www.wimjongman.nl

(homepagina)

Trump en Erdogan staan op voor een gevecht

T. Belman - commentaar: U zult zich herinneren hoe President Obama en Erdogan vrienden waren en van plan waren om de Moslim Broederschap te gebruiken om Assad onderuit te halen. Toen was er een poging tot een staatsgreep, die van korte duur was. Ik herinner me dat ik in die tijd dacht dat er iets goeds was. Als je een staatsgreep in het Midden-Oosten probeert, zul je gedood worden als je daar niet in slaagt. Deze staatsgreep was in één dag voorbij. Lijkt niet waarschijnlijk.

Er is mij nu verteld dat de staatsgreep was gelukt en dat Erdogan was opgesloten. Obama bemoeide zich ermee en vertelde het leger in niet mis te verstane bewoordingen dat de NAVO zou ingrijpen als ze hem niet zouden loslaten. De staatsgreep eindigde dus. Met President Trump zou de volgende staatsgreep wel eens kunnen lukken.

Door Ishaan Tharoor, WaPo - 3 augustus 2018

( )

President Trump heeft vorige maand tijdens een reis naar het NAVO-hoofdkwartier misschien wat met West-Europese leiders gekibbeld en de Europese Unie een "vijand" genoemd, maar hij toonde veel warmte voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens een van de getuigenissen heeft Trump zijn Turkse tegenhanger "tegen de vuist geslagen" (zie de foto) toen ze elkaar in Brussel ontmoetten, waarbij hij een leider die bekend stond om zijn autoritaire stijl, prees als iemand die "de dingen op de juiste manier doet".

Maar het lijkt erop dat Trump en Erdogan niet langer op vuistend niveau zijn. Woensdag kondigde het Witte Huis aan sancties voor te bereiden tegen de Turkse Minister van Justitie, Abdulhamit Gul, en de Minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, voor hun rol in de maar voortdurende detentie van Amerikaanse voorganger Andrew Brunson, waarvan de ambtenaren van de V.S. zeggen dat hij in 2016 op een fictieve beschuldiging werd gearresteerd.

De Verenigde Staten legden sancties op aan twee van de hoogste Turkse ambtenaren op 1 augustus in een nieuwe poging om de vrijlating van de Amerikaanse pastor te bewerken die in Turkije wordt vastgehouden. (Reuters)

De sanctie-zet was opvallend, gezien het historische karakter van de Amerikaanse-Turkse relatie. De twee landen zijn immers NAVO-bondgenoten en Turkije herbergt Amerikaanse troepen en vliegtuigen op een strategische vliegbasis in het zuiden van het land. Hoewel de sancties vooral symbolisch zijn - gericht op de activa van slechts twee ambtenaren in de VS - gaf het nieuws nog steeds bibbers in de Turkse aandelenmarkt en zorgde ervoor dat de Turkse lira, die al verzwakt was, naar een nieuw dieptepunt daalde.

Maar dat was niet verwonderlijk. Brunson, die meer dan twee decennia in Turkije heeft gewoond en gepreekt, is een pion in een veel ruimer geopolitiek spel en wordt door Amerikaanse functionarissen gezien als een "gijzelaar". Hij werd gearresteerd te midden van de enorme zuivering in Turkije die volgde op een mislukte poging om de regering van Erdogan in 2016 omver te werpen. De Turkse autoriteiten beschuldigen Brunson ervan medeplichtig te zijn aan de mislukte putsch - tienduizenden Turken hebben te maken met soortgelijke beschuldigingen - wat hij ontkent.

