www.wimjongman.nl

(homepagina)

Bereidt de Palestijnse Autoriteit zich voor op een nieuwe Intifada?

door Bassam Tawil - 16 augustus 2019

( )

Een luchtfoto van de Tempelberg in Jeruzalem, Israël. (Beeldbron: Andrew Shiva/Wikipedia/CC BY-SA 4.0).

De Palestijnse Autoriteit (PA) besteedde tijdens het moslimfeest van Eid al-Adha aandacht aan het oproepen van Israël vanwege Joodse bezoeken aan de Tempelberg, of Haram al-Sharif in het Arabisch, in Jeruzalem. De plaats is ook heilig voor Joden en Christenen; het is waar de Eerste en Tweede Tempel hebben gestaan voordat ze in 587 v. Chr. door de Babyloniërs en in 70 n. Chr. door de Romeinen werden vernietigd. (De westelijke muur, of de zogenaamde Klaagmuur, heilig voor de Joden, een oude keermuur van de Tempelberg, is alles wat hen ervan overblijft).

Door de vreedzame bezoeken af te schilderen als "invallen van joodse kolonisten en extremisten", beschuldigden PA-functionarissen en mediakanalen de Israëlische regering van het herhaaldelijk uitvoeren van "provocaties en aanvallen op heilige plaatsen in Jeruzalem, in het bijzonder de Al-Aqsa Moskee".

Mahmoud Habbash, adviseur religieuze zaken van PA-president Mahmoud Abbas, ging zelfs zover dat hij de Joden die de Tempelberg bezochten als "terroristen" beschreef. Habbash, die ook dienst doet als opperste shariarechter, beschuldigde de Joodse bezoekers er ook van "de Haram al-Sharif te belasteren en gevoelens van de moslims uit te lokken". Hij deed verder een beroep op alle moslims om "de Al-Aqsa Moskee te verdedigen tegen Israëlische samenzweringen en barbaarse schendingen".

Habbash herhaalde de beruchte verklaring van Abbas dat de Palestijnen niet zullen toestaan dat Joden met hun "smerige voeten" onze Al-Aqsa Moskee "bevuilen".

Abbas' verklaring kwam tijdens een bijeenkomst met een groep Palestijnen uit Oost-Jeruzalem in zijn kantoor in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Abbas moedigde zelfs de Palestijnen aan om geweld te gebruiken door te zeggen:

"Wij zegenen elke druppel bloed die is vergoten voor Jeruzalem, dat schoon en zuiver bloed is, bloed dat is vergoten voor Allah, als Allah het wil. Iedere sjahid (martelaar) zal het paradijs bereiken en alle gewonden zullen door Allah worden beloond. We zullen alles doen wat in onze macht ligt om Jeruzalem te beschermen".

Een paar dagen nadat Abbas zijn verklaring in september 2015 aflegde, lanceerden de Palestijnen een "Messen Intifada" tegen Israël - die een golf van terreur omvatte die werd gepleegd door individuen die geïnspireerd waren door de kwaadaardige opruiing in de Palestijnse media en waar Palestijnse leiders op aandrongen. In de eerste 12 maanden van die terreuraanslagen, voornamelijk door messteken en autorammen, werden 40 Israëliërs gedood.

De PA-regering, onder leiding van premier Mohammed Shtayyeh, heeft zich ook aangesloten bij de anti-Israëlische opruiingscampagne en prees de Palestijnse relschoppers die op de eerste dag van Eid al-Adha met de Israëlische veiligheidstroepen op de Tempelberg in conflict kwamen.

De relschoppers, die probeerden te voorkomen dat Joden de heilige plaats zouden bezoeken, gooiden stenen en stoelen naar politieagenten die de bezoekers bewaakten. Shtayyeh's regering zei dat de relschoppers probeerden om de Israëlische plannen te dwarsbomen om "Jeruzalem te judaïseren tegen het georganiseerde staatsterrorisme in."

Het spreekt voor zich dat geen van de Joden die de Tempelberg bezochten, betrokken was bij geweld of enige vorm van "provocatie". Het enige geweld dat plaatsvond op de heilige plaats kwam van Palestijnen, die de politieagenten met stenen en stoelen aanvielen en de Joodse bezoekers beledigden.

De rivalen van de PA, Hamas en de Islamitische Jihad, die de Gazastrook bezetten, riepen in reactie op de Joodse bezoeken op tot "het escaleren van de Intifada (opstand) tegen Israël". Wanneer Hamas en de Islamitische Jihad praten over "escalatie van de Intifada", dringen zij er eigenlijk bij de Palestijnen op aan om verschillende vormen van terroristische aanslagen tegen Israël uit te voeren. De twee groepen zijn verantwoordelijk voor duizenden terroristische aanslagen tegen Israël in de afgelopen decennia.

