www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnse leiders beloven een nieuw jaar van dood en geweld

Door Khaled Abu Toameh - 4 januari 2016

In plaats van de Palestijnen een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar toe te wensen, vragen zowel Fatah en Hamas hun mensen om zich voor te bereiden op een toename van geweld en "verzet", met inbegrip van zelfmoordaanslagen, tegen de Israëli's.

Terwijl ze nalaten hun mensen hoop voor de toekomst te bieden, vertellen Fatah en Hamas nu aan de Palestijnen dat zij meer geweld en bloedvergieten in 2016 moeten verwachten.

In afzonderlijke berichten voor de Palestijnen bij het Nieuwjaar-gebeuren hebben de twee rivaliserende Palestijnse partijen toegezegd de aanvallen van "weerstand" tegen Israël voort te zetten en zelfs te intensiveren. Onnodig te zeggen, maar de berichten geven geen enkele verwijzing naar samenwerking, vrede en tolerantie.

In plaats van een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar aan de Palestijnen toe te wensen, vragen zowel Fatah en Hamas hun volk in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever om zich voor te bereiden op meer geweld en aanvallen in "verzet" tegen Israël. De twee partijen hebben de Palestijnen niets te bieden naast meer bloedvergieten en wanhoop.

Van Hamas, dat al gedurende bijna 10 jaar aan de macht is in de Gazastrook, wordt gemeld dat het zelfs een nieuwe golf van zelfmoordaanslagen aan het voorbereiden is tegen Israëli's. De laatste keer dat Hamas zelfmoordaanslagen lanceerde in Israël, was tijdens de tweede intifada van 2000-2005, wat vernieling en vernietiging voor Palestijnen bewerkte.

Verschillende verslagen hebben gesteld dat Hamas nu de activering overweegt van de "slapende cellen" in de Westelijke Jordaanoever, als voorbereiding voor het hervatten van de zelfmoordaanslagen tegen Israëli's. Hamas is volgens de verslagen ook van plan zich te richten op de Israëlische veiligheid en politieke mensen.

Hussam Badran, een hoge ambtenaar van Hamas in de Gazastrook, schilderde een grimmig beeld van wat de Palestijnen tijdens 2016 te wachten staat. In een bericht aan de Palestijnen kondigde Badran aan dat de huidige golf van terroristische aanslagen, die hij aanduidde als de "Al-Quds Intifada", tijdens het komende jaar zou escaleren. Hij liet ook doorschemeren dat Hamas inderdaad overwoog de zelfmoordaanslagen tegen Israëli's te hervatten: "Het jaar 2016 zal getuige zijn van een ontwikkeling en escalatie van de intifada, en alle vormen van weerstandsoperaties."

Zijn boodschap, evenals die van vele Hamas-ambtenaren, bevatte geen enkele verwijzing naar de harde levensomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook onder de heerschappij van Hamas. Als Badran en andere Hamas-ambtenaren het hebben over uitvoeren van "alle vormen van verzet" tegen Israël, verwijzen ze daadwerkelijk naar plannen om zelfmoordaanslagen te lanceren en andere terroristische aanslagen tegen Israëli's.

Hamas' nieuwjaarsberichten bieden Palestijnen in de Gazastrook geen enkele hoop dat hun leiders werken aan het einde van hun ellende en hun staat van wanhoop. Er is geen belofte om te helpen bij het oplossen van het probleem van de werkloosheid en de armoede in de Gazastrook. Noch is er een belofte om te helpen bij het oplossen van de crisis met Egypte, die heeft geleid tot de sluiting van de Rafah-grensovergang tussen Gaza en Egypte gedurende de meeste tijd in 2015.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Hamas in de afgelopen week de Palestijnen in de Gazastrook de Nieuwjaarsviering verboden. Veiligheidsagenten van Hamas waarschuwden de eigenaren van restaurants en hotels tegen het houden van Nieuwjaarsfeesten, en zeiden dat deze praktijk "vreemd is aan onze tradities en waarden, en in strijd met de islamitische leer". Hamas rechtvaardigde het verbod met het argument dat de Palestijnen in de Gazastrook solidair moeten zijn met hun broeders op de Westelijke Jordaanoever, die sinds begin oktober een campagne voeren van messteken en aanvallen door auto's tegen Israëli's.

