www.wimjongman.nl

(homepagina)

Aangezien Hamas de tunneloptie verliest, gaat de terreurgroep over naar de lucht en de zee

Gazaanse terreurorganisaties onderzoeken gewapende drones en op zee gebaseerde commando cellen, en concentreren zich op vuur om het Iron Dome van Israël te overweldigen.

Door Yaakov Lappin - 12 juli 2019

( )

De ontdekking van de laatste grensoverschrijdende Hamas-tunnel van de Gazastrook naar Israël deze week is een herinnering aan het feit dat Hamas deze aanvalscapaciteit binnenkort zal verliezen.

De tunnel werd ontdekt tijdens de bouw van de ondergrondse barrière van Israël, die bedoeld is om het pad van de graafmachines van Hamas te blokkeren. De ondergrondse muur maakt gebruik van sensoren die waarschuwingen naar de Israëlische Verdedigingstroepen sturen als Hamas probeert te graven in de richting van Israël.

Sinds het einde van het conflict tussen Israël en Hamas in de zomer van 2014 heeft de IDF 18 grensoverschrijdende tunnels ontdekt met behulp van geavanceerde detectiesystemen, en meer recentelijk, door de bouw van de ondergrondse muur.

De 40-mijl lange barrière moet tegen het einde van dit jaar voltooid zijn. Wanneer het klaar is, zullen gewapende terreurgroepen uit Gaza naar verwachting de mogelijkheid verliezen om onder de Israëlische grens door te sluipen om in toekomstige oorlogen moord- en ontvoeringsmissies uit te voeren.

Toch heeft de militaire vleugel van Hamas nog steeds een complex netwerk van defensieve gevechtstunnels, die onder Gaza door lopen. Deze "ondergrondse stad" maakt het mogelijk dat terreurcellen zich uit het zicht van de Israëlische luchtmacht kunnen verplaatsen en personeel en wapens over de Gazastrook kunnen verplaatsen, vooral in het geval van een Israëlisch grondoffensief. Het lijkt veilig om aan te nemen dat de IDF ook bezig is met het in kaart brengen van deze tunnels en dat zij manieren ontwikkelt om ze in een toekomstig conflict om te vormen tot dodelijke vallen.

Sinds het einde van het conflict in 2014 is er genoeg cement de Gazastrook binnengekomen om 16 Burj Khalifa wolkenkrabbers te bouwen, in Dubai het hoogste gebouw ter wereld. Dat cement is grotendeels ondergronds gegaan en voedt de oorlogsmachine van Hamas.

De zachte zandsteen van Gaza maakte het voor graafmachines mogelijk om snel vooruitgang te boeken tijdens de piekdagen in het tunnelproject. De tunnels bevatten rails, elektriciteit, ventilatie, communicatielijnen en zuurstoftanks die oorspronkelijk naar Gaza werden gestuurd voor gebruik in het ziekenhuis.

De tunnels staan symbool voor de prioriteiten van Hamas: De militaire opbouw heeft altijd voorrang gehad boven het investeren van geld in de burgerbevolking van Gaza.

Verschuiving naar andere aanvalsmethoden

Hamas is echter een lerende organisatie en lijkt zich enige tijd geleden te hebben gerealiseerd dat de tijd van de aanvalstunnels bijna voorbij is.

Als gevolg daarvan hebben zij en andere terroristische groeperingen in Gaza hun andere offensieve capaciteiten verdubbeld.

De belangrijkste daarvan is het rakettenarsenaal. In tegenstelling tot Libanon is niet bekend of Gaza op dit moment geleide raketten heeft, maar de omvang van het Gazaanse rakettenarsenaal groeit, en de dreiging is er een van pure kwantiteit.

De Palestijnse Islamitische Jihad, de 15.000 man sterke terreurgroep (vergeleken met het 35.000 man sterke Hamas), heeft ook zwaar geïnvesteerd in de uitbreiding van haar eigen raketarsenaal en was in staat om Hamas in te halen door de grootste hoeveelheid projectielen in Gaza te bezitten.

Beide organisaties ontvangen Iraans geld - de afgelopen twee jaar zo'n 100 miljoen dollar - volgens Mossad-hoofd Yossi Levi en de Iraanse technische deskundige. Zij zetten deze om in een uitgebreide binnenlandse wapenindustrie die het rakettenarsenaal voor Gaza produceert, zonder afhankelijk te zijn van smokkel.

Hamas gebruikt alle onderdelen waarover het beschikt voor de productie van raketten, zelfs zout voor het drijfgas dat nodig is tijdens de eerste lanceringsfase. Het gecombineerde arsenaal van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad overschrijdt de 20.000 raketten.

Tijdens een recente escalatie die in mei uitbrak na een PIJ-sluipschuttersaanval, vuurden de terroristische groeperingen van Gazan in slechts twee dagen tijd 690 projectielen af op Zuid-Israël en probeerden het Iron Dome luchtafweersysteem te overweldigen.

Iron Dome presteerde niettemin goed en onderschepte 86 procent van de raketten die op weg waren naar bevolkte gebieden. Toch konden de facties in Gaza hun vuur op een dodelijke manier concentreren. Vier Israëliërs werden gedood in de escalatie, waaronder één wiens voertuig werd geraakt door een anti-tankraket van Hamas. Zulke wapens zijn ook een aandachtsgebied geworden voor de facties in Gaza.

Beide organisaties proberen ook vloten van gewapende drones te creëren. PIJ gebruikte zo'n drone in een mislukte poging om een IDF-tank te bombarderen tijdens de mei-escalatie; dit incident is een indicatie van het groeiende belang van deze aanvalsmethode.

Israëlisch thuisfront het primaire doelwit

Hamas werkt ondertussen aan de mogelijkheid om aanvallen over zee uit te voeren met behulp van terroristische commando-cellen.

Deze activiteiten vinden vermoedelijk allemaal plaats onder het waakzame en doordringende oog van de IDF, die zich hierop voorbereidt.

Volgens Brig. Gen. (res.) Shachar Shochat, voormalig hoofd van het luchtverdedigingscommando, hebben niet-overheidsspelers het Israëlische thuisfront als hun voornaamste doelwit genomen. De verspreiding van raketwerpers in de bebouwde burgerlijke gebieden van Gaza vormt een extra uitdaging. Een aan de gang zijnd kat-en-muis spel van oplossingen en uitdagingen is aan de gang.

De escalatie van mei bevatte ook een hint van de overweldigende offensieve capaciteiten van Israël.

De Israëlische Luchtmacht van haar kant viel meer dan 350 terreurdoelen in Gaza aan als vergelding, waarbij ongeveer 30 Hamas en PIJ-agenten werden gedood en vele hoogwaardige vijandelijke doelen werden vernietigd die waren ingebed in burgerwijken. De combinatie van hoogwaardige inlichtingen en precisie-vuurkracht is ontworpen om de asymmetrische uitdaging met Gaza aan te gaan.

Ondertussen bereiden de Israëlische grondtroepen, die in vijf jaar geen voet in Gaza hebben gezet, een reeks nieuwe mogelijkheden voor het geval dat ze de Gazastrook binnen moeten gaan de volgende keer als de waarschuwingssirenes in Israëlische steden beginnen af te gaan.

Bron: As Hamas loses tunnels option, terror faction takes to the air and sea | JNS.org