Laat dit duidelijk zijn: de aansporing van de PA-leiding en de dreigementen van Hamas en de Islamitische Jihad om de terreuraanslagen tegen Israël op te voeren, kunnen ongetwijfeld een nieuwe golf van terrorisme zoals de "Messen Intifada" veroorzaken.

Door elke jood die de Tempelberg bezoekt te beschrijven als een "extremistische kolonist", sturen de Palestijnse leiders een boodschap naar hun volk dat de vreedzame Joodse bezoekers legitieme doelwitten zijn - en dat het een geopend jachtseizoen voor hen is.

Door de bezoeken "invallen" en "raids" te noemen, proberen de Palestijnen de valse indruk te wekken dat Joden een islamitische heilige plaats met geweld bestormen. Het Arabische woord dat de Palestijnen gebruiken om de bezoeken te beschrijven is: Iktiham (storm of inbraak). Deze retoriek is bedoeld om te impliceren dat de "extremistische kolonisten" een gewelddadige actie uitvoeren tegen onschuldige Palestijnen en hun heilige plaatsen, en zo de Palestijnen laten zien dat ze moeten opstaan om zichzelf en hun moskee te verdedigen.

In de ogen van Palestijnse leiders zijn Joden altijd de "aanvallers", terwijl de Palestijnen de eeuwige "slachtoffers" zijn.

Bedenk dit: in het Palestijnse lexicon is een Jood die vreedzaam over de Tempelbergwandelt een "aanvaller", terwijl een Palestijn die stenen en stoelen naar politieagenten gooit en de bezoekers lastigvalt het echte "slachtoffer" is. Dit is het beeld dat Abbas, Hamas en de Islamitische Jihad willen creëren in de hoofden van hun volk en de rest van de wereld.

Waarom noemen Palestijnen de Joodse bezoekers altijd "kolonisten"? Omdat ze ten onrechte aannemen dat de meeste religieuze Joden in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wonen - in tegenstelling tot Haifa, Ashdod of andere Israëlische steden, maar op de een of andere manier verbonden zijn met kolonisten.

Palestijnen noemen kolonisten regelmatig "illegale kolonisten" en "kuddes van kolonisten en extremisten" als een manier om hen te delegitimeren en terreuraanslagen tegen deze Joden te rechtvaardigen. Het is de Palestijnse manier om dit te zeggen: "We hebben het recht om deze Joden te vermoorden omdat het illegale kolonisten zijn die op ons land wonen.

In de ogen van Palestijnse leiders zijn de Joden die de Tempelberg bezoeken niet alleen "extremisten", maar ook "terroristen" - net zoals de Israëlische regering en haar leiders - en niet zoals de Palestijnen die de politieagenten en Joden aanvallen tijdens die bezoeken.

Tegen deze achtergrond van opgeklopte ophitsing is de volgende moord op een Jood niet langer een kwestie van of deze zal plaatsvinden, maar eerder van wanneer. Het is dit soort gepeupel en verzinsels van de Palestijnse leiders die terroristen ertoe aanzetten om hun missie van het vermoorden van de eerste Jood die ze zien, te beginnen.

Palestijnse leiders zijn meesters in het veroordelen en delegeren van Israël en de Joden. Zij hebben zich decennialang gespecialiseerd in dit gedrag. Maar als het gaat om het aan de kaak stellen van misdaden tegen hun eigen volk door hun Arabische broeders, kijken Palestijnse leiders graag de andere kant op.

Terwijl Abbas en zijn functionarissen de afgelopen week bezig waren met het uitgeven van de ene na de andere giftige verklaring tegen Israël, onthulde een rapport van de Actiegroep voor Palestijnen van Syrië dat sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 250 Palestijnse kinderen zijn gedood in Syrië.

Volgens het rapport stierven 128 kinderen onder beschietingen; 15 kinderen werden dodelijk neergeschoten door sluipschutters; 11 werden neergeschoten; 2 kinderen werden doodgemarteld; 22 kinderen zijn op zee verdronken terwijl ze Syrië ontvluchtten; 22 anderen werden gedood bij auto-explosies en 35 stierven als gevolg van de blokkade en medische nalatigheid. Nog eens 14 kinderen stierven door andere oorzaken, waaronder brandwonden, verstikking, verstikking, ongevallen bij het overrijden en ontvoering.

De groep wees erop dat het totale aantal doden in Syrië sinds 2011 3989 Palestijnen bedraagt.

Waar is de verontwaardiging van de Palestijnse leiders op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook hierover? Dat is gereserveerd voor een Jood die de Tempelberg vreedzaam bezoekt. Voor hen zijn zulke bezoeken veel belangrijker dan 250 Palestijnse kinderen die Arabische landen zijn gedood. Dit vat de houding van de Palestijnse leiders samen: ruïneuze minachting voor het leven van hun eigen kinderen en kwaadaardige bedoelingen voor de Joden en hun kinderen.

Bassam Tawil is een Arabische moslim in het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Is the Palestinian Authority Preparing for a New Intifada?