www.wimjongman.nl

(homepagina)

Kiezen voor het Kwaad

Door Hal Lindsey - 6 november 2019

()

Eind oktober deed de uitvoerende chef (COE) van de Walt Disney Company, Robert Iger, een opmerkelijke uitspraak tegen de Wall Street Journal. Hij sprak over de protesten in Hongkong. Iger zei: "Het zou een grote vergissing zijn om een standpunt in te nemen dat ons bedrijf op de een of andere manier zou kunnen schaden."

Met andere woorden, Disney kiest voor geld boven moraal. In navolging van andere grote Amerikaanse bedrijven lijken ze besloten te hebben China te geven wat het wil, wat het ook maar wil, en wat er ook gebeurt.

Op 4 oktober tweette Daryl Morey, de algemene manager van de Houston Rockets van de National Basketball Association, deze zes woorden. "Vecht voor vrijheid, sta achter Hong Kong." Het veroorzaakte een vuurstorm van kritiek uit China. Hij verwijderde de tweet en verontschuldigde zich. De eigenaar van het team liet al snel weten dat Morey niet namens het team of de bond sprak.

Vervolgens kwam de bond zelf ermee in de publiciteit. Ze hebben blijkbaar de oude truc van Yasser Arafat geprobeerd om twee verschillende verklaringen in twee verschillende talen uit te geven. Business Insider schreef: "Een Twitter-gebruiker genaamd Yiqin Fu merkte echter als eerste op dat de verklaring van de bond over de Chinese social-media app Weibo anders leek te zijn dan de Engelse versie."

Volgens Fu en anderen, zei de Chinese versie van de liga: "Wij zijn uiterst teleurgesteld in Morey's ongepaste verklaring."

Waarom buigen ze zich zo om te voorkomen dat ze China beledigen? Het duidelijke antwoord zou zijn: geld. China is hun grootste groeimarkt ter wereld. De NBA heeft daar bijna een half miljard kijkers. In juni ondertekenden zij een vijfjarige overeenkomst voor uitzendrechten in China. Sporting News zegt dat de deal 1,5 miljard dollar waard zou moeten zijn. En het is nog maar het begin.

Voor Disney zijn de belangen in China nog groter. Shanghai Disneyland Park is geopend in 2016. Het krijgt meer dan 11 miljard bezoekers per jaar. Disney-films, vooral de Marvel superheldenfilms, doen het goed in China. Ze verwachten een exponentiële groei, maar ze worden geconfronteerd met een groot obstakel: er mogen slechts 34 films per jaar worden geïmporteerd in China. Als overheidsfunctionarissen daar boos op je zijn, dan zullen jouw films het niet halen.

Zowel Disney- als NBA-ambtenaren hebben gesproken over hun wens om uit de politiek weg te blijven. Tilman Fertitta, eigenaar van de Houston Rockets, twitterde: "We zijn GEEN politieke organisatie."

Maar zij waren wel een politieke organisatie toen de staat Noord-Carolina een wet goedkeurde die vereiste dat mannen de toiletten van vrouwen niet mochten gebruiken. Het NBA alle-Star Spel was gepland voor Charlotte, maar zij zouden het spelen daarvan niet toestaan tot de wet was veranderd.

Op dit moment houdt China meer dan een miljoen Oeigoerse moslims in gevangenenkampen vast. Ze worden op verschillende vreselijke manieren gemarteld. Velen zijn gewoon geëxecuteerd. Op 4 november meldde Business Insider dat de Chinese autoriteiten "mannen naar de Oeigoerse vrouwen hebben gestuurd om met Oeigoerse vrouwen samen te leven, van wie echtgenoten naar gevangenenkampen waren gestuurd. Deze mannen slapen vaak in hetzelfde bed als de vrouwen, zo staat in een nieuw rapport van Radio Free Asia, waarin twee niet nader genoemde Chinese functionarissen worden geciteerd.

Verkrachting, moord en staatsterreur zijn vandaag de dag in China aan de orde van de dag. Maar de NBA-bond steunt hen, terwijl ze North Carolina aanvallen en bestraffen omdat ze daar niet willen dat hun kleine meisjes de toiletten met mannen moet delen.

Disney is hetzelfde. Zij volgen China's politiek, terwijl zij de Staat Georgia aanvallen voor een wet die de abortus zal beperken. In het verleden was Georgia voor Disney een goedkope plek om enkele van de grootste hitfilms te maken. Maar Disney zegt nu dat het er niet meer zeker van is dat het daar nog zaken kan doen. Disney sloot zich ook aan bij de NBA en andere Amerikaanse bedrijven in het veroordelen van en het proberen om Noord-Carolina voor zijn toilet-wet te straffen.

Mijn punt is dat dit dieper gaat dan alleen maar geld. Evangelische christenen geven geld uit. De mensen in Noord-Carolina en Georgië geven geld uit. Wat er met Amerikaanse bedrijven gebeurt, is veel gevaarlijker dan alleen maar hebzucht. Steeds weer noemen ze het kwaad goed en het goede kwaad.

Jesaja 5:20 zegt: "Wee hen die het kwade goed en het goede kwaad noemen".

En als God zegt: "Wee", kijk dan maar uit.

Bron: The Hal Lindsey Report | Hal Lindsey