht) kan oplossen.

Bron via e-mail