www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hamas, Islamitische Jihad: "De vuurcirkel breidt zich uit."

door Khaled Abu Toameh - 6 augustus 2019

( )

Een hoge Hamas-delegatie, onder leiding van militair leider Saleh Arouri, bezocht Iran en ontmoette op 22 juli de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei. Arouri werd geciteerd, zeggend dat de "Palestijnse weerstand en Iran één front vormen tegenover Israël." Khamenei werd geciteerd met het uitdrukken van zijn tevredenheid over de "vooruitgang" die de Palestijnen de afgelopen jaren hebben geboekt: "terwijl de Palestijnen vroeger met rotsen vochten tegen [Israël], beschikken ze vandaag de dag over precisie-raketten." (Fotobron: khamenei.ir)

Nu Egypte, de Verenigde Naties en andere partijen zich blijven inspannen om een totale militaire confrontatie in de Gazastrook te voorkomen, zetten Hamas en zijn bondgenoten zich in voor de ontwikkeling van verschillende soorten wapens om Israël aan te vallen.

De door Iran gesteunde Islamitische Jihad, na Hamas de op één na grootste gewapende groep in de Gazastrook, heeft onlangs onthuld hoe zij erin geslaagd zijn de raketwerpers die worden gebruikt om Israël aan te vallen, te verbeteren.

Volgens de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, Al-Quds Brigades, begon het met de ontwikkeling van raketwerpers in 2007, toen Hamas met geweld de controle over de Gazastrook nam na de omverwerping van het regime van de Palestijnse Autoriteit president Mahmoud Abbas.

Twaalf jaar lijkt een goed moment om de balans op te maken. Wat zijn de prestaties van Hamas en de Islamitische Jihad in de Gazastrook? Ze hebben er drie: het verbeteren van de militaire capaciteiten, het smokkelen van wapens en het investeren van miljoenen dollars in de bouw van terreurtunnels. Het geld van Iran gaat naar de oorlogsmachine van Hamas en de Islamitische Jihad - nergens anders heen. Geen ziekenhuizen, geen scholen en geen banen voor werkloze Palestijnen.

Neem bijvoorbeeld een rapport van de Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad, waarin de ontwikkeling van raketwerpers wordt gepresenteerd als een van de belangrijkste prestaties van de groep in de afgelopen 12 jaar. "De raketwerpers van de Al-Quds Brigades zullen een van de belangrijkste elementen van de macht blijven die wij bezitten," aldus het rapport. "De raketten zullen blijven dienen als een nachtmerrie die de leiders van de [Israëlische] vijand blijft achtervolgen."

Het rapport zegt dat sinds het begin van de Islamitische Jihad, het "veel wapens en raketten heeft gebruikt, waaronder messen, bommen, machinepistolen, bomgordels en zelfgemaakte raketten."

Het rapport voegt eraan toe dat de groep in de loop der jaren belangrijke successen heeft geboekt op het gebied van de productie en ontwikkeling van raketten tot op een punt waar het nu in staat is om moderne raketwerpers te gebruiken om "zionistische steden en nederzettingen" aan te vallen.

Volgens het rapport voerden de Al-Quds Brigades hun eerste test met raketwerpers uit in januari 2007, zes maanden voordat de Gazastrook in de handen van Hamas viel. "De ingenieurs van de Al-Quds Brigades hebben sindsdien verbeteringen aangebracht aan dit wapen," zei men.

Vier jaar later, zo blijkt uit het rapport, introduceerde de groep zijn geavanceerde raketwerpers gemonteerd op een vrachtwagen. Vervolgens gebruikte de groep de vrachtwagens om vijf Grad raketten op Israël te lanceren.

In 2012 zegt de Islamitische Jihad dat het de raketten heeft opgewaardeerd tot C8K-raketten, die werden afgevuurd op Israëlische steden in de buurt van de grens met de Gazastrook. Twee jaar later slaagde de groep erin om de waaier van zijn raketten te verhogen, en voor het eerst richtte de groep zich volgens het rapport op de stad Netanya, ten noorden van Tel Aviv.

De Islamitische Jihad zegt dat zijn raketten vandaag de dag in staat zijn om Ben Gurion Airport, het Nucleaire Onderzoekscentrum in Dimona, de Haifa olieraffinaderijen en de Ashdod Haven te raken. De boodschap van de groep aan Israël: "De cirkelwijdte van vuur breidt zich uit."

