www.wimjongman.nl

(homepagina)

Unieke Joodse reactie op terreur: Opbouwen van Israël

Door Adam Eliyahu Berkowitz 12 januari 2018

 "U richt een tafel aan voor mij in het aangezicht van mijn vijanden; U zalf mijn hoofd met olie; mijn beker is overvloedig." Psalm 23:5 (de Israël Bijbel™)

( )

Terreurslachtoffer Raziel Shevach wordt ter ruste gelegd in Havat Gilad. Foto door Hillel Maeir/TPS op 10 januari 2018

In het kielzog van de dodelijke Palestijnse terreuraanslag op Raziel Shevach kwam onder de Joden in Samaria een oproep om hun gemeenschappen op te bouwen, met name de stad waar Shevach van hield: Havat Gilad.

Verleden week dinsdag werd Shevach doodgeschoten - gedood in een 'drive-by schooting' terwijl hij op de verlaten snelweg reed. Er ontstond een conflict toen de weduwe van Shevach besloot om de wens van haar overleden echtgenoot om begraven te worden in Havat Gilad, te honoreren, dat echter geen begraafplaats heeft vanwege het conflict betreffende de rechtspositie. Na een korte discussie heeft de Israëlische regering de begrafenis toegestaan.

Moshe Zar sprak in zijn grafrede een krachtige Joodse reactie uit op de tragische moord:

"Wanneer Joden rouwen, is het gebruikelijk om te zeggen: 'Moge G-d u troosten onder de andere rouwers van Zion en Jeruzalem.' Wanneer we een nieuwe gemeenschap of een nieuwe gemeenschap bouwen in ons land, zeggen we: 'Gezegend is hij die de weduwe binnen haar eigen grenzen opneemt.' Er is geen andere troost dan voor opbouw. De Joden keren uit ballingschap terug naar het land Israël - dat een weduwe wordt genoemd - en bouwen het op. Dat is wraak. Voor elk huis gebouwd in het land Israël is het alsof we tien terroristen hebben geliquideerd. Wanneer we een nederzetting opbouwen, is het alsof we tienduizend terroristen hebben gedood."

Avigdor Lieberman, de Israëlische Minister van Defensie, werd bekritiseerd door de linkse partijen, nadat hij naar aanleiding van de moord had verklaard dat de regering de legalisatie van de buitenpost zou overwegen. Lieberman zei dat hij een onmiddellijk bouwplan voor 1285 huizen in 2018 aan de Subcommissie Hoger Planning van het Burgerlijk Bestuur zal voorleggen, evenals een doorgaande planning voor 2500 andere huizen in 20 andere nederzettingen.

Zijn uitspraken werden herhaald door andere Israëlische leiders. Minister van Onderwijs Naftali Bennett, die ook sprak tijdens Shevach's begrafenis, riep op meer Joodse bouw in reactie op de Palestijnse terreur.

"Jullie zijn de pioniers van Havat Gilad, de echte helden die vasthouden aan het land, en ons land opbouwen! Onze vijanden denken dat ze ons ertoe kunnen brengen het land te verlaten. We verbrijzelen hun hoop door het steeds sterker opbouwen van gemeenschappen en het krijgen van kinderen. U doet uw plicht. Nu is de politici hun beurt om het te doen voor ons," zei hij.

Minister van Justitie Ayelet Shaked tweette een soortgelijk schrijven over de nederzettingen: "Moge God zijn bloed wreken, het zal niet zonder reactie blijven. Ons antwoord zal zijn om de gemeenschap van Havat Gilad te legaliseren."

"Tegelijkertijd is het belangrijk om de bouw in heel Judea en Samaria goed te keuren," voegde zij eraan toe. "Zij wensen ons te ontwortelen, wij zullen bouwen. De Palestijnse Autoriteit stimuleert en financiert terroristen; wij zullen het leven tot bloei brengen. De Palestijnen moeten begrijpen dat de moord op Israëli's ook hen pijn zal doen."

Vanwege de status van Havat Gilad is het momenteel niet aangesloten op elektriciteit en afhankelijk van een geïmproviseerde netaansluiting. Premier Benjamin Netanyahu droeg donderdag het ministerie van defensie op om Havat Gilad officieel aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dit kan worden gezien als een stap op weg naar het legaliseren van de heuveltop-gemeenschap.

Minister van Cultuur Miri Regev is groot voorstander van deze stap.

"Het is onhoudbaar dat de weduwe, Yael, niet weet wanneer zij elektriciteit zal krijgen, wanneer ze haar kinderen kan douchen, of dat ze de rouwers niet kan vragen om naar haar toe te komen (omdat er problemen zijn met het telefoonbereik)," zei Regev.

Het hoofd van de Samaria Regionale Raad, Yossi Dagan, was blij, maar zei dat de stap voelt als bitterzoet.

"Het is vernederend dat we dit allemaal bespreken," zo voegde Yossi Dagan toe. "Het had al lang geleden moeten gebeuren - het is particulier grondbezit van de mensen die de gemeenschap hebben opgericht. Het is helemaal niet duidelijk waarom het zestien jaar heeft gekost om een stad als deze te legaliseren."

Havat Gilad werd opgericht in 2002 ter nagedachtenis aan Gilad Zar, de zoon van Moshe Zar, veiligheidscoördinator van de Regionale Raad van Shomron, die in 2001 werd doodgeschoten. Het is gelegen op land dat naar verluidt in particuliere handen is, namelijk van Moshe Zar, die de aankoop van grond heeft gedaan van individuele Palestijnen. De verkoop van onroerend goed aan Joden is een misdaad bij de Palestijnse Autoriteit, strafbaar met de dood. Havat Gilad wordt beschouwd als een onbevoegde buitenpost door de Israëlische regering en staat op een lijst van buitenposten waarvan Israël de VS beloofde die te ontmantelen. De buitenpost werd meerdere malen ontmanteld, maar de kolonisten zijn teruggekomen en hebben het opnieuw opgericht.

Bron: Uniquely Jewish Response to Terror: Build Up Israel - Breaking Israel News | Latest News. Biblical Perspective.