www.wimjongman.nl

(homepagina)

De oorlog van de Palestijnse leidersoorlog tegen corruptiepreventie

door Khaled Abu Toameh - 17 juni 2019.

( )

(Beeldbron: Pixbay / Thomas Breher

Een toenemend aantal Palestijnen eist dat de Palestijnse Autoriteit (PA) serieuze maatregelen neemt om een einde te maken aan de financiële en administratieve corruptie onder haar topmensen.

In plaats van gehoor te geven aan deze oproepen, heeft de Palestijnse Autoriteit er echter voor gekozen om de anticorruptieactivisten aan te pakken als onderdeel van een poging om haar critici het zwijgen op te leggen en anderen ervan te weerhouden transparantie en verantwoording te eisen. De maatregelen van de Palestijnse Autoriteit tegen anticorruptieactivisten hebben veel Palestijnen boos gemaakt, die hun leiders ervan beschuldigen dat ze hun hoge ambtenaren dekken die ervan verdacht worden de macht te misbruiken voor hun eigen persoonlijke gewin.

In de afgelopen dagen hebben de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever twee prominente anticorruptieactivisten gearresteerd: Fayez al-Sweiti, Mohammed Ayesh en Saed Abu al-Baha.

Sweiti, die aan het hoofd staat van een non-profit anticorruptieorganisatie, werd gearresteerd nadat hij op zijn Facebook-pagina een document had geplaatst waarin hij de hoge Palestijnse ambtenaar Hussein al-Sheikh, hoofd van de Palestijnse Algemene Autoriteit voor Burgerzaken en lid van het Centraal Comité van Fatah, beschuldigde van het uitbuiten van zijn werk voor persoonlijk gewin.

Hoewel de Palestijnse Autoriteit volhoudt dat het document vervalst is, zeggen verschillende Palestijnen dat ze goede redenen hebben om aan te nemen dat het authentiek is.

De zoon van Sweiti, Saeb, zei dat meer dan 20 officieren van de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst vroeg in de ochtend het huis van zijn familie bij de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever hebben overvallen. De ambtenaren, zei hij, namen de computer, de mobiele telefoon en andere documenten van zijn vader in beslag. Ze deelden zijn vader ook mee dat hij zich later op de dag moest melden bij het kantoor van de Palestijnse procureur-generaal.

Na verhoord te zijn over het document dat hij op Facebook had gedeeld, werd Sweiti veroordeeld tot 48 uur opsluiting. De volgende dag werd hij echter vrijgelaten na wijdverbreide protesten van Palestijnse mensenrechten- en anticorruptieactivisten.

De tweede anticorruptie-activist, Mohammed Ayesh, werd op 12 juni gearresteerd toen hij op weg was naar zijn werk in Bethlehem, zo zei zijn familie. Eerder deze maand werd Ayesh kortstondig vastgehouden door Palestijnse veiligheidsagenten nadat hij aan premier Mohammed Shtayyeh had gevraagd waarom zijn regering Ala' Bashir, een vrouwelijke Koranlerares uit het dorp Jainsafout op de West-Bank, had gearresteerd.

De derde man, Saed Abu al-Baha, die ook verbonden is met Hamas op de Westelijke Jordaanoever, werd gearresteerd vanwege zijn rol in de anti-corruptiecampagne die op sociale media werd gevoerd. Kort voor zijn arrestatie riep hij de Palestijnen op straat op om transparantie van hun leiders te eisen en te protesteren tegen corruptie.

De arrestatie van de anticorruptieactivisten kwam na een nieuw schandaal dat de Palestijnse Autoriteit de afgelopen weken heeft getroffen. Documenten die werden gelekt door gebruikers van sociale media, onthulden dat de regering van de Palestijnse Autoriteit in het geheim had ingestemd met een verhoging van de maandelijkse salarissen van haar ministers met 67%, van 3.000 naar 5.000 dollar. Het salaris van de premier, zo blijkt uit de documenten, werd verhoogd van 4.000 naar 6.000 dollar. Het schandaal rond de salarisverhoging heeft de Palestijnse Autoriteit ernstig in verlegenheid gebracht, waarvan de leiders dit keer de authenticiteit van de gelekte documenten niet in twijfel trokken. De Palestijnse Autoriteit heeft het controversiële besluit verdedigd door te stellen dat het in 2017 door de vorige regering is genomen.

De Palestijnen waren niet de enigen die protesteerden tegen het besluit om de salarissen van de premier en zijn kabinetsleden te verhogen. De speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, zei dat hij sprak met premier Shtayyeh, "die zich ertoe verbond deze praktijk onmiddellijk te beëindigen". Mladenov bekritiseerde de geheime salarisverhoging en voegde daaraan toe: "In een tijd waarin het Palestijnse volk worstelt met economische ontberingen, en de salarissen in Gaza werden verlaagd, tarten dergelijke beslissingen de logica en maken ze de mensen terecht woedend.

