www.wimjongman.nl

(homepagina)

Irans nieuwe wereldwijde netwerk voor terrorisme

door Con Coughlin - 9 juli 2019

( )

De westelijke inlichtingen-ambtenaren zeggen dat een nieuw Iraans terreurnetwerk in Afrika is gevestigd in opdracht van Qassem Suleimani, het hoofd van de Quds Strijdkrachten, de eliteafdeling van het Islamitische Revolutionaire Korps van de Wachters van Iran (IRGC), dat de verantwoordelijkheid heeft voor overzeese verrichtingen. Afbeelding: Leden van de "grondcommando's" van de Iraanse IRGC. (Bron: Tasnim/Wikimedia Commons).

Naarmate Iran zijn inspanningen intensiveert om een wereldwijd terreurnetwerk op te zetten, zijn er nieuwe bewijzen naar voren gekomen van pogingen door het regime om een terroristische infrastructuur in Afrika op te zetten.

Westerse veiligheidsfunctionarissen beweren dat een Iraans initiatief in Afrika is gelanceerd als reactie op het besluit van de Trump-regering om zich terug te trekken uit de controversiële nucleaire overeenkomst die in 2015 tussen Teheran en de leidende wereldmachten is ondertekend.

Het doel van het Afrikaans-gebaseerde terreurnetwerk, zo zeggen de Westerse veiligheidsambtenaren, is een groep zogenaamde "slapende cellen" te vestigen die kunnen worden geactiveerd om Westerse doelstellingen aan te vallen als de spanningen tussen Iran en het Westen in een ernstige escalatie van vijandigheden resulteren. De V.S., de Britse, Franse en andere Westerse bases in het gebied zijn de meest waarschijnlijke doelwitten voor toekomstige terroristenaanvallen, en een aantal Westerse regeringen, zo wordt begrepen, hebben geantwoord door militaire en diplomatieke missies in het gebied opdracht gegeven om de veiligheidsmaatregelen te bevorderen.

De ontdekking van het Afrikaanse netwerk volgt op recente onthullingen van pogingen van Iran om haar terreurnetwerk in Europa en andere delen van de wereld, waaronder Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, uit te breiden.

De inlichtingenambtenaren zeggen dat het nieuwe terreurnetwerk is gevestigd op orders van Qassem Suleimani, het hoofd van de Quds Krachten, de eliteafdeling van het Islamitische Revolutionaire Korps van de Wachters van Iran, dat de verantwoordelijkheid heeft voor verrichtingen overzee.

De Iraanse cellen zouden actief zijn in een aantal Afrikaanse landen, waaronder Soedan, Tsjaad, Ghana, Niger, Gambia en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Zoals een hogere Westerse veiligheidsbron me onlangs vertelde: "Iran vestigt een nieuwe terroristeninfrastructuur in Afrika met als doel Westerse doelwitten aan te vallen. Het maakt allemaal deel uit van de pogingen van Teheran om haar terroristische activiteiten over de hele wereld uit te breiden.

De inlichtingenambtenaren zeggen dat Iran aan het nieuwe terreurnetwerk in de afgelopen drie jaar is gaan werken, al sinds de ondertekening van de nucleaire overeenkomst met de VS en andere grote wereldmachten in 2015 over het bevriezen van de uraniumverrijkingsactiviteiten.

De operatie wordt georganiseerd door Unit 400, een zeer gespecialiseerde afdeling van de Quds Force die wordt geleid door Hamed Abdollahi, een veteraan van de Revolutionaire Garde, die in 2012 door de VS is aangewezen om terroristische activiteiten te ondersteunen. Naar verluidt wordt het algemene bevel over de Afrikaanse cel gevoerd door Ali Parhoon, een andere hoge Iraanse officier van Unit 400.

De details van het bestaan van de terreurcel werden ontdekt na een reeks arrestaties in Tsjaad in april. De onderzoekers ontdekten dat Iran achter de rekrutering en de opleiding zat van mensen in de leeftijd van 25-35 jaar met het oog op het plegen van terroristische aanslagen tegen westerse doelen op het continent.

Naar schatting zijn er ongeveer 300 militanten die door de Revolutionaire Garde zijn gerekruteerd en een strenge opleiding hebben gevolgd in door Iran geleide trainingskampen in Syrië en Irak. De laatste groep rekruten werd opgeleid op een Iraanse basis in de Zuid-Iraakse stad Najaf.

De pogingen van Iran om een nieuwe terreuroperatie in Afrika op te zetten, volgen op recente onthullingen dat Britse veiligheidsagenten terroristen die gelinkt zijn aan Iran hebben betrapt, die tonnen explosieven in de buitenwijken van Londen hadden opgeslagen. De Britse autoriteiten zijn van mening dat deze cel ook is opgericht in 2015, nadat Iran de nucleaire overeenkomst had ondertekend.

Vorige maand beweerde The Jerusalem Post, met een citaat uit een inlichtingenrapport van de Duitse staat Hessen, dat Iran een van de belangrijkste overheidsspelers was die betrokken is bij spionage in Duitsland. Het zei dat Iran betrokken was bij de illegale aanschaf van technologie voor massavernietigingswapens.

De openbaring dat Iran een nieuw terreurnetwerk in Afrika aan het opzetten is, komt op een moment van toenemende spanningen tussen Washington en Teheran, en het besluit van Iran om het werk aan de verrijking van uranium, een belangrijk materiaal bij de productie van kernwapens, te hervatten. Teheran is ook beschuldigd van het aanwakkeren van spanningen in de Golf nadat de commandanten van de Revolutionaire Garde bevestigden dat zij verantwoordelijk waren voor het neerschieten van een Amerikaanse militaire drone die dicht bij de Straat van Hormuz opereerde. Bovendien is Iran beschuldigd voor het uitvoeren van aanvallen op een aantal olietankers die in de Golf opereren en die door mijnen zijn beschadigd.

Con Coughlin is de Defence Editor van de Telegraph en een welbekend Senior medewerker van het Gatestone Institute. Hij is de auteur van "Khomeini's Ghost".

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran's New Global Terrorist Network