www.wimjongman.nl

(homepagina)

Door de Amerikaanse sancties te omzeilen, negeren de Europese naties 'gerechtigheid' voor het Iraanse volk.

"Spreken op de verkeerde plaats op verkeerde tijd. In plaats van tijdens dit historische en donkere moment achter het Iraanse volk te staan, maken de Europese naties overuren om een deal te doen herrijzen die in wezen dood is," aldus Behnam Taleblu, een senior medewerker bij de Stichting voor de Verdediging van de Democratieën.

Door Jackson Richman - 3 december 2019

( )

Een grote stapel eurogeld. Bron: Afbeeldingen Geld/Flickr.

Zes Europese naties hebben zich aangesloten bij het Support of Trade Exchanges, ofwel Instex een financieel mechanisme om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen.

"Als oprichtende aandeelhouders van het Instrument ter ondersteuning van handelsbeurzen juichen Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het besluit van de regeringen van België, Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden van harte toe om zich aan te sluiten bij INSTEX als zijnde aandeelhouders," aldus Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland in een gezamenlijke verklaring op zaterdag.

De instantie heeft nog geen transacties verricht.

De Verenigde Staten hebben zich in mei 2018 teruggetrokken uit de Iraanse nucleaire overeenkomst van 2015, waarbij ze opnieuw sancties hebben opgelegd die onder de Iraanse nucleaire overeenkomst van 2015 waren opgeheven en hebben nieuwe financiële sancties tegen Teheran uitgevaardigd.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken schreeuwde verontrust.

"Met honderden onschuldige Iraniërs die zijn vermoord tijdens de laatste ronde van de protesten, die zich in hun graf omdraaiden, hadden België, Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden geen slechtere timing kunnen kiezen," zei Netanyahu in een verklaring op zondag.

Er werd retorisch gevraagd: "Wij vragen het deze Europese landen: Welke boodschap stuurt u naar het Iraanse volk? Zou het niet effectiever en ethischer zijn om de regiem-ambtenaren aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor de moord op onschuldige burgers? Hoe moeten het Iraanse regime en de Islamitische Revolutionaire Garde [IRGC] dit gebaar begrijpen?

"Europa blijft doen alsof Iran de proliferatie serieus neemt, maar bewijst eens te meer dat het dat niet doet", aldus Danielle Pletka, senior vice president voor buitenlandse en defensiebeleidsstudies aan het American Enterprise Institute, tegen JNS. "Het over het hoofd zien van het Iraanse misdrijf is een kenmerk en niet een blinde vlek in de Europese buitenlandse politiek.

De Conferentie van voorzitters van grote Amerikaans-Joodse organisaties zei in een verklaring: "In een tijd waarin het misbruik van de ayatollahs van de Iraanse bevolking bijzonder schandalig is en de agressie van het regiem in de regio steeds flagranter wordt, zullen deze landen, die zich bij INSTEX aansluiten, in wezen worden gezien als een groen licht dat ze geven voor verdere wreedheden. In hun pogingen om de [Iraanse nucleaire deal] te redden, belonen deze landen de destructieve acties van Iran en maken het mogelijk om koste wat het kost op zoek te gaan naar regionale hegemonie."

Behnam Taleblu, een hoge medewerker bij de Foundation for Defense of Democracies, vertelde JNS dat Europa temidden van de laatste protesten in de Islamitische Republiek de andere kant op kijkt.

"Spreken op de verkeerde plaats en op de verkeerde tijd. In plaats van tijdens dit historische en duistere moment achter het Iraanse volk te staan, maken de Europese naties overuren om een deal te doen herrijzen die in wezen dood is," zei hij. "De vraag in de straten van Iran is niet gericht op een bepaalde verrijking, maar voor een Iraanse regering die de belangen van Iran vooropstelt en geen revolutionair buitenlands beleid voert. Samengaan met andere Europese naties om zich bij INSTEX aan te sluiten geeft aan dat er onwetendheid over is of doofheid in deze kwestie.

In plaats daarvan, vervolgde Taleblu, "is dit een tijd voor transatlantische eenheid. De barbaarsheid van het regime tegen het eigen volk moet worden veroordeeld door iedereen die beweert voor de mensenrechten te staan".

Uiteindelijk "slagen de Europese naties er niet in om de daad bij het woord te voegen en Iran de daad bij het woord te laten voegen". Het land, met al zijn problemen en vooruitzichten, is veel groter dan de Iraanse deal", zei hij.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde JNS: "De onmiddellijke prioriteit voor elke regering is om het Iraanse volk te steunen en het regime te isoleren vanwege de moord op honderden onschuldige Iraniërs en het verwonden van nog eens duizenden anderen.

"Zoals secretaris [Mike] Pompeo heeft aangegeven, is INSTEX niet problematisch zolang het gericht is op het vergemakkelijken van het verkeer van humanitaire en andere goederen op een manier die consistent is met de bestaande sanctie regels.

Bron: In evading US sanctions, European nations are ignoring 'justice' for Iranian people - JNS.org