www.wimjongman.nl

(homepagina)

Straatsburg, hoofdstad van de EU en "De toekomst van Europa."

door Giulio Meotti - 17 januari 2019

( )

Volgens de officiële website van Straatsburg, Frankrijk, "belichaamt de stad de fundamentele waarden van Europa". Maar als de huidige trend zich voortzet, zullen deze waarden het tegenovergestelde zijn van de waarden waarop Europa is gegrondvest, zoals vrijheid van meningsuiting. Afgebeeld: De kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Straatsburg, een van de beroemdste christelijke plekken van Europa. (Bron: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons)

"New York, Genève en Straatsburg zijn de enige steden ter wereld waar internationale instellingen gevestigd zijn, maar die geen nationale hoofdsteden zijn", aldus een trotse officiële pagina van de Franse stad. "De keuze van Straatsburg als Europese hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog is geen toeval. De stad is een stralend symbool van verzoening tussen de volkeren en van de toekomst van Europa."

Afgelopen december werd Straatsburg echter geschokt door een nieuwe terroristische aanslag. Cherif Chekatt, die "Allahu Akbar" schreeuwde, vermoordde vijf mensen, alvorens te worden doodgeschoten in een tweedaagse jacht. Onder de slachtoffers van Chekatt waren Italiaanse, Poolse en Franse burgers. Helaas is Straatsburg een van de brandhaarden van het jihadisme in Europa geworden, een ideologie die erop gericht lijkt te zijn om de Europese bevolking te vernietigen, niet om zich met hen te verzoenen.

Het weekblad Valeurs Actuelles noemde Straatsburg een "Frans bastion van het jihadisme". Zeven mannen uit Straatsburg, die tussen december 2013 en april 2014 naar Syrië waren gegaan, zijn al veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes tot negen jaar. De zwaarste straf werd uitgesproken tegen Karim Mohamed-Aggad, de broer van zelfmoordterrorist Foued Mohamed-Aggad in het Bataclan Theater. Het weekblad L'Obs noemde Straatsburg "land van de jihad".

"Het is waar dat we hier in Straatsburg en in het departement Bas-Rhin statistisch gezien meer 'S-bestanden' [personen die door de autoriteiten als een bedreiging voor de nationale veiligheid worden bestempeld] hebben dan het nationale gemiddelde", zo legde de burgemeester van Straatsburg, Roland Ries uit. Farhad Khosrokhavar, socioloog en directeur van de School voor Gevorderde Studies in de Sociale Wetenschappen in Parijs zegt:

"Straatsburg is een van die toonaangevende steden van wat men de 'jihad doortrokken stedelijke gebieden' zou kunnen noemen, zoals de buitenwijken van Parijs, Toulouse, Nice, of Lyon in het verleden. Straatsburg ligt op het kruispunt in Europa, je hoeft alleen maar de Rijn over te steken om in Duitsland te zijn en je bent niet ver van Zwitserland".

Er is niet alleen sprake van gewelddadig terrorisme. Paus Franciscus zei in een toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg in 2014:

"In veel wijken zien we een algemene indruk van vermoeidheid en veroudering, van een Europa dat nu een 'grootmoeder' is, niet langer vruchtbaar en levendig. Als gevolg daarvan lijken de grote ideeën die Europa ooit hebben geïnspireerd, hun aantrekkingskracht te hebben verloren en worden alleen nog maar vervangen door de bureaucratische technische aspecten van de Europese instellingen".

Islamisten dromen ervan om dit vergrijzende Europa te vervangen, en het gaat goed met hen. De aartsbisschop van Straatsburg, Luc Ravel, benoemd door paus Franciscus in februari 2017, verklaarde in juli van dat jaar:

Moslimgelovigen weten heel goed dat hun vruchtbaarheid van dien aard is en dat ze vandaag de dag, hoe noemen ze het? ... de Grote Vervanging kunnen laten plaatsvinden; ze vertellen u dat op een zeer rustige, positieve manier zo: "maar hoe dan ook, op een dag zal dit alles van ons zijn..."".

In Straatsburg bevindt zich niet alleen een van de twee vleugels van het Europees Parlement. De stad staat bekend om een van de beroemdste christelijke bezienswaardigheden van Europa, de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Straatsburg, die een "gotisch meesterwerk" wordt genoemd. De schrijver Victor Hugo noemde het een "gigantisch en delicaat wonder". De bouw ervan begon in 1015. Robert Schuman, de Franse staatsman en een van de grondleggers van wat de Europese Unie zou worden, dacht aan het project van een Europese Unie tijdens het mediteren in die kathedraal, "de hoogste kerk van het christendom".

