www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hoe is het om in Israël te leven met al het geweld?

Door Ishai Royel | 22 augustus 2019

()

Op donderdag 8 augustus werd het lichaam van de 19-jarige Dvir Sorek ontdekt in de buurt van Migdal Oz, een nederzetting van Judea en Samaria in Israël. Helaas bereikt dit soort nieuws ons veel te vaak in Israël. Inderdaad, soms kan het voelen alsof dit de enige constante is in dit land oorlog en terrorisme. Maar alleen soms. Meestal voelt het net zo veilig als elke stad in de VS, zo niet veiliger.

Van dag tot dag is het heel gemakkelijk om het geweld niet op te merken - zelfs wanneer er een terroristische aanval in de buurt plaatsvindt. De eerste keer dat ik ooit hoorde van een steekpartij in de buurt van waar ik woonde (destijds in Jeruzalem), leerde ik meteen hoe gemakkelijk het is om het te negeren. Ik was op het werk. Ik keek rond om aanwijzingen te krijgen over hoe ik me in een dergelijke situatie natuurlijk kon gedragen. Ik vond het toen vreemd dat mensen het nauwelijks leken op te merken. In plaats daarvan gingen we door met ons werk alsof er niets was gebeurd. Het was kil en griezelig.

Jaren later begrijp ik het. Terrorisme is een belangrijk onderdeel van ons leven, en we kunnen er niets tegen doen. Te veel zorgen zou betekenen dat we de focus verliezen op wat we wel kunnen beheersen; gericht op onze gezinnen, onze banen en al die andere dagelijkse dingen in het leven.

Bovendien, als je Israël vergelijkt met andere landen of steden in termen van geweldstatistieken, valt het niet op als ongelooflijk gevaarlijk. Het is onwaarschijnlijk dat individuele Israëli's rechtstreeks door terrorisme worden getroffen, tenzij ze in de gebieden direct naast de Gazastrook wonen. Statistisch gezien worden er elk jaar meer mensen vermoord in New York City dan er worden gedood door terrorisme in Israël. Terrorisme is natuurlijk complexer en er zijn veel aspecten naast het uiteindelijke aantal dodelijke slachtoffers. Maar het punt is dit: het voelt meestal niet gevaarlijk aan - en de statistieken kunnen helpen verklaren waarom.

Ondanks het gebrek aan dagelijks gevaar, is het verontrustend om te leven met terrorisme dat zo regelmatig voorkomt. Het eindresultaat is dat we dagelijks leven in een tweedeling van angst en vrede. Onze levens voelen zich bijna elke dag als veilig, en tegelijkertijd weten we dat er mensen dicht bij ons wonen die ons en onze families willen aanvallen en schade willen toebrengen. Ze maken geen onderscheid tussen militairen en burgers, en geven er zelfs de voorkeur aan burgers om angst te zaaien. De beste manier om te begrijpen hoe het is om hier te wonen, in termen van geweld en terreur, is om deze dagelijkse tegenstrijdigheid te begrijpen. Het is meestal kalm en vredig, sporadisch angstaanjagend, onstabiel als je aan het grote geheel denkt, en over het algemeen zijn onze dagelijkse zorgen dezelfde als waar dan ook - familie, werk en de andere alledaagse delen van het leven.

Bron: What is it like to live in Israel with all the violence? » Kehila News Israel