www.wimjongman.nl

(homepagina)

De bedreiging van de noordelijke grens van Israël is dieper dan de tunnels van Hezbollah.

Het doel is om een grotere brandhaard tussen de verschillende betrokken machten te vermijden.

Door Israel Kasnett - 1 januari 2019

()

Hezbollah had een slecht einde van het jaar.

Israël ontdekte en neutraliseerde zojuist een vijfde tunneldoorgang naar haar grondgebied, en de Israëlische defensiemacht zal er waarschijnlijk nog wel meer ontdekken. Het lijkt erop dat Hezbollahs "Radwan" - de terroristische eenheid die getraind is om Israël te infiltreren - het niet gemakkelijk zal vinden om Israëlische gemeenschappen in de volgende oorlog te veroveren. Het leger blies twee tunnels op en overstroomde anderen om de toegangspunten aan de Libanese kant bloot te leggen.

Zeker, toen de IDF een mengsel van cement en water in de uitgang van de tunnel pompte aan de Israëlische kant, begon het mengsel er in een aantal plaatsen uit te stromen, waaronder bij een privéwoning in het Libanese dorp Kila, iets meer dan een mijl van de Israëlische stad Metula.

Hezbollah blijft burgers gebruiken als dekmantel voor haar terroristische activiteiten, in een flagrante schending van de akkoorden van Genève en van resolutie 1701 van de Verenigde Naties. Vanaf het begin van dit schrijven hebben UNIFIL en het Libanese leger geweigerd om op te treden, zelfs nadat Israël hen het bewijs had geleverd.

Uzi Rabi, directeur van het 'Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies' aan de Universiteit van Tel Aviv, vertelde aan JNS dat Israël van dit relaas een diplomatiek front moet maken, waarmee het de weg vrijmaakt voor een preventieve aanval op de raketbases in Libanon. "Tezelfdertijd zou Israël moeten benadrukken dat Hezbollah door de tunnels te graven, Resolutie 1701 van de Veiligheidsraad van de VN overtrad, en zelfs als het in zo'n aanklacht van de VN geen weerklank vindt, te blijven zeggen dat het een argument is voor een aanstaande aanval op Hezbollah," zo zei hij.

Volgens Rabi blijft de leider Hezbollah Hassan Nasrallah vrij stil, aangezien hij wacht om te zien in welke mate Israël zich bewust is van de tunnels. "Het lijkt erop dat hij wordt geadviseerd door de [Iraanse] Revolutionaire Garde om stil te blijven zitten," zei Rabi, "vooral omdat de Amerikaanse terugtrekking van troepen uit Syrië echt belangrijk lijkt te zijn voor die kwestie.

Hezbollah heeft geen probleem met het ontvangen van informatie. De ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, Danny Danon, zei vorige week dat de informatie over de tunnels die Israël aan UNIFIL had verstrekt, vervolgens was doorgegeven aan het Libanese leger, die het op haar beurt doorgaf aan Hezbollah.

Mordechai Kedar, een Israëlisch geleerde van de Arabische cultuur, en een docent aan de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan, vertelde JNS dat terwijl Hezbollah actief de basis legt voor een toekomstige oorlog met Israël, het nu niet naar een oorlog wil gaan om verschillende redenen.

"Dit is een vergelijking met enkele variabelen die niet bekend zijn," zei hij. "Israël heeft zijn eigen agenda. Hezbollah heeft zijn eigen agenda, die verbonden is met de Iraniërs. Er is nog een Syrisch regime, en er is een Russische agenda. Het is een complex beeld, omdat het gaat over verschillende kanten en verschillende partijen.

Israël onthoudt zich doelbewust van het behandelen van de tunnelbedreiging aan de Libanese kant, en neutraliseert slechts de tunnels van de Israëlische kant om geen voorwendsel te verstrekken voor Hezbollah om aan te vallen. Door dit te doen, legt Israël de verantwoordelijkheid bij UNIFIL en het Libanese leger om de in Libanon gevestigde tunnels te behandelen.

Dit alles maakt deel uit van een grotere context.

Zoals Yoram Schweitzer en Ofek Riemer van het 'Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies' beschrijven: "De tunnels van Hezbollah vormen slechts één laag van de bedreigingen door Hezbollah, Iran en de as van verzet in de noordelijke arena van Israël. Het wordt vergezeld door het project voor de productie van precisieraketten in Libanon, en de consolidatie van de militaire aanwezigheid van Iran in Syrië, en de inspanningen om geavanceerde wapens in Syrië in te zetten en te produceren, en daar een Shi'ite-militaire macht op te richten, en het nucleaire programma van Iran".

Bron: The threat to Israel’s northern border is deeper than Hezbollah’s tunnels | JNS.org