"Frankrijk is een bevoorrecht doelwit in het plan van de wereldwijde islamisering, zoals bedacht door verschillende staten en islamitische organisaties," aldus de Algerijnse romanschrijver Boualem Sansal onlangs. Straatsburg is al jaren een magneet voor de politieke islam. Daar staat niet alleen de Grote Moskee, ontworpen door de Italiaanse architect Paolo Portoghesi, die, zoals Le Monde meldde, gefinancierd is door Marokko, Saoedi-Arabië en Koeweit, waarbij de laatste twee landen bekend staan voor de financiering en verspreiding van de radicale islam in Europa. In 2012 was toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls aanwezig bij de inhuldiging van de Grote Moskee, die ook fondsen ontving van de gemeentelijke en regionale overheden. De Marokkaanse imam Abdellah Boussof noemde het "een Elzasser moskee met een Europese roeping".

"Europese roeping"?

De gemeenteraadsleden van Straatsburg hebben onlangs nog een bouwvergunning verleend voor een nieuwe megamoskee, betaald door de Turken en op minder dan twee kilometer van de Grote Moskee. Het gebouw wordt een van de grootste moskeeën van Europa. De grensverleggende ceremonie voor wat de "Grote Turkse Moskee" wordt genoemd, met twee 36 meter hoge minaretten, werd bijgewoond door Turkse regeringsfunctionarissen, waaronder de vice-premier. In een nieuw rapport noemde de buitenlandse politiek het een "moskeeën-diplomatie". De Franse autoriteiten hebben de bouw van niet één, maar twee Grote Moskeeën in Straatsburg vergemakkelijkt.

De eerste openbare moslimbegraafplaats in Frankrijk werd ook geopend in Straatsburg en er wordt daar een Frans-Turkse campus gebouwd in de buitenwijken van Straatsburg, met een middelbare school en een faculteit voor de opleiding van imams. Volledig gefinancierd door Ankara, is het "het meest ambitieuze project ooit voor de moslimgemeenschap van Turkse afkomst in Frankrijk". "De omvang en ambitie van het project hebben iedereen verrast", aldus het dagblad Libération. Het doel van de middelbare school is blijkbaar om een curriculum aan te bieden dat gebaseerd is op het Turkse curriculum. Saban Kiper, een lokale Turkse leider, heeft het doel niet onder stoelen of banken gestoken: "De middelbare school zal een bron zijn van excellentie en invloed voor de islam in Frankrijk en Europa."

Over invloed gesproken, het is vanuit Straatsburg dat de Turkse regering de Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid heeft opgericht, die deel uitmaakt van het netwerk waarmee de Turkse president Recep Tayyip Erdogan via zijn moslimbevolking Europa wil beïnvloeden. Erdogan hield in 2015 een verkiezingsbijeenkomst in Straatsburg en de menigte scandeerde "Allahu Akbar". Straatsburg wordt "het laboratorium van de AKP" genoemd, de initialen van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling van de Erdogan.

De stad Straatsburg, geleid door de socialistische burgemeester Roland Ries bood in strijd met het beroemde Franse secularisme vier verschillende menu's aan in de schoolkantines. Een kwart van de leerlingen van de openbare school in Straatsburg kiest voor het islamitische halal menu. Scholen, moskeeën, begraafplaatsen, politieke partijen - Straatsburg lijkt gekozen te zijn als het Franse laboratorium van de islamitische afscheiding in het hart van Europa. De politieke islam wordt gevoed door deze "scheiding", zoals de Franse filosoof Alain Finkielkraut onlangs opmerkte: "Frankrijk valt uiteen en er zijn geen recepten om de breuk te verminderen."

"Straatsburg", aldus de officiële website van de stad, "belichaamt de fundamentele waarden van Europa". Dat is waar. Straatsburg is de bakermat van het christelijk humanisme en de plaats van de Frans-Duitse verzoening na 1945. In de toekomst zal Straatsburg de "waarden van Europa" blijven belichamen. Maar als de huidige trend zich voortzet, zullen deze waarden het tegenovergestelde zijn van de waarden waarop Europa is gegrondvest, zoals de vrijheid van meningsuiting.

Op 25 oktober 2018 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg de beschamende veroordeling van een Oostenrijkse vrouw, Elisabeth Sabaditsch-Wolff bevestigd, wat het EHRM een "beledigende aanval op de profeet van de islam" noemde - en met daarmee heeft het in één klap de blasfemiewetten van de islam geaccepteerd en gelegitimeerd. Het was zoals een in Iran geboren nieuwsanalist opmerkte "de dag dat de vrije meningsuiting in Europa stierf".

Giulio Meotti, Cultureel Redacteur voor Il Foglio, is een Italiaans journalist en auteur.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Strasbourg: Capital of the EU and "The Future of Europe"