(homepagina)

Paus Franciscus 'herziet en herschrijft' de Vaticaanse constitutie

Terwijl een groep van acht katholieke kardinalen, uitgekozen door de paus om de duistere en autocratische bureaucratie van het Vaticaan op te schudden, zich voorbereidt voor een ontmoeting, heeft de leider van de groep gezegd dat ze van plan zijn om de apostolische constitutie, die de macht toebedeelt aan de Heilige Stoel, te herzien en te herschrijven.

29 september 2013 | Door Tom Kington, Rome

Paus Franciscus benoemde acht katholieke kardinalen om de duistere en autocratische bureaucratie van het Vaticaan op te schudden. Foto: AFP

De kardinalen die in april werden benoemd door paus Franciscus en voor het eerst met hem zullen overleggen in het Vaticaan op 1-3 oktober, werden geïnstrueerd over het herzien van de constitutie, die bekend staat als Pastor Bonus, in 1988 opgesteld door Paus Johannes Paulus, in een poging om een grote stem te geven aan bisschoppen over de hele wereld.

Maar kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga, de leider van de groep, zei dat als de vergadering komt, zij van plan zouden zijn om veel verder te gaan dat alleen 'dit of dat' te veranderen."

Editor: Merkwaardig genoeg kreeg een katholieke zieneres boodschappen met de waarschuwing dat de R.K. leiding van plan was om alles te herzien. En ook een geheel nieuwe liturgie zou voorschrijven.
Citaat: Velen zullen, onterecht, aannemen dat de nieuwe liturgie en de nieuwe mis – hoewel erg veranderd - geen kwaad kan.
De angel zit dus in het meer dan alleen herschrijven van de constitutie.

( )

Kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga

"Nee, deze constitutie is voorbij," zei hij in een tv-interview. "Nu gaat het om iets anders. We moeten iets anders schrijven," voegde hij eraan toe.

"In het verleden heeft het Vaticaan juist de bestaande regels herzien, dus dit is een breuk na een eeuw van toenemende centralisatie", zegt Gerard O'Connell, een Vaticaanse analist bij de Vaticaan Insider.

"Kardinaal Maradiaga liet doorschemeren dat de paus de fundamentele vraag stelde: Wat kan er worden beslist in Rome en wat op lokaal niveau. Hoe kan de Romeinse Curie de bisschoppen dienen in plaats van een plaats van afkeuring en controle te zijn?"

O'Connell haalde de Japanse bisschoppen aan als slachtoffers van de centralisatie van het Vaticaan.

"Zij moeten advies van Rome vragen over het juiste gebruik van het Japans in hun liturgieën, maar je zou denken dat ze dit zelf het beste kunnen beoordelen."

Op zaterdag gaf Franciscus nog een duidelijke aanwijzing dat hij het Vaticaan ziet als een broeinest van intriges en machtsstrijd, toen hij de Vaticaanse politieagenten instrueerde op zaterdag om hard op te treden tegen de roddels binnen de muren van het Vaticaan, alsook op zoek te gaan naar indringers.

Het definiëren van roddel als het werk van de duivel, "een verboden taal" en "een oorlog gevoerd met de tong", vertelde hij de verzamelde gendarmes om roddelaars op heterdaad te betrappen. "Het kan niet van hieruit. Loop uit de St. Anne poort. Ga naar buiten en praat daar! Hier kun je het niet doen!"

Kardinalen die verzameld waren in Rome vóórdat Franciscus in maart werd verkozen, klaagden dat Vaticaanse functionarissen een zichzelf dienende elite was geworden, onverschillig voor de noden van de bisdommen in de wereld.

Kardinaal Rodríguez Maradiaga zei dat zijn fractie suggesties over Vaticaanse hervormingen had ontvangen uit de hele wereld, met inbegrip van 80 pagina's met suggesties uit Latijns-Amerika. Het samenvallen op een paar belangrijke thema's suggereerde dat Gods wil aan het werk was, zo zei hij.

"Het kan niet zo zijn dat miljoenen katholieken over de hele wereld hetzelfde suggereren, tenzij de Heilige Geest het inspireert."

Franciscus is er ook op ingesteld om de controle te ontspannen die het Vaticaan uitoefent op de Italiaanse bisschoppenconferentie, zo meldden de Italiaanse media op zondag. In tegenstelling tot in andere landen, is het hoofd van de Italiaanse conferentie niet door bisschoppen verkozen, maar benoemd door de paus, een systeem dat Franciscus naar verluidt van plan is om te schrappen.

"Het hoofd van de conferentie hanteert politieke invloed in Italië, dus deze stap van de paus betekent dat de macht van het Vaticaan in de Italiaanse politiek zal afnemen," zei Maria Antonietta Calabro, een Vaticaans expert van de Italiaanse krant Corriere della Sera. "De paus heeft de Italiaanse bisschoppen reeds verteld hoe hij wil dat ze omgaan met de Italiaanse politiek, niet het Vaticaan," zo voegde ze eraan toe.

Franciscus zei vorige maand dat hij de lange-termijn staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, wilde vervangen - die naar verluidt regelmatig contact had met Italiaanse politici - door aartsbisschop Pietro Parolin, de Vaticaan nuntius in Venezuela.

Bron: Pope Francis to 'rip up and rewrite' Vatican constitution - Telegraph

printen??? spaar papier en inkt.