www.wimjongman.nl

(homepagina)

Zes jaar na de voltooiing heeft het Israëlische grenshek met Egypte het zuiden getransformeerd.

Barrières lijken in de mode te zijn. De Verenigde Staten debatteert over een muur met Mexico. Hongarije heeft er een gebouwd aan zijn grenzen met Servië en Kroatië om de migratie aan te pakken. Turkije verspert zijn grens met Syrië door een muur en hek. En Saoedi-Arabië bouwt een enorm hek van 1600 kilometer op de grens met Jemen.

( )

Grenshek met Egypte (Foto Idobi courtesy Wikipedia)

Door Yaakov Lappin - 11 januari 2019

Het is zes jaar geleden dat Israël zijn high-tech grensomheining met Egypte voltooide, wat het begin markeerde van een transformatie in de situatie langs deze onrustige grens.

Met zijn netwerkradars en camera's waarschuwt het "Hourglass", zo genoemd door het Israëlische ministerie van Defensie, de Israëlische defensie-eenheden voor verdachte bewegingen bij het obstakel.

De barrière heeft bijna volledig de massale stroom van onwettige migratie uit Afrika tegengehouden, vertelde Dr. Ofer Israeli, een geostrateeg en internationaal veiligheidsbeleidsdeskundige aan JNS.

Israeli, die ook spreekt bij het Instituut voor Beleid en Strategie in het Interdisciplinaire Centrum (IDC) in Herzliya, zei dat de hoeveelheid aan mensenhandel "nu bijna nul is geworden".

Bovendien heeft de omheining beduidend de capaciteit van Israël verhoogt om zich tegen de organisaties van de salafi-jihadistenterreur te verdedigen, zoals die actief zijn in de Sinaï, het Egyptische schiereiland, zo voegde hij eraan toe.

"Het obstakel scheidt twee entiteiten: Israël en Egypte. Vandaag de dag zijn er binnen Egypte groepen die Israël zien als een doelwit voor een aanval. Ook hier is het hek erin geslaagd om de wrijving te verminderen, zowel vanwege de fysieke hindernis, die moeilijk te overwinnen is, als vanwege de sensoren die erop zijn geïnstalleerd," aldus Israeli.

Het opzetten van speciale IDF-eenheden die als doel hebben om te patrouilleren bij het hek om grensoverschrijdende infiltraties in Israël te voorkomen, is een belangrijk onderdeel van het succes van de barrière, verklaarde hij. Een positief neveneffect is ook de afname van de grensoverschrijdende smokkel van verdovende middelen, aldus Israeli. "De hoeveelheid drugs die binnenkomt is aanzienlijk gedaald," zei hij.

Professor Hillel Frisch, een politicoloog van de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan, en tevens expert in Midden-Oosterse zaken, zei dat een deel van de effectiviteit van de barrière voortkomt uit de Egyptisch-Israëlische veiligheidssamenwerking.

"Er is waarschijnlijk veel Egyptische steun voor het inperken van deze immigratie, omdat het ook hun probleem is," zei Frisch. "Het is ook effectief omdat het een zeer schaars land is, en er zijn geen grote bevolkingscentra aan weerszijden van de grens.

Frisch voegde eraan toe dat "het feit dat er geen bevolkingscentra in de buurt zijn, het ook mogelijk maakt om de barrière te militariseren".

Het model van de geavanceerde grensbarrières verspreidt zich. In mei vorig jaar kondigde Israël aan dat het de bouw van een 34 kilometer lange grensomheining tussen Zuid-Israël en Jordanië heeft voltooid. De ongewoon hoge structuur torent uit tot een hoogte van 26 meter en is onder andere ontworpen om burgervliegtuigen die landen op de nieuw gebouwde Ramon International Airport in Timna te beschermen tegen de dreiging van Kornet-raketaanvallen.

"Het hek langs Jordanië werkt omdat er samenwerking is tussen de twee partijen. Dat is een zeer belangrijke variabele," zegt Frisch.

Volgens Israeli "heeft de Staat Israël in het algemeen het model van grens-barrières overgenomen". "We zien soortgelijke hekken zich uitbreiden naar andere gebieden, ook aan de Libanese grens," zo voegde hij eraan toe.

"Verdediging tegen vijandige elementen".

Het primaire doel van barrières op gevaarlijke grenzen zoals Libanon en Gaza is "niet om burgers, vluchtelingen of illegale migranten tegen te houden, maar om zich te verdedigen tegen vijandige elementen aan de andere kant," zei Israeli. Aan de andere kant hebben dergelijke obstakels ertoe geleid dat de vijanden van Israël met creatieve manieren zijn gekomen om ze te overwinnen, zoals de gevechtstunnels die zowel door Hamas als Hezbollah zijn gegraven.

"We zagen dat Israël op de Gaza-grens reageerde door een ondergrondse barrière te ontwikkelen die tientallen meters diep gaat, om daarmee de tunnelbedreiging aan te pakken," merkte Israeli op. "Maar Hamas probeert de barrière te overwinnen met raketten. Als we naar het noorden kijken, zien we dat ook daar Hezbollah met tienduizenden projectielen over de barrière heen werkt. Dit is het negatieve aspect - de andere kant zoekt altijd naar een manier om het hek heen," zei hij.

Overal ter wereld lijken grensbarrières in de mode te zijn. Hongarije bouwde er in 2015 een aan zijn grenzen met Servië en Kroatië om de instroom van migranten op te vangen. Turkije barricadeert zijn problematische grens met Syrië met een muur en hek. En Saoedi-Arabië bouwt een enorm hek van 1600 kilometer op de grens met Jemen.

Ondertussen heeft president Trump in de Verenigde Staten de Israëlisch-Egyptische barrière aangehaald als model voor de muur die hij wil bouwen aan de Mexicaanse grens, een kwestie die heeft geleid tot een politieke ruzie met de Democraten, wat weer heeft geleid tot een nog steeds voortdurende sluiting van de regering.

"De V.S. en Mexico zijn geen vijandige entiteiten," zegt bovengenoemde Israeli. "Er is een wens om mensenhandel uit Mexico te voorkomen, waar zowel Latijns-Amerikaanse migranten als migranten uit andere landen instromen. Als ze een belangrijk obstakel opwerpen dat van hoge kwaliteit is met sensoren, zal het extreem duur zijn, omdat de grens meer dan 3000 kilometer lang is."

De grote afstanden tussen de stations die de barrière bewaken, zouden kunnen betekenen dat de migratiestroom niet volledig kan worden tegengehouden, aldus Israeli. "De vraag is of de VS bereid is dit enorme bedrag te investeren."

Frisch was het erover eens dat een dergelijke barrière aan de Amerikaans-Mexicaanse grens verre van hermetisch zou zijn. "De migranten die de grens zouden bereiken zijn de meest ondernemende mensen," zei hij. "De mensen die erin slagen de grens over te steken, zullen de beste en slimste zijn.

Bron: Six years after completion, Israel’s border fence with Egypt has transformed the south | JNS.org