www.wimjongman.nl

(homepagina)

De grote westerse terugtrekking

door Giulio Meotti - 4 mei 2016

In maart 2014 werden 192 mensen gedood en 1400 gewond in een reeks van terroristische aanslagen in Madrid. Drie dagen later werd de Spaanse socialistische leider José Luis Rodríguez Zapatero verkozen tot minister-president. Slechts 24 uur na zijn inauguratie gaf Zapatero een order uit voor het terugtrekken van de Spaanse troepen uit Irak "zo snel als maar mogelijk".

De richtlijn was een geweldige politieke overwinning voor de extremistische islam. Sindsdien zijn de Europa's grondtroepen niet meer gezonden buiten Europa tegen het jihadisme; in plaats daarvan zijn ze ingezet binnen de Europese landen om monumenten en burgers te beschermen.

"Opération Sentinelle" is de eerste nieuwe grootschalige militaire operatie binnen Frankrijk. Het leger is nu bezig met het beschermen van synagogen, kunstgalerijen, scholen, kranten, openbare ambten en metrostations. Van alle Franse soldaten die op dit moment betrokken zijn bij militaire operaties, worden de helft van hen ingezet binnen Frankrijk. En de helft van hen zijn toegewezen aan het beschermen van de 717 joodse scholen. Ondertussen, is deze Franse verlamming voor ISIS nu vereeuwigd door het beeld van de politie tijdens het bloedbad door het weglopen bij het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo .

( )

Franse soldaten bewaken een joodse school in Straatsburg, februari 2015. (Afbeeldingsbron: Claude Truong-Ngoc/Wikimedia Commons)

In Italië vind je hetzelfde beeld: 11.000 Italiaanse soldaten zijn momenteel bezig met militaire operaties en meer dan de helft van hen zijn gebruikt in de operatie "Veilige straten", die zoals de naam onthult, de Italiaanse steden veilig moet houden. Het Italiaanse leger is ook bezig met hulpverlening aan migranten die de Middellandse Zee oversteken.

In 2003 was Italië een van de weinige landen die, samen met Spanje en Groot-Brittannië en de Verenigde Staten stonden voor hun nobele oorlog in Irak - een oorlog die succesvol was tot aan de beruchte terugtrekking op 18 december 2011.

Vandaag, loopt Italië, net zoals Spanje, weg van haar verantwoordelijkheid in de strijd tegen de Islamitische Staat. De Italiaanse Minister van de Defensie, Roberta Pinotti, heeft het idee uitgesloten dat Italië zou deelnemen aan de strijd tegen ISIS, nadat de EU defensie ministers unaniem een Frans verzoek om hulp hadden gesteund.

Italië's soldaten zijn gestationeerd voor mijn krantenkantoor in Rome, en bieden en schijn van veiligheid, maar het feit dat de helft van de Italiaanse soldaten bezig is met de binnenlandse veiligheid, en niet in offensieve militaire aanvallen, dit zou ons rust moeten geven? Deze aantallen werpen een licht niet alleen op Europa's interne terreur-frontlinies, vanuit de Franse banlieues naar "Londonistan" toe. Deze cijfers werpen ook een licht op de grote westerse retraite.

Amerikaanse President Barack Obama pochte dat hij als onderdeel van zijn nalatenschap, de Amerikaanse militaire troepen heeft teruggetrokken uit het Midden-Oosten. Zijn beschamende vertrek uit Irak is de belangrijkste reden dat de Islamitische Staat aan de macht kwam - en de reden waarom Obama een militaire terugtrekking uit Afghanistan heeft uitgesteld. Deze Amerikaanse retraite kan alleen worden vergeleken met de val van Saigon, met het beeld van een helikopter bij het evacueren van de Amerikaanse ambassade.

In Europa zijn legers zelfs niet langer klaar voor een oorlog. Het Duitse leger is nu nutteloos, en Duitsland besteedt slechts 1,2% van het BBP aan defensie. Het Duitse leger heeft vandaag het laagste aantal personeelsleden dan op wel moment ook in haar geschiedenis.