( )

Vicepresident Mike Pence

?@VP

De overheid van de V.S. legde strenge economische sancties aan Turkije op en zal die volhouden tot President Erdogan en de Turkse overheid Pastor Brunson vrijlaten en deze onschuldige man van het geloof overdragen aan de VS. (Ministerie van de Schatkist van de V.S. @USTreasury)
De Schatkist-sancties tegen Turkse ambtenaren met een leidende rol vanwege de vreemdelingendetentie van dominee Andrew Brunson uit de VS https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm453 ...12:14 AM - 2 aug. 2018

Vicepresident Pence, een evangelische christen, heeft de zaak Brunson op agressieve wijze opgepakt, waarbij hij zich concentreerde op de godsdienstigheid van de dominee. Deze nadruk wordt betreurd door Turkse toeschouwers in de Verenigde Staten, die zouden willen dat het Witte Huis meer belangstelling toonde voor andere politieke gevangenen in het land. Trump heeft Erdogans ijzeren vuist echter geprezen en gedurende zijn hele ambtsperiode aangegeven dat de Turkse leider iemand is met wie hij zaken zou kunnen doen.

Verschillende getuigenissen van recente diplomatieke rondes tussen Ankara en Washington suggereren dat Erdogan en zijn plaatsvervangers hoopten Brunson te kunnen gebruiken als onderhandelingstroef in een juridische strijd over de ontduiking van Amerikaanse sancties tegen Iran door de Turkse staats-kredietverstrekker, de Halkbank.

"Vanaf vorige week, dachten de Amerikanen dat zij een overeenkomst hadden die Brunson thuis zou brengen," meldde Bloomberg News. "In ruil voor de vrijlating van de evangelische pastor ...?. zou de Amerikaanse overheid een milde boete aanraden voor Halkbank. De V.S. bood ook aan om Mehmet Hakan Atilla, een vroegere stafmedewerker bij de bank die in de V.S. gevangen is gezet, naar Turkije terug te sturen om de rest van zijn termijn te dienen.

Het Witte Huis had ook de Israëlische regering gedwongen om een Turkse staatsburger, Ebru Ozkan, vrij te laten, die gearresteerd was op verdenking van samenwerking met de islamistische groep Hamas. "Trump geloofde dat hij een deal had gesloten met de Turkse leider, waaronder de vrijlating van Brunson in ruil voor een Turkse vrouw die in Israël werd vastgehouden op beschuldiging van terrorisme," zo rapporteerden mijn collega's Karen DeYoung en Felicia Sonmez.

Maar, volgens Bloomberg News, verhoogde de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de overeenkomst, namelijk door erop aan te dringen het onderzoek naar de Halkbank helemaal "los te laten". "Hoewel [Ozkan] werd vrijgelaten en naar Istanbul werd overgebracht, stemde de Turkse rechtbank die de zaak Brunson behandelde er vorige week mee in hem alleen toe te staan de gevangenis te verlaten voor een huisarrest, terwijl zijn proces werd voortgezet," meldden mijn collega's.

Het Witte Huis had ook reeds de Israëlische regering gedwongen om een Turkse staatsburger, Ebru Ozkan, vrij te laten, die gearresteerd was op verdenking van samenwerking met de islamistische groep Hamas. "Trump geloofde dat hij een deal had gesloten met de Turkse leider, waaronder de vrijlating van Brunson in ruil voor een Turkse vrouw die in Israël werd vastgehouden op beschuldiging van terrorisme," zo rapporteerden mijn collega's Karen DeYoung en Felicia Sonmez.

Maar, volgens Bloomberg News verhoogde de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de overeenkomst toen hij erop aandrong dat het onderzoek naar de Halkbank helemaal ,,wordt losgelaten". "Hoewel [Ozkan] werd vrijgelaten en naar Istanbul werd getransporteerd, stemde de Turkse rechtbank die de zaak Brunson behandelde er vorige week mee in hem alleen toe te staan de gevangenis te verlaten voor huisarrest, terwijl zijn proces werd voortgezet," zo meldden mijn collega's.

Het Witte Huis heeft reden om zich gekrenkt te voelen, maar dat geldt ook voor de Turken, die zichzelf weer zien als slachtoffer van een onbetrouwbare partner in Washington. De anti-Amerikaanse retoriek is de laatste jaren van het presidentschap van Erdogan een vaste waarde geweest, geanimeerd door de steun van de Verenigde Staten voor de Koerdische facties in Syrië en het onderdak verlenen aan Fethullah Gulen, een vergrijzende geestelijke die in Pennsylvania woont en die volgens Ankara aan de basis lag van de poging tot een staatsgreep in 2016.

