www.wimjongman.nl

(homepagina)

Waarom de vernieuwde Amerikaanse sancties op Iran goed nieuws zijn voor Palestijnen

door Khaled Abu Toameh | 15 november 2018

Als de Verenigde Staten zich zorgen maken over het opleggen van hardere sancties aan Iran, moeten ze daar niet over nadenken. Als je niet populair bent bij mensen die je niet het beste wensen, dan is dat waarschijnlijk de prijs van echt leiderschap.

Degenen die zich zorgen maken, en zich ook zorgen zouden móeten maken, zijn Iran en zijn Palestijnse bondgenoten en vrienden.

De Amerikaanse regering heeft besloten de sancties tegen Teheran, die in het kader van de "nucleaire overeenkomst" van 2015 zijn opgeheven, opnieuw in te stellen. Deze sancties maken deel uit van de inspanningen van Washington om de raket- en nucleaire programma's van Iran in te dammen en de invloed ervan in het Midden-Oosten te verminderen.

Iran heeft twee grote bondgenoten in de Palestijnse arena: Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de islamistische groeperingen die de Gazastrook beheersen en het bestaansrecht van Israël niet erkennen. Zonder de financiële en militaire steun van Iran zouden deze twee Palestijnse groepen lang geleden hun greep op Gaza hebben verloren.

Nu de sancties tegen Iran zijn hersteld, veroordelen Hamas en PIJ de Amerikaanse regering krachtig en zeggen zij hun volledige steun aan Iran toe.

"De sancties van de VS zijn gericht op het ondermijnen van de veiligheid en stabiliteit in de regio," zei de Hamas-leiding in een verklaring. De sancties, voegde Hamas toe, worden ook ontworpen om de Palestijnse "standvastigheid in de aanwezigheid van Amerikaanse plannen en regelingen" te ondermijnen. "Hamas," zo ging de verklaring verder, "werkt samen met de Iraanse overheid en met mensen in aanwezigheid van deze Amerikaans-Zionistische arrogantie."

Bizar genoeg beweert Hamas dat het de sancties van de VS zijn, en niet haar eigen acties en retoriek, die "de veiligheid en stabiliteit in de regio ondermijnen". In feite is het de steun van Iran voor het dodelijke programma van Hamas dat de veiligheid en stabiliteit in de regio saboteert.

Hamas-leiders hebben vaak de steun van Iran voor hun groep en andere Palestijnse gewapende groepen in de Gazastrook. Volgens Saleh Arouri, een hooggeplaatste Hamas-ambtenaar, blijft Iran "belangrijke" hulp verlenen aan de Palestijnse "verzetsgroepen" die tegen Israël vechten. "De Iraanse steun voor het Palestijnse verzet is nooit gestopt," zei Arouri in een recent interview. "Deze steun is een teken van de ernst van de confrontatie van Iran met de zionistische entiteit.

Wat de Hamas-ambtenaar eigenlijk zegt, is dat dankzij de steun van Iran, de in Gaza gevestigde Palestijnse groepen in staat zijn geweest om duizenden raketten op Israël te lanceren in het afgelopen decennium. Hij zegt ook dat dankzij de steun van Iran, Hamas de twee miljoen inwoners van de Gazastrook blijft gijzelen, wier leven letterlijk is verwoest door het beleid van de Hamas-leiders.

De reactie van de PIJ op de sancties tegen Iran is nog surrealistischer. In een verklaring in de Gazastrook beschuldigde de PIJ-leiding de VS ervan zich niet alleen tegen Iran, maar ook tegen Palestijnen en alle Arabieren en moslims in te laten met "geweld en terrorisme".

Deze aanklacht komt van een jihad-organisatie die de afgelopen drie decennia duizenden Israëli's heeft verwond en gedood bij terroristische aanslagen.

De hele ideologie en strategie van de PIJ is gebaseerd op terrorisme en thuggery; de doelstellingen ervan waren - en zijn nog steeds - de vernietiging van Israël en de oprichting van een soevereine, islamitische Palestijnse staat.

De boodschap die Hamas en de PIJ laten klinken is: hoe durft de Amerikaanse regering sancties op te leggen aan Iran, het enige land dat ons helpt bij onze inspanningen om onze terroristische aanslagen tegen Israël voort te zetten? Hoe durft de Amerikaanse regering sancties op te leggen aan een land dat ons financiële, militaire en politieke steun verleent om ons te helpen ons doel te bereiken om Israël te vernietigen en te vervangen door een islamitische staat?

Bijzonder verontrustend over de reacties van de in Gaza gevestigde groepen op de sancties tegen Iran is de dreigende toon die zij ten aanzien van de VS aanhouden. Hun felle anti-Amerikaanse retoriek kan worden gezien als een oproep aan de Arabieren en moslims om zich te richten op Amerikaanse belangen en burgers in het Midden-Oosten. Hamas en PIJ vertellen Arabieren en moslims in niet mis te verstane bewoordingen dat de Amerikanen hun nummer 1-vijand zijn geworden omdat ze een islamitisch land straffen en omdat ze plannen dwarsbomen om de strijd tegen Israël voort te zetten.

