www.wimjongman.nl

(homepagina)

Sex, leugens en de Deep State

door Daniel Greenfield - 11 juli 2018

De kern van de pogingen om president Trump ten val te brengen, werd gevormd door twee zaken. In tegenstelling tot de bizarre leugens over Moskouse hotelkamers en prostituees in het Steele-dossier, dat door de campagne van Clinton en bondgenoten werd gebruikt om president Trump te smaden en een onderzoek tegen hem in te stellen, hebben die beide zaken echt plaatsgevonden.

En ze brachten niet alleen de misdadigheid van vier mensen aan het licht, maar ook die van een corrupte politieke cultuur.

De zaken tussen Peter Strzok en Lisa Page in de FBI, en tussen de veiligheidsdirecteur van het inlichtingencomité van de Senaat, James Wolfe, en de verslaggever van de New York Times, Ali Watkins, hebben meer gedaan dan de echtgenoten van Strzok, Page en Wolfe verraden. Ze verraden ook de plichten van de twee mannen en twee vrouwen.

Het ging niet om privé-aangelegenheden. De twee illegale seksuele relaties waren ook illegale politieke afspraken. Zoals in het verslag van de inspecteur-generaal wordt opgemerkt, heeft adjunct-directeur van de FBI, Andrew McCabe, een bondgenoot van Clinton die sindsdien is ontslagen, Page gebruikt als zijn contactpersoon met Strzok om de commandostructuur van het onderzoek te omzeilen. McCabe gebruikte Page als zijn kanaal, en de mediawerkgevers van Watkins gebruikten de jonge verslaggever als kanaal naar haar oudere getrouwde minnaar en de gelekte informatie die hij, naar verluidt, aan haar verstrekte.

BuzzFeed, Politico, de Huffington Post en de New York Times waren op de hoogte van de Watkins-affaire. Zoals het Times-stuk over Watkins heel koel verwoordde: "Hun relatie speelde zich af in de geïsoleerde wereld van Washington, waar jonge, ambitieuze journalisten strijden om primeurs, terwijl ze navigeren in relaties met krachtige, vaak oudere bronnen. Meestal zijn het vijandige regeringen die jonge vrouwen in dienst hebben welke een affaire hebben met oudere gehuwde overheidsambtenaren om informatie over de werkzaamheden van het Inlichtingencomité te ontlokken.

Maar hier werden enkele van de grootste namen in de media gevangen met behulp van dezelfde tactiek als de Russen.

Hoe belangrijk was de zaak Ali Watkins en James Wolfe? Voormalig New York Times redacteur Jill Abramson, merkte in haar woedende verdediging van Watkins op: "Het meest cruciale, de waarde van haar journalistiek (haar Carter Page primeur in BuzzFeed heeft eigenlijk geholpen te leiden tot de zaak van Mueller). Strzok zag zich genoodzaakt het Mueller-onderzoek te verlaten omdat zijn teksten naar Lisa Page werden gepubliceerd. De zaak van Watkins met Wolfe is gecrediteerd door een belangrijke mediafiguur met het helpen creëren van het monster dat het onderzoek Mueller is.

In het rotte hart van de campagne tegen Trump ligt het verraad van private en publieke betrouwbaarheid.

Maar ook de Strzok-Page en Watkins-Wolfe-zaken waren cruciaal om formele communicatielijnen te omzeilen. Illegale zaken zijn populaire spionage-gebruiken, niet alleen omdat ze chantage-materiaal tegen invloedrijke ambtenaren geven, maar omdat het hun gemakkelijk maakt om zeer informele geheime netwerken te creëren binnen organisaties wanneer persoonlijke intimiteit wordt gebruikt om politieke intimiteit te onderhouden.

McCabe zou Page hebben gebruikt om een dergelijke verbinding tussen hem en Strzok tot stand te brengen. De media bleken Watkins te hebben gebruikt om een link te leggen naar de Senaatscommissie voor Inlichtingen. Het is niet bekend of Wolfe op de hoogte was van de zaak en deze gebruikte om informatie aan de media door te geven. Maar het zou niet al te verwonderlijk zijn als het open geheim van de zaak aan zijn kant net zo open was als aan de kant van de media.

Het is gemakkelijker om het ene illegale geheim aan het andere te koppelen. Er waren hier twee lagen aan geheime zaken, één laag van intimiteit tussen twee paren, en een andere laag van ongeoorloofde intimiteit tussen organisaties. De organisatorische zaken hebben betrekking op drie hoofdrolspelers in de campagne tegen president Trump: elementen in de FBI, de media en het inlichtingencomité van de Senaat die hun verantwoordelijkheden vervalsten.

Als we het hebben over de Deep State, bedoelen we in feite die illegale netwerken binnen de regering die hun eigen malafide agenda hebben. Deze netwerken bestaan in alle geledingen van de overheid. Sommige zijn gewoon corrupt, handelen met gunsten, geld en toegang. Andere zijn politiek. Net als spionagecellen van de vijand hun leden privé coördineren om organisaties om te kopen, zoals deze mannen en vrouwen dat deden.

