()

Wat gebeurt er ‘The Day After’ een Iraanse nucleaire aanval?

Een Iraanse aanval op Israël zal niet noodzakelijkerwijs “het einde” zijn, zegt historicus dr. Uri Milstein. Israël, zegt hij, kan “de dag erna” overleven.

Door David Lev 21/11/2011

Zal Israël werkelijk Iran aanvallen en proberen om de nucleaire faciliteiten te vernietigen? De conventionele wijsheid zegt dat, hoewel Jeruzalem dit wel zou willen, het zeer waarschijnlijk niet zal gaan gebeuren - vanwege de angst voor wat er dan zou gebeuren, en vooral “De dag erna.” In de nasleep van een dergelijke aanval, zo geloven veel Israëlische functionarissen, zou Iran terug kunnen slaan met een spervuur ​​aan wapens - nucleaire of conventionele.

Van even groot belang is de mogelijkheid dat er tienduizenden conventionele raketten worden afgevuurd op Israël door Hezbollah en de Hamas terroristen, opererend vanuit Libanon en Gaza. Beide terreurgroepen, zijn immers proxies voor Iran, en beide hebben grote leveringen gekregen van geavanceerde raketten, die waarschijnlijk voorzien zijn van biologische of chemische koppen.

Een all-out aanval op Israël, volgens de conventionele wijsheid, zou in principe de overheid uitschakelen en vrijwel alle defensie-inspanningen. Op dat moment zal alles wat dan is overgelaten, door de Arabische legers die Israël binnenmarcheren, “in zee worden gedreven.” Gezien de voortdurende dreigingen opgeworpen door Iran voor Israël, is in feite een dergelijk scenario mogelijk - misschien zelfs wel waarschijnlijk - zelfs zonder dat Israël Iran probeert te vernietigen. En zodra Iran de bom krijgt, volgens velen, het is alleen een kwestie van tijd voordat Israël “de dag erna” zal moeten aanzien.

Niet iedereen is het eens met deze conventionele wijsheid, - dr. Uri Milstein, een van de meest prominente militaire Israëlische historici, is van mening dat er stappen zijn die Israël nu al kan nemen en die ervoor kunnen zorgen dat Israël overleeft - ja zelfs overwinnaar kan zijn - op “de dag erna”

Er zijn 7 miljoen mensen in Israël, vertelde Milstein aan Arutz Sheva in een interview - 6 miljoen van hen joden - en het volk van Israël, zo gelooft hij, heeft het in zich om niet alleen te overleven, maar ook om doeltreffend te reageren in de geval van een grote aanval.

Dat antwoord, zegt hij, zou komen in de vorm van een “tweede aanval,” Israëls reactie op een ernstige aanval vanuit Iran of door de terreurgroepen - als er een aanval zal komen in de vorm van de geroemde nucleaire capaciteit van Israël. Hoewel Israël nooit heeft bevestigd dat men dergelijke wapens heeft, zijn er berichten in de pers over tientallen plaatsen met nucleaire arsenaal van Israël, zo niet honderden. Milstein gelooft deze verslagen, en gelooft dat de leiding van het land die wapens zal gebruiken op het moment van de waarheid.

Dat, is op zichzelf, zegt Milstein, al een afschrikking voor Iran en zijn bondgenoten in de terreur om een ​​grote aanval op Israël te lanceren, zelfs in het geval van een aanval door Israël op de nucleaire installaties van Iran. “We hopen en bidden dat we dat moment nooit zullen zien, maar als we dat wel doen, zal de Israëlische reactie een nieuw Midden-Oosten scheppen.” “De Israëlische nucleaire wapens zouden Iran, Hezbollah en Hamas wegvagen, en mogelijk ook Syrië en Libanon, van waar uit de Hezbollah een aanval zal doen.” Israël zal uiteindelijk toch een overeenkomst aangaan met deze terreurgroepen, maar dat kan niet zolang er geen groot evenement -dat dit zou rechtvaardigen- plaatsvindt, zoals een Iraanse aanval op Israël. “We moeten een dergelijk scenario betrekken in bijbelse termen, zoals het hedendaagse equivalent van de laatste oorlog van Gog en Magog,” zegt Milstein.

Het Israëlische volk, zegt hij, begrijpt wat er op het spel staat, en is bereid om offers te brengen om een ​​betere toekomst te verzekeren. Natuurlijk zou wel het beste zijn om het hele scenario te voorkomen, maar Milstein is van mening dat het voorkomen dat Iran “de bom” zal krijgen op dit punt zeer moeilijk zal zijn. “Net als de VS niet het verwerven van kernwapens heeft kunnen voorkomen door Noord-Korea, zo is Israël er niet in geslaagd om de voortgang van Iran te voorkomen. Dus moeten we voorbereid zijn op de mogelijkheid van een aanval,” zegt Milstein.

Het onderwerp van “wat als” komt zelden voor in het openbaar - of zelfs in een prive - discussies in Israël, mogelijk omdat velen het gevoel hebben dat dit het moreel van de Israëli zou schade. Milstein is niet erg bezorgd daarover, met het wijzen op de sombere voorspellingen van voor de Zesdaagse Oorlog dat er tussen de 50.000 en 100.000 Israëli zouden worden gedood als de oorlog uitbrak. “Ze hebben zelfs massagraven voorbereid in het Bloomfield Stadium in Jaffa. Maar de voorspellingen en voorzorgen verhoogden eigenlijk Israëls moreel en de motivatie om terug te slaan en hun vijanden te vernietigen”, aldus Milstein.

Bron: What Happens 'The Day After' an Iranian Attack? - Defense/Security - News - Israel National News

Printen??? Spaar papier en inkt.