(homepagina)

Wie zit meer in de problemen: Wilders of Nederland?

door Timon Dias | 24 april 2014

"Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, en we hebben niets gezegd dat niet is toegestaan." - Geert Wilders, parlementslid en leider van de Partij Van de Vrijheid.

Nu heeft de politie blijkbaar besloten om deel te gaan uitmaken van de vervolging. Zij hebben voorgedrukte "Wilders-formulieren" opgesteld voor aanklachten en hebben aangeboden om mensen thuis te komen helpen om die in te invullen.

De Nederlandse Vrijheidspartijleider Geert Wilders heeft opnieuw de internationale krantenkoppen gehaald. De Nazi-vergelijkingen zijn ongebreideld, de zelfbenoemde slachtoffers stellen zich op, nu er meer dan ooit een kans is dat Wilders eindelijk zou kunnen worden veroordeeld voor haatdragende taal.

In een interview op de Nederlandse Public News Service [NOS] op 12 maart, zei Wilders: "[Mensen] zullen nu stemmen voor meer veiligheid, meer socialer, en... in elk geval een stad met minder kosten, en indien mogelijk, met minder Marokkanen."

Geert Wilders wordt geïnterviewd tijdens de campagne, 12 maart 2014. (Bron: Video screenshot van de NOS)

Wilders heeft de cijfers ter ondersteuning van zijn bezorgdheid. Uit statistieken blijkt dat 65% van alle Marokkaanse jongeren zijn gearresteerd door de politie, en dat een derde van die groep meer dan vijf keer is gearresteerd.

Wilders benadrukt de buitensporige kosten die verbonden zijn met dit onevenredig hoge aantal Nederlandse Marokkanen dat geregistreerd is als 'sociaal welzijn begunstigden' en die betrokken zijn bij sociale fraude.

Gebaseerd op deze cijfers, lijkt Wilders te impliceren dat als er niet zo'n groot aantal Marokkanen was, dat dan de Nederlandse misdaadcijfers en de sociale kosten aanzienlijk zouden dalen.

Wilder stelt dat Nederlandse Marokkanen die herhaaldelijke criminele overtreders zijn, moeten worden beroofd van hun Nederlandse paspoorten en teruggestuurd naar Marokko, een handeling die mogelijk is, aangezien het alle Marokkanen en hun Marokkaanse nakomelingen wettelijk verboden is, om afstand te doen van hun Marokkaanse paspoorten.

Van Nederlandse Marokkaanse criminelen is bekend dat zij zeer onverschillig staan tegenover veroordelingen tot straffen in de Nederlandse gevangenissen, die bekend staan om hun comfort. In meerderheid worden de Nederlandse gevangenissen bevolkt door de Nederlandse Marokkanen.

Marokkanen leiden blijkbaar hun status af van de gevangenisstraffen. Blijkbaar hebben ze na hun vrijlating veel aanzien. Blijkbaar is alleen de gedachte van te moeten handelen een luxe van Nederland - zelfs in de gevangenis - want Marokko werkt angst in de harten van potentiële overtreders. In Italië heeft men dezelfde bedreiging in feite al, en fungeert het als een succesvol afschrikmiddel. Het lijkt alsof alleen al de dreiging van deportatie meer helpt dan welke andere maatregel dan ook, om de jonge Marokkanen te weerhouden van een leven in de misdaad.

Hoewel het voorstel door Wilders tegenstanders wordt gebruikt ofwel om te lachen, óf als stok om te slaan, is de gegrondheid van het voorstel zelden uitgewerkt, ook niet door Wilders zelf. In een recente opiniepeiling bleek 76% van de Nederlandse kiezers deze maatregel te willen steunen.

De NOS-interviewer vroeg Wilders opnieuw op 14 maart wat hij eigenlijk bedoelde met wat hij had gezegd ten aanzien van de Marokkanen in het algemeen, eigenlijk verwachtend van hem te horen dat hij alleen maar naar de Nederlandse Marokkaanse criminelen zou verwijzen. Maar Wilders stond stevig. Hij benadrukte dat hij een bezorgdheid had over het aantal Marokkanen dat momenteel de misdaadstatistieken overstroomt, en verklaarde herhaaldelijk: "Hoe minder Marokkanen, hoe beter."

"Kun u zich voorstellen dat mensen zijn opgeschrikt door uw opmerkingen?" vroeg hij.

"Het is jammer als mensen worden opgeschrikt door de waarheid," zei hij.

Deze laatste ronde van woede tegen Wilders begon na de aankondiging van de verkiezingsuitslag op 19 maart. Aan het eind van zijn overwinningstoespraak merkte Wilders op: "...en de derde vraag is, en het wordt mij eigenlijk niet toegestaan om dit te zeggen, omdat ik ben aangeklaagd, en er misschien zelfs wel er een sociaal-democraat is die mij vervolgen wil, maar vrijheid van meningsuiting is een groot ding, en we hebben niets gezegd dat niet is toegestaan. Wij hebben niets gezegd dat niet klopt. Dus ik vraag u nu: wilt jij, in deze stad en Nederland, meer of minder Marokkanen?" De menigte antwoordde: "Minder, minder, minder!"

Echter, in de tijd na de gebeurtenis nuanceerde Wilders zijn opvattingen. Hij verklaarde dat hij verwees naar criminelen, maar slechts ten gunste van een vrijwillige terugkeer van gezagsgetrouwe Marokkanen.

Nu heeft de politie blijkbaar besloten om deel te gaan uitmaken van de vervolging. Zij hebben voorgedrukte "Wilders-formulieren" opgesteld voor aanklachten en hebben aangeboden om mensen thuis te komen helpen om die in te invullen.

Wilders is een racist? Hij twitterde onlangs: "Steun voor Marokkaanse zakenvrouw Elou Akhiat. Het is een schande dat ze met de dood wordt bedreigd vanwege het openen van een wijnbar!"

Bron: Who is in More Trouble: Wilders or The Netherlands?

printen??? spaar papier en inkt.