De laatste dreigementen van de Islamitische Jihad vallen samen met verklaringen van de leiders van de groep dat Israël zich beter kan houden aan de afspraken over een staakt-het-vuren die eerder dit jaar zijn gemaakt met de facties in Gaza. Dat is interessant. Enerzijds wil de Islamitische Jihad dat Israël zich aan deze afspraken committeert. Aan de andere kant zegt de groep dat zij doorgaat met het produceren en verbeteren van nieuwe soorten wapens die zullen worden gebruikt om Israël aan te vallen.

Het lijkt er dus op dat voor de islamitische Jihad en Hamas de afspraken over een staakt-het-vuren, die onder auspiciën van Egypte en de VN zijn gemaakt, bedoeld zijn om de in Gaza gevestigde groepen de kans te geven hun militaire capaciteiten verder op te bouwen zonder zich zorgen te hoeven maken over de Israëlische vergeldingsmaatregelen.

Blijkbaar zien de Islamitische Jihad en Hamas het staakt-het-vuren niet als een kans om de levensomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook te verbeteren. Ze zijn niet van plan om de rustpauze in de gevechten aan te grijpen om te brainstormen over manieren waarop ze het verlammende werkloosheidscijfer kunnen verlagen of de ellendige levensstandaard verhogen.

Zulke elementen van fundamenteel fatsoenlijk bestuur hebben de afgelopen twaalf jaar niet meer op de agenda van deze twee groepen gestaan. En klaarblijkelijk komen die er in de nabije toekomst ook niet meer op te staan. Daar is geen tijd voor: de leiders van Hamas en de Islamitische Jihad zijn met iets anders bezig - met de vernietiging van Israël; het Palestijnse volk wordt verdoemd.

Terwijl Hamas en de Islamitische Jihad met Egyptenaren en VN-gezanten praten over een staakt-het-vuren met Israël, blijven de leiders van beide groepen ook financiële en militaire steun van Iran zoeken om zich voor te bereiden op de oorlog tegen Israël.

Vorige maand bezocht een hogere Hamas-delegatie, onder leiding van de militaire leider Saleh Arouri, Teheran en kwam met de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, bijeen.

De Iraanse media citeerde Khamenei's uitdrukking van tevredenheid over de "vooruitgang" die de Palestijnen de afgelopen jaren hebben geboekt. De "vooruitgang" waar Khamenei het over heeft, heeft niets te maken met de bouw van een nieuw ziekenhuis of school of medische doorbraak in de Gazastrook. In plaats daarvan is de "vooruitgang" die de Palestijnen hebben bereikt - volgens de Iraanse Opperste Leider - dat "terwijl de Palestijnen vroeger met rotsen vochten tegen [Israël], ze vandaag de dag beschikken over precisie-raketten."

Arouri, van zijn kant, werd geciteerd tijdens zijn bezoek aan Teheran zeggende dat het "Palestijnse verzet en Iran één front vormen tegenover Israël."

Hamas en de Islamitische Jihad geloven duidelijk dat ze alles van twee kanten kunnen hebben en iedereen voor de gek kunnen blijven houden. Dezelfde Hamas- en Islamitische Jihad-leiders die de Egyptenaren en VN-gezanten vertellen dat ze graag de staakt-het-vuren afspraken met Israël willen handhaven, smeken Iran ook om de middelen om hun aanvallen op Israël op te voeren. Toch zien de Egyptenaren en de VN-afgevaardigden maar liever niet dat er dubbel wordt gehandeld.

De Egyptische en VN-bemiddelaars, die de leiders van Hamas en de Islamitische Jihad niet op hun bedrog en tegenstrijdige boodschappen wijzen, staan de twee groepen toe het staakt-het-vuren met Israël in te zetten als dekmantel om de volgende oorlog voor te bereiden.

Als de volgende oorlog in de Gazastrook uitbreekt, zullen de bemiddelaars niet kunnen zeggen dat ze verbaasd staan. Het enige wat deze bemiddelaars hoeven doen is met een half oor te luisteren wat de leiders van Hamas en de Islamitische Jihad en hun opdrachtgevers in Teheran zeggen om te begrijpen dat de in de Gazastrook gevestigde groepen vastbesloten zijn om zoveel mogelijk schade toe te brengen aan Israël. Volgens deze standaardwerkwijze zullen de grootste verliezers van allemaal de Palestijnen zijn in deze door Hamas bestuurde Gazastrook.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist, gevestigd in Jeruzalem, is een Medewerker van 'Journalistiek Shillman' bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Hamas, Islamic Jihad: "The Circle of Fire is Expanding"