www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnse beslissingen voor het nieuwe jaar

door Bassam Tawil | 2 januari 2019

( )

De grootste Palestijnse groep, Fatah, onder leiding van de Palestijnse Autoriteit-president Mahmoud Abbas, viert de 54e verjaardag van de eerste terroristische aanslag op Israël met beelden en retoriek die het geweld en bloedvergieten bevorderen. Op de afbeelding hierboven dreigen ze dat "miljoenen mensen naar Jeruzalem zullen marcheren en als martelaren zullen sterven". (Bron: Fatah Facebook pagina)

De Palestijnen vieren het begin van 2019 door Israël meer geweld te beloven, een "revolutie tot de overwinning" en opnieuw een jaar van conflict en lijden. De boodschappen die de Palestijnen naar Israël sturen bieden allesbehalve hoop. Integendeel, ze maken duidelijk dat Israël nog meer bloedvergieten moet verwachten. Sommigen herinneren Israël er ook aan dat het echte doel van de Palestijnen is om "heel Palestina te bevrijden, vanaf de rivier [Jordanië] tot aan de [Middellandse] zee" (wat de vernietiging van Israël betekent).

Palestijnse leiders en verschillende politieke en militaire groeperingen grijpen de komst van een nieuw jaar niet aan om hun Israëlische buren te bereiken met een boodschap van verzoening, vrede en coëxistentie. Palestijnse leiders bieden hun volk geen beter leven, welvaart, veiligheid en stabiliteit. In plaats daarvan beloven de leiders en de groepen de Palestijnen meer lijden, geweld en ellende, en dringen zij er bij hun volk op aan de strijd tegen Israël voort te zetten. Zij dringen er bij de Palestijnen op aan Israël en de VS te blijven haten. Ze dringen er bij de Arabische landen op aan om geen vrede te sluiten met Israël: ze beschouwen normalisatie met Israël als een daad van verraad.

De grootste Palestijnse groep, Fatah, onder leiding van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, viert in deze dagen de 54e verjaardag van de eerste terroristische aanslag op Israël. Vervolgens infiltreerden Fatah-terroristen vanuit Jordanië in Israël en probeerden ze de National Water Carrier te saboteren. De gebeurtenis vond plaats op 1 januari 1965. Het explosieve apparaat, dat niet ontplofte, werd ontdekt door het Israëlische leger. Voor Fatah, een groep die door sommige westerlingen vaak wordt beschreven als gematigd en pragmatisch, heeft de aanval van 54 jaar geleden "de Palestijnse revolutie" tegen Israël in gang gezet. De viering van het Fatah-jubileum viel samen met het begin van het nieuwe jaar.

De door Fatah gepubliceerde woorden en foto's die verwijzen naar de 54e verjaardag van de eerste terroristische aanslag op Israël, herinneren ons eraan dat deze groep het terrorisme en de terroristen blijft verheerlijken.

In een cartoon die deze week op Fatah's officiële Facebook is gepubliceerd, wordt "Palestina" afgebeeld als een enkele entiteit, de exacte vorm van Israël, zonder dat het bestaan van Israël wordt vermeld.

De Fatah-vlag is voorzien van een granaat met gekruiste geweren bovenop een kaart van Israël.

Op een poster op Fatahs Facebook-pagina onder de titel "Revolution Until Victory" staat een Palestijn in militair uniform met een granaat in de hand. Het bijbehorende onderschrift luidt: "Fatah gaat door met de revolutie en zal de fakkel van de gewapende strijd blijven dragen."

Een andere Fatah-poster prijst de leden van de gewapende vleugel van de groep 'Aqsa Martyrs Brigades', die verantwoordelijk waren voor een reeks terreuraanslagen die tijdens de Tweede Intifada tientallen Israëli's hebben gedood en verwond.

Fatah viert ook de verjaardag van haar eerste terreuraanslag door te dreigen dat "miljoenen mensen naar Jeruzalem zullen marcheren en als martelaren zullen sterven".