Met het verbod op de Nieuwjaarsviering volgt Hamas het voorbeeld van andere islamitische terreurgroepen zoals de Islamitische Staat, die dergelijke feesten als "on-islamitisch" verklaarden. Deze groepen zien de Nieuwjaarsviering als onderdeel van dezelfde westerse cultuur die zij willen vervangen door de extremistische islam en sharia-wetgeving.

Hamas tolereert geen scènes van Palestijnse vreugde en vieringen van de komst van een nieuw jaar. Zij wil geen jonge Palestijnen zien die genieten van hun tijd in restaurants, cafés en hotels. In plaats daarvan wil Hamas dat jonge Palestijnen hun krachten bundelen en de jihad tegen Israël voorbereiden. Hamas geeft er de voorkeur aan om te zien hoe jonge Palestijnen gekleed gaan in militaire kleding en wapens dragen. Het wil dat jonge mannen in plaats van feestvieren en vreugde hebben, deelnemen aan het graven van meer tunnels onder Gaza's grenzen met Israël en Egypte.

( )

Gewapende milities van Hamas op een parade met een raket in Gaza. (Bron van het beeld: i24 Nieuws video screenshot)

Evenzo vierde President Mahmoud Abbas, die de Fatah-factie in de Westelijke Jordaanoever leidt, deze week de 51e verjaardag van zijn eerste gewapende aanval tegen Israël, en hoopt dat 2016 getuige zal zijn van meer geweld. Verschillende Fatah-ambtenaren en -groepen markeerden deze verjaardag door te zweren de "weerstand" tegen de Israëli's te intensiveren en de Palestijnen aan te sporen om toe te treden tot de "strijd" tegen Israël.

Fatah's gewapende vleugel, de al-Aqsa Martelaren Brigades, maakte gebruikt van de gelegenheid om nog een andere bedreiging van terroristische aanslagen tegen Israëli's te lanceren. "We blijven ons inzetten voor de optie van een gewapende strijd," zei de groep in een folder die werd uitgedeeld in de Westelijke Jordaanoever. "Wij zullen voortgaan op het pad van de martelaren tot de bevrijding van heel Palestina."

President Mahmoud Abbas, die ook het hoofd van Fatah is, had ook niets te bieden aan zijn volk op Nieuwjaar, behalve dan de berichten van haat en minachting jegens Israël. In een bericht aan zijn volk rechtvaardigde Abbas nogmaals de huidige golf van geweld door te zeggen dat dit het "resultaat was van de voortzetting van bezetting en de nederzettingen, en de schending van onze heilige plaatsen." Hij voegde eraan toe: "Onze mensen zullen niet capituleren, opgeven of een vernedering accepteren."

Terwijl Abbas het volk toesprak, vielen gemaskerde Palestijnen in Bethlehem diverse restaurants en zalen aan waar men veronderstelde dat er Nieuwjaarsfeesten zouden plaatsvinden. Ooggetuigen zeiden dat de gemaskerde mannen het vuur openden op de restaurants, de zalen en de voertuigen, om te voorkomen dat Palestijnen er zouden feestvieren. De aanvallers, zo meldden ooggetuigen, waren verbonden aan de Fatah-factie van Abbas, niet Hamas.

De leiders van Fatah en Hamas hebben weer eens laten zien dat ze niets anders aan de Palestijnen te bieden hebben dan geweld, vernietiging en dood. Deze leiders willen dat hun mensen in de strijdersstemming blijven voor de strijd tegen Israël. Als zodanig ziet het jaar 2016 er niet zeer veelbelovend uit voor de Palestijnen onder het huidige leiderschap van Fatah en Hamas.

Khaled Abu Toameh is award-winnend journalist, gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling W.J. Jongman en H. Sleijster

Bron: Palestinian Leaders Promise a New Year of Violence and Death


printen??? spaar papier en inkt.