De arrestatie van de gelegenheids spionage-ring geeft ons inzicht in hoe ze werken. Het blootleggen van Strzok, Page en McCabe, van Watkins, Wolfe en de media, geeft ons inzicht in hoe de Deep State werkt.

Corruptie vereist medeplichtigheid. Zoals elke goede spion weet, zijn de beste bronnen degenen die hebben bewezen dat ze bereid zijn om hun ethiek te compromitteren op andere gebieden, of het nu gokken, overspel of diefstal is.

Het netwerk dat achter Trump aan ging, was, althans voor een deel, opgebouwd uit dergelijke mensen. In hun gevarieerde zaken dienden minnaressen en echtgenoten als cruciale kanalen voor een openbare ambtenaar zoals DOJ's Bruce Ohr, wiens vrouw Nellie werkte om vuil omhoog te halen van Trump voor Fusion GPS, of voor McCabe, wiens vrouw Jill $675.000 kreeg voor haar politieke campagne, verstrekt door een nauwe bondgenoot van Clinton, Gouverneur Terry McAuliffe van Virginia.

Echtgenoten konden worden gebruikt om financiële voordelen te traceren, terwijl minnaressen informatie bij zich hadden, zoals Watkins van Wolfe en Page van Strzok. De formele politieke verwantschappen, zoals de zogenaamde Republikeinse status van James Comey, minder belangrijk was dan de privé-zaken van zijn vrouw en dochters, die rabiate supporters van Clinton zijn en Trump-tegenstanders. In Washington D.C. is formeel partijlidmaatschap ondergeschikt aan de sociale politiek. De carrièrenetwerken die er toe doen zijn opgebouwd in restaurants en cocktailparty's, niet in de stemlokalen.

In het moeras maak je vrienden die jou kunnen helpen om van de publieke naar de private sector over te stappen. Het is het verwerven van invloed, het leren kennen van mensen en het opbouwen van transactionele relaties. Het zijn de spelers die iedereen kennen en andere spelers huren, die iedereen zal moeten kennen. Het is ook weten hoe je ethische regels, toezicht en commando-ketens kunt omzeilen ten behoeve van dingen die je gedaan moet krijgen. Dat kan een contract zijn, een subsidie, een verkoop, of de omverwerping van de Amerikaanse regering.

Het is gewoon weer een dag in het moeras.

Het Mueller-onderzoek kwam uit dat moeras en het dossier Clinton-Steele duikte er diep in. Het onderzoek naar de onderzoeken is pas begonnen met het in kaart brengen van het moeras. Onder de gezwollen wateren van de Potomac hebben de moerasbewoners hun eigen zeden. De statige overheidsgebouwen, gezellige restaurants en waardige landhuizen verbergen verdraaide relaties tussen mensen en organisaties.

In elke samenleving leven de gouverneurs volgens andere regels dan de geregeerden. In Washington D.C. is ontrouw aan echtgenoten, eden, regeringen, kiezers en ethiek geen misstap. Het is de regel. Overspel met alles van wat je beweert om waar te zijn is de prijs van de toelating. Zo kun je ervan op aan dat je lid wordt van de club.

De politieke kant van de keizerlijke stad is een kleine stad. En iedereen kent alle vuile geheimen. Noem het de Deep State, het moeras, of gewoon wat er gebeurt als de overheid haar eigen cultuur verkrijgt.

De overheid houdt zich aan regels, aan het kennen, handhaven, en overtreden ervan. Op het laagste niveau van vermogen ken je de regels. Op het volgende niveau dwing je ze af. Op het hoogste niveau, breekt je ze.

Dat laatste niveau van macht is de Deep State. Het leeft waar de regels bedoeld zijn om overtreden te worden.

De campagne tegen Trump verliep volgens de parallelle wetten van Washington D.C. Zijn netwerken waren heimelijke allianties die door de sociale verhoudingen van het moeras liepen. Het zou niet meer dan normaal zijn dat ontrouw en politieke prostitutie deel uitmaakten van deze netwerken. In een transactionele stad die handelt in relaties, het runnen van een staatsgreep die op een affaire wordt teruggevoerd, en het prostitueren van een verslaggever zijn deugden, geen zonden.

Het legitieme lichaam van overheidstests voor ethiek. De parallelle Deep State-tests voor corruptie. De mannen en vrouwen die president Trump achtervolgen, bedrogen elkaar niet alleen, maar bedriegen ook Amerika.

Deze parallelle netwerken in de regering, in het openbare leven, en in het privé-leven, zijn de kanalen van corruptie. Om de Deep State te verslaan, moeten deze parallelle netwerken in de overheid worden blootgelegd en aan het daglicht komen.

Zolang de Deep State diep onder water blijft, zal de corruptie voortduren.

Daniel Greenfield is Shillman Journalism Fellow in het David Horowitz Freedom Center. Dit artikel verscheen eerder in het Center's Front Page Magazine via de volgende link.

Bron: Sultan Knish: Sex, Lies and the Deep State