www.wimjongman.nl

(homepagina)

Enkele vragen aan onze leiders over de volgende oorlog

()

2 september 2018 - door Vic Rosenthal

Niemand heeft ooit succesvol iets verdedigd, er is alleen maar aanval, aanval en nog meer aanval - George S. Patton

Het idee dat een oorlog kan worden gewonnen door in het defensief te gaan en te wachten tot de vijand gaat aanvallen, is een gevaarlijke misvatting, die haar oorsprong vindt in het verlangen om de prijs van de overwinning te ontlopen - Douglas Haig

Zonder plan is er geen aanval. Zonder aanval, geen overwinning - Curtis Armstrong

***

Onlangs is bekend geworden dat Iran ballistische raketten inzet in Irak en ze daar zelfs fabriceert. En het lijkt erop dat we om de paar dagen lezen over een nieuwe Israëlische aanval in Syrië vanwege een zending geavanceerde wapens naar Hezbollah. De Russen hebben in het verleden gezegd dat Iran geen permanente militaire aanwezigheid in Syrië mag vestigen, maar ze hebben dit onlangs achter zich gelaten en suggereren dat het uiteindelijk toch wel legitiem is. De VS heeft Iran al sanctie opgelegd, maar ze hebben geen ander hefboomeffect dan een militaire interventie, wat hoogst onwaarschijnlijk is.

Militair analist J.E. Dyer stelt dat de nieuwe ontwikkelingen deel uitmaken van het strategische plan van Iran om een landcorridor door Irak en Syrië heen te krijgen naar het Middellandse Zeegebied, wat een directe bedreiging vormt voor Israël. Natuurlijk bedreigen de ballistische raketten ook andere Iraanse doelen, zoals Saoedi-Arabië, Jordanië en de Amerikaanse troepen in de regio.

Iran doet zijn uiterste best om componenten te leveren om de 130.000 relatief domme raketten die Hezbollah in Zuid-Libanon al heeft ingezet om te bouwen tot precisieraketten die specifieke doelen in Israël kunnen raken, zoals militaire bases en hoogwaardige civiele infrastructuur. Het bouwt ook fabrieken in Syrië om dergelijke raketten te vervaardigen.

Een aanval van Hezbollah zal de volgende keer niet alleen maar met raketten zijn. Zij zijn van plan de grens over te steken en Israëlische burgers te doden of te ontvoeren en de Israëlische offshoregasplatforms aan te vallen.

Iran helpt Hamas ook om zijn gevechtscapaciteit te verbeteren. En het is zeer zorgvuldig en stapsgewijs op zoek naar de mogelijkheid om kernwapens te maken.

De Iraniërs spelen, net als de goede schakers die ze zijn, voor een goede positie. Ze zijn voorzichtig om weg te blijven van directe botsingen, tevreden om al hun stukken op hun plaats te krijgen voor het trekken van hun zwaarden. Er bestaat echter geen twijfel over hun doelstellingen: de regio te domineren en uiteindelijk een sjiitische kalifaat te creëren, de overblijfselen van de Amerikaanse invloed weg te doen, controle te krijgen over de olievoorziening in het Midden-Oosten (die kan worden gebruikt als een krachtig wapen tegen het Westen), en Israël te vernietigen, dat zowel beledigend is voor hun islamitische gevoeligheden, als een praktisch obstakel voor al hun andere plannen.

Niets van dit alles is verborgen. Het is bekend in Jeruzalem, Riyadh, Washington, en overal elders. J.E. Dyer schrijft er al jaren over. Benjamin Netanyahu heeft er tientallen toespraken over gehouden, zelfs één in een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres.

Dus hier zijn mijn vragen aan de Israëlische Stafchef Gadi Eisenkot, Premier Netanyahu en Minister van Defensie Avigdor Lieberman:

Hoe lang wilt u nog wachten?

Hebt u bepaalde inlichtingen dat iemand op het punt staat om het revolutionaire regime omver te werpen? Denkt u dat de echte machtsbron in Iran, de Revolutionaire Garde, kan worden weggenomen en Iran kan worden omgevormd van een agressieve, expansionistische, terreur exporterende natie tot een vreedzame buur van de rest van het Midden-Oosten?

Zo neen, denkt u dat het regime door de Amerikaanse sancties zal worden vernietigd? Of... is het niet waarschijnlijker dat het in staat zal blijven om tot in het oneindige middelen van zijn burgerbevolking om te leiden naar oorlogsvoorbereidingen?

Denkt u dat de VS voor ons de oorlog zullen aanbinden? Donald Trump is een vriend van Israël, maar er is een grens aan wat je van een vriend kunt verwachten. Zowel hij als zijn basis, om nog maar te zwijgen van de oppositie, hebben duidelijk gemaakt dat zij niet geïnteresseerd zijn in een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten.

Trump is een bondgenoot en we zouden in geval van oorlog materiële en diplomatieke steun krijgen van de VS. Maar hoe lang zal hij aan de macht blijven? De meest wrede politieke oppositie die ik in mijn leven in Amerika heb gezien, wil hem neerschieten. Misschien zal hij een tweede termijn hebben, maar misschien zal hij zijn eerste termijn niet beëindigen. Maar één ding is zeker: wanneer (niet indien) de andere partij het overneemt, zal er een enorme reactie komen op al zijn beleid, en dat omvat ook steun voor Israël. Dus wilt u wachten op president John Kerry, Michelle Obama, Cory Booker of Elizabeth Warren?

We weten dat Iran de weg bereidt voor een kernoorlog. Hebt u er vertrouwen in dat we precies kunnen voorspellen wanneer dat zal gebeuren?

Wat gaat er volgens u de komende maanden en jaren gebeuren om onze strategische positie ten opzichte van Iran te verbeteren? Of verschuift het evenwicht in de richting van Iran?

Wilt u vechten op hun voorwaarden, op een moment van hun keuze, of op de onze? Wilt u liever een sluipmoordaanslag als in 1973 verwerken, of wilt u liever het offensieve vermogen van de vijand uitschakelen in een preventieve aanval als in 1967?

Die laatste vraag is inderdaad onrechtvaardig. Het is onwaarschijnlijk dat een Israëlische preventieve aanval vandaag in de buurt zou kunnen komen van het herhalen van het succes van 1967. De Iraanse vijand is veel militair geavanceerder en zijn bezittingen zijn beter uitgehard en verspreid. Israël zou niet kunnen doen wat het in 1967 deed. Maar het zou de oorlog drastisch kunnen verkorten en de schade die de vijand zou kunnen aanrichten verminderen. Aan de andere kant zou een stiekeme aanval van Iran en zijn gevolmachtigden voor Israël nog traumatischer kunnen zijn dan 1973. Het element van verrassing is een groot voordeel. Waarom zouden we het aan hen overlaten?

Dus hier is mijn laatste vraag:

Zult u de kop van de slang afsnijden voordat of nadat deze zijn tanden in ons vlees heeft geboord?

Bron: A few questions for our leaders about the next war | Abu Yehuda