In 2012 heeft Duitslands hoogste rechtbank het breken toegestaan van een 67-jarig taboe tegen het gebruik van het leger binnen de Duitse grenzen, het leger is ingezet in de binnenlandse activiteiten. De angst van deze natie als post-Hitler-natie waar het leger zich weer kon ontwikkelen in een staat-binnen-een-staat, wat de democratie kan belemmeren, verlamde Europa's grootste en rijkste land. Afgelopen januari, werd onthuld dat de verkenningsjagers van de Duitse luchtmacht niet eens 's nachts kunnen vliegen.

Veel Europese landen sluimeren in dezelfde staat als België, met haar mislukte veiligheidsapparaat. Een hoge Amerikaanse inlichtingenofficier heeft onlangs zelfs de Belgische veiligheidstroepen vergeleken met "kinderen". En Zwedens opperbevelhebber, Sverker Göranson, zei dat zijn land een invasie kan weren voor maximaal een week.

Tijdens de afgelopen tien jaar heeft het Verenigd Koninkrijk ook in toenemende mate gezien dat haar bondgenoten - zowel de VS als in Europa - een macht in retraite is, alleen gericht op de binnenlandse agenda. De Britten worden steeds meer ingekrompen - een kleiner Engeland.

De Britse strijdkrachten zijn ingekrompen; het leger alleen al zal naar verwachting inkrimpen van 102.000 soldaten in 2010 tot 82.000 in 2020 - het kleinste formaat sinds de Napoleontische oorlogen. Het voormalig hoofd van de Royal Navy, admiraal Nigel Essenigh, heeft gesproken over "omconfortabele overeenkomsten" tussen de Britse verdediging nu en die in de vroege jaren 1930, tijdens de opkomst van nazi-Duitsland.

In Canada worden de militaire bases nu gebruikt om migranten uit het Midden-Oosten op te vangen. Justin Trudeau, de nieuwe Canadese premier, heeft de eerste militaire aanvallen tegen ISIS stopgezet, en weigerde vervolgens om de coalitie tegen hen te vergezellen. Terrorisme is blijkbaar nooit een prioriteit geweest voor Trudeau - althans niet zoals "gendergelijkheid" en globale opwarming van de aarde, euthanasie en onrechtvaardigheden begaan tegen Canada's oorspronkelijke inwoners.

De grotere vraag is: waarom zou iemand ervoor kiezen om te vechten in een oorlog? Beschaafde naties gaan naar de oorlog, omdat de huidige generatie zichzelf wil opofferen ter bescherming van de toekomstige generaties. Maar als er geen toekomstige generaties zijn, er is ook geen reden om vandaag de jonge mannen te laten sterven in de oorlog. Het is "demografische stommiteit."

Spanje's vruchtbaarheid is het meest gedaald - het is de laagste in West-Europa al meer dan twintig jaar en de meest extreme demografische spiraal waar dan ook waargenomen. Ook werden minder baby's geboren in Italië in het jaar 2015 dan sinds de staat 154 jaar geleden werd opgericht. Voor het eerst in drie decennia kromp de Italiaanse bevolking. Duitsland beleeft op dezelfde manier een demografische zelfmoord.

Deze enorme inzet van strijdkrachten in onze eigen steden is een afscheid van de geschiedenis. Het is een morele ontwapening, al vóór de militaire ontwapening. Het is Europa's nieuwste Weimar-moment, de naam van de eerste Duitse Republiek die dramatisch werd ontmanteld door de opkomst van het nazisme. De Weimar-Republiek vormt nog steeds een culturele warboel, een meesterwerk van ongewapende democratie, gewijd aan een verminkt pacifisme, een mengsel van naïef cultureel en politiek reformisme en de eerste hoogontwikkelde welvaartsstaat.

Volgens de historicus Walter Laqueurwerd Weimar was dit het eerste geval van "leven en dood van een tolerante samenleving". Zal Europa's nieuwste Weimar ook zo worden neergehaald, ditmaal door de islamisten?

Giulio Meotti, cultureel redacteur voor Il Foglio, is een Italiaanse journalist en auteur.

Vertaling W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2016 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden.

Bron: The Great Western Retreat


printen??? spaar papier en inkt.