De grotendeels pro-Erdogan-pers kwam op tegen de Amerikaanse sancties. Een nationalistische bondgenoot van de president verklaarde dat Brunson nu alleen nog maar omgeruild zou moeten worden voor Gulen zelf - een maatregel die door Washington verworpen zou worden. Een nationalistische oppositiepartij suggereerde zelfs dat de regering het Trump Towers-complex in Istanbul als vergelding in beslag moest nemen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken van zijn kant heeft donderdag een "gelijkwaardig antwoord" op de sancties beloofd, maar het was niet onmiddellijk duidelijk wat dat zou kunnen inhouden.

( )

 

Hürriyet Daily News

@HDNER

Turkije's Y-partij stelt de overheid voor om beslag te leggen op de "Trump Towers" in Istanbul als vergelding voor sancties van de V.S. http://hry.yt/tobfJ 3:39 PM - 2 aug. 2018

Erdogan kan deze nieuwe kans aangrijpen om de vlag te laten wapperen en uit te varen tegen een buitenlandse tegenstander. "De president van Turkije voelt zich belegerd. En met zowel de overheid van de Verenigde Staten als parlementaire tegenstanders die hem van corruptie beschuldigen, zal hij binnenlands hardhandig optreden en zijn anti-Amerikaanse retoriek voortzetten," zo schreef Nicholas Danforth, een Turkije-deskundige bij het Bipartisan Policy Center in Washington. "Dit is gevaarlijk. Elke krant die gesloten wordt, of elke politicus die wordt gearresteerd, net als elke nieuwe diplomatieke kibbeling door de Verenigde Staten of Europa, zal het sociale weefsel en de economie van Turkije verder onder druk zetten.

Er heerste optimisme over het feit dat de ambtsaanvaarding van Trump zou bijdragen aan het herstel van de betrekkingen met Turkije, maar de wetgevers en de elite in het buitenlands beleid van Washington zijn door Erdogan onherroepelijk verbitterd.

"Met Trump had Ankara ooit een luisterend oor. Vanaf het begin leek de Amerikaanse president erop gebrand te zijn om een goede relatie op te bouwen met de sterke leider van Turkije," schreef Asli Aydintasbas voor de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen. "Dit sluit aan bij de heersende opvatting van de buitenlandse politiek in Washington, die nog steeds van mening is dat het belangrijk is om Turkije verankerd te houden in het Westen. De antiwesterse retoriek van Erdogan, de slechte staat van dienst op het gebied van de mensenrechten, en het besluit om Russische S-400-luchtafweer aan te schaffen, hebben het echter allemaal moeilijker gemaakt voor de Amerikaanse vrienden van Turkije om te pleiten voor betere betrekkingen.

"Nu is het geduld van de regering-Trump en het Congres strategisch uitgeput; ze staan nu op het punt om hun aanpak te veranderen en stappen te ondernemen die bedoeld zijn om economische pijn toe te brengen aan een 66-jarige NAVO-bondgenoot," schreef Amanda Sloat van de Brookings Institution. "Er is nog steeds tijd voor een diplomatieke oplossing, namelijk als beide partijen terug gaan naar stille besprekingen in plaats van boze retoriek.

Die stille gesprekken zullen, gezien de wankelende munt van Turkije, misschien eerder dan later komen.

"Erdogan kan zich geen volledige crisis met de VS veroorloven gezien de kwetsbaarheid van de Turkse economie," vertelde Wolfango Piccoli, van het adviesbureau Teneo Intelligence aan de Financial Times. "Op korte termijn kunnen de sancties van de VS worden gebruikt om steun te verzamelen rond de vlag. Maar de economische realiteit zal snel in werking treden en Erdogan dwingen om zijn uitdagende houding te heroverwegen."

Bron: Trump and Erdogan square up for a fight -