Een ander schandaal dat onlangs de Palestijnse Autoriteit trof, betreft de vriendjespolitiek in het Palestijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een video die vorige week op Facebook werd gepost, onthulde dat de vrouw van de Palestijnse Autoriteit-ambassadeur in Spanje als ambassadeur in Zweden fungeert, terwijl zijn broer, die ook de rang van ambassadeur heeft, werkt als hoofd van het Latijns-Amerikaanse Departement van Fatah's International Affairs Department.

De dochter van de ambassadeur, zo bleek uit de video, werd aangesteld als Palestijnse "woordvoerster" in Europa, terwijl haar man als senior assistent van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken werkt.

"Eén familie heeft al deze banen in het [Palestijnse] Ministerie van Buitenlandse Zaken," zei een bijschrift bij de video. "Dit bevestigt de corruptie van de vriendjespolitiek binnen het ministerie. De video beweerde ook dat minister van Buitenlandse Zaken, Riad Malki, die al 12 jaar in zijn functie zit, zijn broer had aangesteld als ambassadeur in Colombia. "Is dit een ministerie van Buitenlandse Zaken of een familieministerie?" zo vroeg een ander onderschrift bij de video.

Verhalen over de welig tierende financiële en administratieve corruptie in de Palestijnse Autoriteit verbazen niet degenen die de afgelopen twintig jaar verslag hebben gedaan van Palestijnse zaken. Wat verrassend is, is het groeiende aantal Palestijnse individuen en groepen die openlijk de Palestijnse Autoriteit, president Mahmoud Abbas en zijn hoge ambtenaren, trotseren door over corruptie te praten en deze aan de kaak te stellen.

Meer en meer Palestijnen intensiveren - en riskeren hun leven (en banen) - door sociale media platforms te gebruiken om de corruptie te bespreken - een kwestie die lang beschouwd wordt als een taboe in de Palestijnse samenleving. Vele jaren lang slaagden de Palestijnse leiders erin om de aandacht van de corruptie af te leiden door die hitte meestal naar Israël af te leiden.

De belegerde Palestijnse officials nemen opnieuw hun toevlucht tot deze betrouwbare oude truc. Deze keer zeggen ze dat de beschuldigingen van corruptie-verdenking dicht voor de aankondiging van het plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten, ook bekend als de "Deal of the Century", werden gemaakt.

Munir al-Jaghoub, een hoge ambtenaar bij de regerende Fatah-fractie van Abbas, beweerde dat het lekken van de corruptiedocumenten verband houdt met zowel de verwerping van het Trump-plan door de Palestijnse Autoriteit als de door de VS geleide economische conferentie die later deze maand in Bahrein zal plaatsvinden.

Deze verklaring is bedoeld om de indruk te wekken dat de Palestijnse Autoriteit geconfronteerd wordt met een Amerikaans-Israëlische samenzwering vanwege haar afwijzing van de Deal of the Century. Wat de Palestijnse leiders hun volk met andere woorden eigenlijk willen vertellen, is dat iedereen die klaagt over corruptie een verrader is, die met de Amerikanen en Israëliërs samenwerkt tegen de belangen van de Palestijnen. Deze aanklacht draagt niet alleen de doodstraf met zich mee, maar brengt de beschuldigde en zijn of haar hele clan in verlegenheid. De Palestijnen zijn dus begrijpelijkerwijs op hun hoede voor een dergelijke beschuldiging.

Het harde optreden tegen anticorruptieactivisten en de poging om de Palestijnen ervan te weerhouden transparantie en verantwoordingsplicht te eisen, toont aan hoe ver de Palestijnse leiders nog verwijderd zijn van de bestrijding van corruptie en het voorkomen van machtsmisbruik door hoge ambtenaren voor persoonlijk gewin.

De Palestijnse leiders ontzeggen hun volk niet alleen het recht op instellingen met behoorlijk bestuur, maar doen nu ook hun best om elke kans op verbetering van hun levensomstandigheden te blokkeren door de aanstaande conferentie in Bahrein te boycotten, die als belangrijkste doel heeft de Palestijnen economische welvaart te bieden en hen te bevrijden van mislukte leiders die er alleen maar belang bij hebben hun eigen bankrekeningen en die van hun familieleden te verrijken.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist, gevestigd in Jeruzalem, is een Shillman journalist en medewerker bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: The Palestinian Leaders' War on Preventing Corruption