www.wimjongman.nl

(homepagina)

Is de tijd rijp voor Israël om aan te dringen op erkenning van de Golanhoogte?

Te midden van het verschuivende beleid van de VS ten aanzien van Syrië heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het eerst publiekelijk bij de Verenigde Staten gelobbyd om de Israëlische soevereiniteit over de Golan te erkennen.

Door Israel Kasnett - 9 januari 2019

In een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton op zondag beweerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de Golanhoogte "enorm belangrijk is voor onze veiligheid ... we zullen de Golanhoogte nooit verlaten ... het is belangrijk dat alle landen de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte gaan erkennen". Het was een zeldzaam moment waarop Netanyahu publiekelijk aan een Amerikaanse regeringsambtenaar vroeg om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten officieel te erkennen.

Dennis Ross, een collega van het Washington Institute for Near East Policy en voormalig adviseur van de presidenten Barack Obama en Bill Clinton, vertelde JNS dat het verzoek van Netanyahu "als begrijpelijk zou kunnen worden gezien in de context van de reis van Bolton, maar dat het onwaarschijnlijk is dat er een gunstige reactie van de regering komt voordat het vredesplan van de president wordt gepresenteerd. Het "Witte Huis streeft naar Arabische steun voor het plan en zal waarschijnlijk uitkijken om geen maatregelen te treffen die het voor de Arabische staten moeilijker zouden kunnen maken om ontvankelijk te zijn."

Ross plaatste de kwestie van erkenning en het bezoek van Bolton in een grotere context. Hij vertelde JNS dat de reis van Bolton gaat over het geruststellen van Israël vanwege het besluit van de president om zich terug te trekken uit Syrië.

"Ik hoop dat de Iraanse plaatsing van raketten op Syrische bases door de minister-president aan de orde is gesteld met het oog op de coördinatie in de aanpak van deze kwestie, tenminste met de Russen," zei hij. "De "Russen willen de V.S. uit Syrië, en de vraag is of het mogelijk is dat de Russen met druk op [de Syrische President Bashar] Assad hem zover kunnen krijgen om de Iraanse raketten op Syrische basissen voorafgaand aan onze terugtrekking niet toe te laten.

Israël veroverde de Golanhoogten in de Zesdaagse Oorlog van 1967 nadat Syrië en andere Arabische landen de Joodse staat hadden aangevallen. In 1981 werd de Golanhoogte door Israël geannexeerd. Sindsdien hebben de Verenigde Staten en de bredere internationale gemeenschap geweigerd om de Israëlische soevereiniteit over de regio te erkennen.

Maar er is enige beweging geweest in de richting van Israël. In november verzetten de Verenigde Staten zich voor het eerst tegen de jaarlijkse VN-resolutie waarin Israël wordt opgeroepen om de Golanhoogte op te geven. Aftredend Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley verklaarde: "De Verenigde Staten zullen zich niet langer onthouden wanneer de Verenigde Naties zich bezighouden met hun nutteloze jaarlijkse stemming over de Golanhoogten. De resolutie is duidelijk bevooroordeeld tegen Israël."

De Amerikaanse Minister van BuZa Mike Pompeo is momenteel in Jordanië als onderdeel van een grotere Midden-Oostentour om de angst weg te nemen dat Amerika het Midden-Oosten verlaat en om te benadrukken dat de centrale bedreigingen voor de regio Iran en ISIS zijn.

De minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië, Ayman Safadi, vertelde aan Pompeo op dinsdag: "De internationale wet betreffende de Golanhoogten is duidelijk. Israël moet zich terugtrekken uit het gebied."

Hoeveel politiek kapitaal zou het kosten?

Netanyahu staat niet alleen in zijn overtuiging dat de Verenigde Staten eindelijk de Israëlische soevereiniteit op de Golanhoogten moeten erkennen.

Afgelopen mei heeft het Huis van Afgevaardigden een soortgelijke resolutie besproken. Ron DeSantis (R-Fla.) heeft een resolutie ingediend waarin hij het Congres vraagt om de Golanhoogten te erkennen als behorend tot Israël. Die resolutie is nooit aangenomen.

En deze week gaven de Republikeinse senatoren Tom Cotton van Arkansas en Ted Cruz van Texas een gezamenlijke verklaring uit die beleid verzoekt om de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten te erkennen. Volgens een verklaring op de website van Cruz: "In het laatste Congres introduceerden de senatoren Cruz en Cotton S.Res.732, een resolutie die de Senaatsgedachte uitdrukt dat de Verenigde Staten de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten zouden moeten erkennen."

De verklaring van deze week ging verder en bevestigde dat "het reageren op de dreiging die uitgaat van Iran en zijn volmachten vereist dat Israël zijn grondgebied en zijn burgers kan verdedigen tegen aanvallen. Om het recht van Israël op zelfverdediging te steunen, zou Washington de lang verwachte stap moeten zetten om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te bevestigen".

Efraim Inbar, voorzitter van het Jeruzalem Instituut voor Strategie en Veiligheid heeft een andere aanpak. Hij vertelde aan JNS dat "de Amerikanen de Israëlische soevereiniteit [mogelijk erkennen] als ze Syrië verdeeld zien worden onder Assad, de Russen, Turkije en Iran".

"Ik ben er niet zeker van dat we veel politiek kapitaal aan deze kwestie moeten besteden," voegde hij eraan toe. "Immers, de Golan is in onze handen sinds '67, meer jaren dan de Syriërs het gebied hebben geregeerd. Wie kan dit strategisch belangrijke feit veranderen?"

"Een Amerikaanse erkenning zal niet dezelfde weerklank hebben als het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem," erkende Inbar. "Wat we moeten doen is de Joodse bevolking in de Golan verdubbelen. Wat het meest telt zijn de feiten ter plaatse en niet de politieke verklaringen.

Bron: Is the time ripe for Israel to push for recognition of the Golan Heights? | JNS.org