De hernieuwde Amerikaanse sancties tegen Iran zijn echter goed nieuws voor veel Arabieren en moslims die zich bedreigd voelen door het optreden en de retoriek van Teheran. Iran zet zich al lang systematisch in voor de ondermijning van gematigde Arabieren en moslims in de regio. Iran bemoeit zich nu al met de binnenlandse aangelegenheden van Irak, Syrië, Libanon, Jemen en de Palestijnen, evenals enkele Golfstaten.

Veel Arabieren en moslims delen het standpunt van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die Iran heeft geïdentificeerd als de destabiliserende kracht in het Midden-Oosten.

Anwar Eshki, een gepensioneerd inlichtingenofficier in het Saoedische leger en hoofd van het Middle East Center for Strategic and Legal Studies, schreef op Twitter dat Israël een verdachte vijand was terwijl Iran een uitgesproken vijand was. Hij legde uit dat Israël geen enkele kogel had afgevuurd op Saoedi-Arabië, terwijl Iran raketten bleef afvuren op het koninkrijk en zelfs op de heilige stad Mekka, via de sjiitische Houthistische rebellen in Jemen.

De Arabische commentator Mohammed al-Sheikh klonk ook een soortgelijk sentiment:

"De Ayatollahs moeten wakker worden uit hun gekke messiaanse droom en beseffen dat het tijdperk van jihadoorlogen, invallen, bezettingen en revolutie-exporten voorbij is. De Iraanse leiders moeten, net als de Saoedische kroonprins, begrijpen dat we in de 21e eeuw leven en dat we moeten werken voor de jonge generatie en voor vooruitgang. De ayatollahs moeten terugkeren naar hun natuurlijke plaats - de moskeeën - en laten de staatslieden voor de politiek zorgen.

De Amerikaanse sancties tegen Iran zijn een zware klap voor de vrienden van Teheran in Hamas en PIJ. Deze terroristische groeperingen staan voor een wazige toekomst nu de sancties hun tol eisen van de Iraanse economie. De verzwakking van Hamas en PIJ zal alleen maar ten goede komen aan de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten. Deze ontwikkeling is niet alleen goed voor Israël, maar ook voor de Palestijnse Autoriteit en haar president Mahmoud Abbas.

De Palestijnse Autoriteit (PA) haat Iran vanwege haar steun aan haar rivalen in Hamas. De Palestijnse ambassadeur in Parijs werd onlangs geciteerd die zei dat Iran de gewelddadige wekelijkse protesten langs de grens tussen de Gazastrook en Israël zou financieren.

Een van Abbas' senior-adviseurs, Azzam al-Ahmed, beschuldigde Iran er vorig jaar van volledig verantwoordelijk te zijn voor het voortdurende geschil tussen Hamas en Fatah, dat heeft geleid tot een breuk tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Men zou dan ook verwachten dat Abbas en zijn belangrijkste helpers het besluit van de VS om de sancties tegen Iran opnieuw in te stellen, zouden verwelkomen. De leiding van de Palestijnse Autoriteit heeft er echter voor gekozen om dat niet te doen. In plaats van het besluit toe te juichen, zetten Abbas en zijn ambtenaren hun verbale aanvallen op de Amerikaanse regering voort en beschuldigen het van het bevorderen van een vredesplan gericht op het "liquideren" van de Palestijnse rechten en zaak.

Ironisch genoeg spelen de terugkerende aanvallen van de Palestijnse Autoriteit op de Amerikaanse regering in de kaart van Hamas, PIJ en zelfs Iran.

De Palestijnse Autoriteit valt in feite een Amerikaanse regering aan die de vijanden van Abbas wil ondermijnen: Hamas en Iran. Daarmee bevorderen de Palestijnse Autoriteit en Abbas anti-Amerikaanse sentimenten in het hele Midden-Oosten. De dagelijkse aanvallen van de Palestijnse Autoriteit op de VS hebben talloze Palestijnen geradicaliseerd, die niet langer bereid zijn een Amerikaanse rol in het vredesproces in het Midden-Oosten te aanvaarden.

De Palestijnse Autoriteit sluit zich dus aan bij haar eigen vijanden. Hamas en PIJ verliezen binnenkort misschien wel Iran als belangrijkste financier en sponsor, maar ze kunnen altijd rekenen op Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit om hun anti-Amerikaanse en anti-Israëlische gevoelens te bevorderen.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist gevestigd in Jeruzalem, is een Shillman Journalism Medewerker bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Why Renewed US Sanctions on Iran are Good News for Palestinians