www.wimjongman.nl

(homepagina)

Terwijl Poetin nu een van 's werelds krachtigste spelers is, wordt zijn verrassende Joodse verbinding onthuld

Door Adam Eliyahu Berkowitz - 2 december 2015

( )

Vladimir Poetin (Foto: Russische presidentiële Pers en Informatie Bureau - Kremlin.ru)

"Een man die vrienden heeft, kan het slecht vergaan, maar soms is er een echte vriend die meer toegewijd is dan een broer" (Spreuken 18:24).

In de lange geschiedenis van de Joden in Rusland was de overheid zelden een bondgenoot, maar vaak de bron van vervolging. De huidige Russische president Vladimir Poetin is echter een krachtige uitzondering, nu de Joden een belangrijke rol spelen in zijn persoonlijke geschiedenis en zijn intieme kring. Met het Russische leger als een belangrijke speler in de explosie-gevaarlijke multinationale puzzel die zich aan het ontvouwen is in Syrië, kan dit persoonlijk element een belangrijke en misschien wel doorslaggevende factor zijn in de manier waarop het conflict zich verder zal ontvouwen.

Op de Internationale Vergadering van Chabad Afgevaardigden in 2007, is de Russische opperrabbijn, Rabbi Berel Lazar, vaak aangeduid als "Poetins Rabbi", en die vertelde een opmerkelijk verhaal over de Russische leider, dat hij hoorde van Poetin zelf.

"Toen hij een jong kind was, groeide hij op in een arm gezin. Zijn ouders waren altijd aan het werk. Hij had het geluk dat de buren een chassidisch joodse familie was, en ze zich er altijd van verzekerden om hem uit te nodigen," lichtte Lazar toe. "Ze waren erg aardig voor hem, en hij besefte dat ze niet alleen maar vriendelijk waren voor een kind dat niet van hen was, en niet alleen maar vriendelijk waren voor een ​​kind dat niet Joods was, maar ze waren vriendelijk naar een ​​kind in een tijd en plaats waar het gevaarlijk was om dat te doen. '

( )

De Russische president Vladimir Poetin steekt samen met de Russische opperrabbijn Berl Lazar een menora aan tijdens het Joodse Chanoeka feest. (Foto: Kremlin.ru/ Wiki Commons)

"Dertig jaar later, als gevolg van de dankbaarheid die hij voelde voor die familie, en vanwege het respect dat hij voelde voor het Joodse volk als geheel, gaf hij als loco-burgemeester van de stad Leningrad officieel toestemming om de eerste Joodse school in de stad te openen."

Het gezin in Lazars verhaal kwam van Anatoly Rakhlin, Poetins middelbare school worstel-coach, een man die hij beschreef als een vader-figuur en op wiens begrafenis hij huilde. Poetin beschreef de familie in zijn autobiografie First Person.

"Ze waren belijdende Joden die niet werkten op zaterdag, en de man bestudeerde de hele dag de Bijbel en de Talmoed," schreef hij. "Zodra ik hem wat vroeg, mompelde hij. Hij legde me uit wat dit boek was en ik was meteen geïnteresseerd. "

De Joodse band met Poetin was niet een afwijking, beperkt tot zijn jeugdherinneringen. In 2005, toen Poetin een officieel bezoek bracht aan Israël, bezocht hij zijn middelbare school leraar, Mina Yuditskaya Berliner, die in Tel Aviv woonde. Hij kocht zelfs een appartement voor haar in de stad, toen hij hoorde dat ze in slechte omstandigheden woonde.

Arkadi en Boris Rotenberg waren zijn judo-sparringpartners onder Coach Rakhlin, en het zijn goede vrienden gebleven tot op deze dag. De Rotenbergs zijn miljardair-aannemers, en de relatie is wederzijds goed, met de broers Rotenberg die van de overheid contracten krijgen ter waarde van vele miljarden dollars.

In feite heeft Poetin zich omringd met rijke en succesvolle Joden, zoals Moshe Kantor (netto waarde $ 2.3 miljard), Lev Leviev (netto waarde $ 1.5 miljard), Roman Abramovich (netto waarde $ 9.1 miljard) en Victor Vekselberg (netto waarde $ 13.6 miljard). Ze zijn allemaal goede vrienden en vertrouwelingen van de Russische president, en ze zijn allemaal heel openlijk Joods.

Op het Joodse Nieuwjaar, gevierd in september, stuurde Poetin een vakantiegroet naar Rabbi Lazar, en wenste de Russische Joodse gemeenschap een "zoet en gelukkig Nieuwjaar".

"Eeuwenlang hebben Joodse waarden geïnspireerd tot verheven idealen," schreef Poetin. Hij zei dat deze waarden de "relaties tussen de verschillende volkeren versterkten ... door middel van liefdadigheid en onderwijs, allemaal in het belang van de publieke zaak." Op een directe manier, beloofde hij, zal ik me "fel verzetten tegen elke uiting van antisemitisme en xenofobie."

Poetin maakt die dingen waar, en hij schonk een maand van zijn presidentssalaris aan het Joodse Museum in Moskou. Zijn naam is als donor trots vermeld op de muur van het museum.

Misschien is het te wijten aan zijn verbinding met de Joden op persoonlijk niveau, maar van Poetin kan worden gezegd dat hij de Russische Joden in de eerste plaats ziet als goede Russische burgers. Dit heeft reeds internationale gevolgen. Toen Poetin een ontmoeting had met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in september om de ontwikkeling van de situatie in Syrië te bespreken, had de ontmoeting positieve resultaten, waarbij Poetin zijn sterke band met Israël uitte.

( )

Israëlische premier Benjamin Netanyahu (rechts) houdt een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin (links) in de residentie van Netanyahu in Jeruzalem op 25 juni 2012. Bron: Kobi Gideon / GPO / Flash90.

"We vergeten nooit dat in de staat Israël veel voormalige Sovjet-burgers wonen, en dat heeft een speciale betekenis in de relatie tussen onze twee staten", verklaarde Poetin. "Elke Russische actie in het gebied is altijd heel verantwoordelijk geweest. We zijn ons bewust van de artillerie die tegen Israël is en we veroordelen het. "

In 2011, tijdens de Euro-Aziatische Jewish Congress in Moskou, zei Poetin: "Israël heeft in feite een speciale status voor ons. Het is praktisch een Russisch-sprekend land. Israël is een van de weinige buitenlandse landen die Russisch-sprekend kan worden genoemd. Het is duidelijk dat meer dan de helft van de bevolking Russisch spreekt."

Bron: How Russian Jews Helped Shape the Life of Vladimir Putin - Israel News


printen??? spaar papier en inkt.