www.wimjongman.nl

(homepagina)

Nieuw boek van Messiasbelijdende Israëli's over de Mondelinge Wet van het Jodendom

Kehila Nieuws Israël - 22 maart 2018

()

Twee Israëlische gelovigen hebben onlangs een boek gepubliceerd dat een van de fundamentele pijlers van het Jodendom wil ontkrachten: de naleving van de mondelinge wet.

Volgens het rabbijnse Jodendom bevat de Mondelinge Wet alle richtlijnen die God met Mozes zou hebben gedeeld op de Sinaïberg, waarvan er niet één in de Thora is vastgelegd.

In hun boek wilden Eitan Bar en Golan Brosh kritiek leveren op het traditionele rabbijnse Jodendom, dat de religie "gegijzeld" heeft gehouden door het vertrouwen op de Mondelinge Wet.

"De focus van de rabbijnse religie is geweest om te studeren en te mediteren over de Mondelinge Wet. In feite vormt de Mondelinge Wet de basis waarop alle tradities van het rabbijnse Jodendom staat," zo schrijven de auteurs in de inleiding.

Als de Mondelinge Wet ongeldig blijkt te zijn, valt heel het Jodendom, zo stellen de auteurs.

Bar, een van de auteurs, staat in Israël bekend om zijn evangelisatie en geloofsverdediging van het Messiaanse geloof. Hij zei dat naleving van de Mondelinge Wet de Joden ervan weerhoudt hun behoefte aan een redder te begrijpen.

"Het idee dat God Mozes een Mondelinge Wet op de berg Sinaï gaf - waar alleen de rabbijnen de sleutels voor hebben - is het fundament en de basis voor het Jodendom," zo vertelde Bar aan KNI. Dit "weerhoudt hen er in feite van hun behoefte aan een redder, Jesjoea, te begrijpen".

Bar en Brosh merken op dat het boek geen aanval is op het Jodendom of op andere Joden, maar eerder een "gesprek tussen Joden die in Jesjoea (Jezus) geloven en hen die Hem nog niet volgen."

"Om hun gezag over het Joodse volk te vestigen, kwamen de rabbijnen met het revolutionaire idee dat hun filosofie, tradities en leringen (d.w.z. de Mondelinge Wet) door de generaties werden doorgegeven, te beginnen met Mozes en uiteindelijk met God zelf," zo schrijven ze. "Voortaan is de focus van de rabbijnse religie geweest op het studeren en mediteren over de Mondelinge Wet. In feite vormt de mondelinge wet de basis waarop alle tradities van het rabbijnse Jodendom zijn gebaseerd. Zonder de rabbijnse tradities verliest het rabbijnse Jodendom al zijn geldigheid en bestaan. Met andere woorden, als de goddelijke oorsprong van de Mondelinge Wet niets anders is dan een mythe, dan heeft het rabbijnse Jodendom geen been om op te staan.

Het boek gaat ook in op "de implicaties van de huidige Mondelinge wet op het Jodendom, in het bijzonder met betrekking tot de relatie van Israël tot het Nieuwe Testament en Jesjoea".

"We zijn niet objectief, we geloven niet dat God Mozes een Mondelinge Wet op de berg Sinaï heeft gegeven, dat is ons uitgangspunt," zei Bar tegen KNI. "We maken polemieken vanuit vele verschillende richtingen, waaronder het ontkrachten van de klassieke, pro-mondelinge wetgeving met de rabbijnse beweringen die welbekend zijn in het Jodendom.

Het boek zal in het Hebreeuws worden uitgebreid en uitgegeven tegen 2020, zei Bar.

Bar staat ook bekend om een videoreeks "Eitan and Moti" die nu is uitgebreid naar Judaism's exclusion of women vs. Jesus' approach to women - YouTube met "Eitan, Moti en Anastasië" waarin de drie Messiasbelijdende Joden proberen te bewijzen dat Jesjoea de Messias is terwijl ze de populaire rabbijnse concepten overnemen. De videoreeks heeft hen meer dan één doodsbedreiging van rabbijnen opgeleverd.

Bar was ook mede-auteur van 'Mozes lezen, Jezus zien': Hoe de Thora haar doel vervult in Jesjoea, en zojuist is een ander boek gepubliceerd: Heeft God God gestraft en gedood? Heeft God de Vader God de Zoon gestraft en gedood? Hij behaalde een graad in Bijbelstudies aan het Israel College of the Bible en een M.A. in de Theologie aan de Liberty University. Hij is geboren en getogen in Israël. Momenteel is hij werkzaam als One for Israel's directeur van de Media & Evangelism\Apologetics afdelingen.

Brosh, ook een autochtone Israëli, is hoogleraar aan het Israel College of the Bible.

Het boek, The Oral Law Debunked: Debunking the myth of Rabbinic Oral Law, is beschikbaar bij Amazon in Kindle vorm.

Bron: New book by Messianic Israelis takes on Judaism's Oral Law