www.wimjongman.nl

(homepagina)

Beste seculiere Israëliërs, de haredi-Joden zijn het bolwerk van Israël

Om te overleven en vooruit te streven, heeft de Joodse staat ook het "andere Israël" nodig, het heeft al die zwartgeklede rabbijnen en studenten nodig.

Giulio Meotti - 31 mei 2019

()

Er is gezegd dat de bevolking van Israël in 2065 20 miljoen inwoners zal bereiken. Daarvan zal ongeveer een derde haredi-religieuze en religieuze orthodoxe zionistische joden zijn.

De nog niet geboren nieuwe regering van Benjamin Netanyahu is net gevallen vanwege deze religieuze Joden die de seculiere Israëlische Beytenu partij onder leiding van Avigdor Lieberman wilden dwingen zich in te schrijven in het IDF.

Langzaam maar zeker gebeurt dit al: ongeveer 7200 haredim diende al in 2017, enkele duizenden dienen nu en er zullen er nog meer in dienst komen in deze nationale dienst. Meer haredi mannen en vrouwen betreden de arbeidsmarkt. Het is een natuurlijk integratieproces in een succesvolle kapitalistische samenleving zoals de Israëlische.

Het punt is echter iets anders. Het punt hier is de seculiere minachting voor de haredi-joden.

Op het eerste gezicht presenteert de Israëlische samenleving, soms ergerlijk, hetzelfde seculiere karakter als van de meest geavanceerde westerse samenlevingen. Het is belangrijk dat dit Israël bestaat en blijft zorgen voor alle successen van de hedendaagse economie en cultuur. Maar om te overleven en verder te streven heeft de Joodse staat ook het "andere Israël" nodig, al die rabbijnen en studenten, en hun duurzame huwelijken gezegend met vele kinderen, met hun voortdurende verbinding van de aarde naar de hemel, een mysterieuze en onbuigzame samenleving, bestaande uit zwart geklede jonge mannen zwaaiend in gebed.

In de afgelopen jaren heeft Israël een golf van religieuze vurigheid gezien, niet alleen onder de orthodoxe Joden, maar ook onder de seculieren die terugkeren naar de religie. Op nationaal niveau, met de wet van de natiestaat, is Israël een moderne democratische staat en neemt in feite de tegenovergestelde weg van het Westen, dat zijn eigen religieuze geschiedenis, cultuur en traditie afwijst en nu cultureel en fysiek uitgeput is.

Dat vrome, nederige en religieuze Israël, met zijn wonderbaarlijke vertrouwdheid met God en de joodse religieuze traditie, is van essentieel belang geweest om de Israëlische samenleving sterk te houden, vooral in een dergelijke belegerde samenleving die met vijanden is omringd.

De religieuze gemeenschappen vormen het bolwerk van de Israëlische samenleving. Als je ze probeert te integreren in de algemene samenleving, zal Israël er baat bij hebben. Als je probeert ze te assimileren, zal Israël het centrum van de Joodse kracht verliezen.

Bron: Dear secular Israelis, the haredi Jews are Israel's bulwark - Israel National News