www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestina is een geografisch gebied, geen nationaliteit

Door Eli E. Hertz - 14 augustus 2019

Palestina is een naam die door de Romeinen rond 135 n.C. is afgeleid van de naam van een zeevarende Egeïsche bevolking die zich in de oudheid aan de kust van Kanaän vestigde - de Filistijnen. De naam werd gekozen om Judea te vervangen, als teken dat de Joodse soevereiniteit was uitgeroeid na de Joodse Opstand tegen Rome.

In de loop van de tijd werd de Latijnse naam Philistia verder verhaspelt tot Palistina of Palestina. Gedurende de volgende 2000 jaar was Palestina nooit een onafhankelijke staat van een volk, noch verscheen er een Palestijns volk dat zich gedurende 1300 jaar onderscheidde van andere Arabieren van moslimhegemonie in Palestina onder Arabische en Ottomaanse heerschappij. Tijdens die periode werden de lokale Arabieren beschouwd als onderdeel van, en onderworpen aan, het gezag van Groot Syrië (Suriyya al-Kubra).

Voordat de Arabieren het concept van het Palestijnse volk als een exclusief Arabisch fenomeen in het leven riepen, bestond een dergelijke groep niet. Dit wordt gestaafd door talloze officiële documenten van het Britse klassieke Mandaat die spreken over de Joden en de Arabieren van Palestina - niet over Joden en Palestijnen.

Voordat lokale Joden zich in 1948 (toen de naam "Israël" werd gekozen voor de nieuw opgerichte Joodse staat) Israëli's begonnen te noemen, was de term "Palestina" bijna uitsluitend van toepassing op Joden en de instellingen die door nieuwe Joodse immigranten waren opgericht in de eerste helft van de 20e eeuw, vóór de onafhankelijkheid van de staat.

Enkele voorbeelden zijn:

De Arabieren zijn niet tevreden met één Palestijnse politieke entiteit (Jordanië) waar zij de onbetwiste meerderheid vormen en over het politieke apparaat beschikken en het territorium voor zelfbeschikking. In plaats daarvan willen ze een extra staat omdat eenentwintig Arabische staten niet genoeg zijn (en één Joodse staat is er één te veel).

Bron: Palestine is a Geographical Area, Not a Nationality -