www.wimjongman.nl

(homepagina)

Commentaar: Kan Cuba de vervanger worden van Palestina? De Obama-uitdaging

25 maart 2015 - door Dr. Aaron Lerner

Hier is het optimistische scenario: Minister-president Binyamin Netanyahu houdt stand, waardoor President Obama uiteindelijk tot de conclusie zal komen dat de hele linker vleugel van Israël en de Amerikaanse Joden zich vergisten in hun beoordeling dat Netanyahu zou capituleren onder druk. Met het oog op zijn plaats in de geschiedenisboeken zal Mr. Obama zich dan richten op het orkestreren van een reeks fotomomenten van hem als de man die de betrekkingen met Cuba herstelde. Wees niet verbaasd als er zich foto's verspreiden van een presidentiële familie die op vakantie is in een Cubaans beachresort.

Er zal ook ongetwijfeld een leuke foto zijn van zijn vrouw, stralend naast hem als hij een Cubaanse sigaar opsteekt.

Het meer waarschijnlijke scenario: President Obama draait de duimschroeven aan, tot het einde van zijn termijn. Premier Netanyahu geeft niet toe aan de Amerikaanse druk en maakt er het beste van in deze situatie met zijn coalitie van 67 Knesset-leden.

Slechtste scenario: buigen onder de druk, Israël wordt opgesloten in een framewerk, gevolgd door een tijdlijn, waarin stapsgewijze Israëlische terugtrekkingen die toegeven aan de Palestijnen.

Ter herinnering: in de vroege jaren van de Oslo-akkoorden, maakte het Congres de VS-financiering voor de PA volledig afhankelijk aan de Palestijnse naleving. Wonder boven wonder, bij elke officiële Amerikaanse beoordeling werd geconcludeerd dat de Palestijnen volledig de akkoorden naleefden.

Verwacht hetzelfde automatische passeren als we gaan starten met een tijdlijn af te lopen naar de oprichting van een soevereine Palestijnse staat. Benjamin Netanyahu kan zeer zeker deze en andere uitdagingen weerstaan.

Er is een duidelijkheid gekomen in de situatie ten opzichte van de Palestijnen en Iran, dat het aanzienlijk gemakkelijker maakt voor premier Netanyahu om met vastberadenheid leiding te geven.

Voeg daaraan toe: Netanyahu verkeert in de ongekende situatie de aangewezen man te zijn voor de Arabische wereld en de bezorgde Europeanen, in de strijd tegen de Amerikaanse capitulatie voor Iran!

Ja. Het zal geen picknick worden. Maar nu, meer dan ooit, er is een gevoel van een natie die bereid en in staat is om te reageren op de oproep van "acharei" (na mij).

Bron: IMRA - Wednesday, March 25, 2015 Weekly Commentary: Can Cuba Substitute For Palestine? The Obama Challenge

printen??? spaar papier en inkt.