Deze dreiging komt rechtstreeks voort uit de woorden van Jasser Arafat, die de Palestijnen in openbare toespraken opriep met zijn beroemde strijdkreet: "Naar Jeruzalem marcheren wij, martelaren met miljoenen."

Mahmoud Aloul, plaatsvervangend voorzitter van Fatah, die door veel Palestijnen wordt gezien als een natuurlijke opvolger van Abbas, verklaarde in een toespraak tijdens een viering van de verjaardag van de eerste terreuraanslag op Israël: "De Palestijnse revolutie duurt al 54 jaar voort. De revolutie zal doorgaan totdat de aspiraties van ons volk zijn vervuld." Vervolgens prees hij de terreuraanslagen van Fatah tegen Israël en beschreef deze als "successen" en overwinningen. Aloul liet doorschemeren dat de gewapende strijd tegen Israël zal worden voortgezet: "Wij hebben duidelijk gesteld dat alle vormen van verzet legitiem zijn."

Fatah heeft ervoor gekozen om de verjaardag van een terreuraanslag te vieren met beelden en retoriek die geweld en bloedvergieten bevorderen. Fatah heeft niets te zeggen over de bouw van ziekenhuizen of scholen voor de bevolking. De leiders hebben ook niets te zeggen over het verbeteren van de economie en de levensomstandigheden van de Palestijnen. De boodschap die Fatah naar Israël stuurt: "Wij erkennen uw bestaan niet en wij zullen de gewapende strijd tegen u voortzetten".

Soortgelijke boodschappen werden gedaan door andere Palestijnse groepen als de wereld zich voorbereidde om het jaar 2019 in te gaan. Neem bijvoorbeeld Hamas, de Palestijnse terreurgroep die sinds 2007 de Gazastrook bestuurt. De groep viert momenteel de 31e verjaardag van haar oprichting, en de enige boodschappen die zij voor Palestijnen en Israëliërs heeft, zijn die van geweld. Net als zijn rivalen in Fatah gebruikt Hamas ook de gelegenheid om vernietigende aanvallen op de VS uit te voeren en op te roepen tot het dwarsbomen van een vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump.

"Het Hamas-project is om Palestina te bevrijden vanaf de rivier tot de zee," aldus Osama Hamdan, een hoge Hamas-ambtenaar. "Het Palestijnse verzet zal niets anders accepteren dan dat." Hamas, voegde hij toe, bereidt "verrassingen" voor Israël voor op de Westelijke Jordaanoever. Wanneer Hamas over "verrassingen" spreekt, verwijst het naar terreur-aanvallen tegen Israëliërs, gelijkend op de recente aanvallen die door de terroristen van de groep op de Westelijke Jordaanoever werden uitgevoerd.

Een andere belangrijke Palestijnse terreurgroep, de Islamitische Jihad, stuurde het volgende bericht naar Israël aan de vooravond van het nieuwe jaar: "Het gewapende verzet blijft de belangrijkste prioriteit van de Palestijnen."

Wat leren we van de Palestijnse boodschappen aan de vooravond van het nieuwe jaar? De Palestijnen zijn vastbesloten om de strijd tegen Israël voort te zetten. Zij zijn ook vastbesloten om elk vredesplan van de Amerikaanse regering te verwerpen. Zij zijn vastbesloten om nieuwe generaties op te voeden in de verheerlijking van geweld en terrorisme. Zij zijn vastbesloten het bestaansrecht van Israël te blijven ontkennen. Deze boodschappen tonen zonder enige twijfel aan dat elk gesprek over het hervatten van een vredesproces tussen Israël en de Palestijnen maar één ding is: een kolossale fraude. Palestijnse leiders zullen nooit meer terugkeren naar de onderhandelingstafel aangezien ze hun volk dag na dag onder druk zetten om ervoor te zorgen dat er meer Israëlisch bloed op straat vloeit. Het jaar 2019 zal niet anders zijn dan de voorgaande jaren: de Palestijnen maken duidelijk dat hun werkelijke bedoeling is om het geweer te dragen en Israël van de kaart te zien verdwijnen.

Bassam Tawil, een Arabische moslim, is gevestigd in het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians' New Year's Resolutions