www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israël is in staat om Assad ten val te brengen.

Israël kan Assad omverwerpen, maar als Rusland meedoet aan de strijd, zal ook de VS moeten meedoen.

()

Door Res. Generaal-majoor Amos Yadlin - 11 april 2018

In het noorden doen zich twee belangrijke gebeurtenissen voor: de VS bespreken operaties tegen Syrië, nadat de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt. En Iran bespreekt een reactie op de vermeende aanval van Israël op de T-4-luchtmachtbasis in Homs.

Deze twee gebeurtenissen lijken los van elkaar te staan, maar zouden kunnen uitmonden in een zeer belangrijke ontwikkeling.

De Iraniërs zullen reageren op de vermeende Israëlische aanval, ook al vindt die niet onmiddellijk plaats, en ook al komt die niet vanuit Iran. Mogelijke opties zijn Syrië, Libanon of de rest van de wereld. En naast hun gebruikelijke afgezanten zullen zij een officieel Iraans antwoord op de moord van hun soldaten willen opnemen in een poging om Israël ervan te weerhouden de Iraanse bases in Syrië verder te beschadigen.

Israël heeft ondertussen publiekelijk verklaard dat het zijn strategische doel zijn is om te voorkomen dat Iran voet aan de grond krijgt in Syrië, en ook om de "Iran-deal" van 2015 te annuleren. Beide doelen zijn belangrijk voor Israël en zijn erop gericht om enorme gevaren in de toekomst te voorkomen, ook al omvatten ze gevaren in het heden.

We moeten ons voorbereiden op de volgende mogelijke stappen in deze operatie, inclusief op de reactie van onze vijanden, en op de mogelijke vestiging van Iran [in de regio] in de toekomst.

Israël is in staat om in zijn eentje het hoofd te bieden aan veel bedreigingen - en zou indien nodig het regime van Assad kunnen aanpakken en zelfs omverwerpen. Echter, als de escalatie het conflict met Iran opent en zich doorzet, of Russische inmenging met zich meebrengt, heeft Israël Amerikaanse hulp nodig.

Ook hier zijn de Israëlische en Amerikaanse belangen vergelijkbaar. Het is erg belangrijk om strategisch samen te werken met de VS, als voorbereiding op een dergelijk scenario.

Met betrekking tot een verwachte aanval van de VS op Syrië heeft de Amerikaanse president Donald Trump een aantal opties. Hij kan besluiten tot een strafmaatregel, zoals vorig jaar. Een echte afschrikking kan echter alleen worden bereikt door een breed opgezette en voortdurende werking. Dat is mogelijk, maar alleen als de strategische doelen in Syrië worden verbreed, dus anders dan het conflict met ISIS, nu met het doel om Iran te stoppen.

Bron: 'Israel is capable of bringing down Assad' - Israel National News