www.wimjongman.nl

(homepagina)

GIDEON SA'AR: KANS AANVAL OP HEZBOLLAH WORDT MINDER

"Als Hezbollah de capaciteiten tot precisie-aanvallen zal bereiken, zullen zij ons zeer aanzienlijke schade berokkenen. Dit is een duidelijke rode lijn".

Door Juliane Helmhold - 21 november 2018

2 minuten lezen.

"Als een Israëlische preventieve aanval niet wordt uitgevoerd in de nabije toekomst, zal de kans verminderen om de mogelijkheden van de precisie-aanval door Hezbollah te verhinderen," zei de vroegere onderwijs- en binnenlandse minister Gideon Sa'ar (Likud) op de Jeruzalem Post Diplomatieke Conferentie in Jeruzalem.

Ondanks de betrokkenheid bij de burgeroorlog van Syrië en de Israëlische gelegenheidsaanvallen op de stellingen van Hezbollah in Syrië, heeft Iran inspanning gedaan door zijn volmachten om een kwalitatieve aanvalscapaciteit te ontwikkelen op de burgerlijke infrastructuren van Israël, die beduidend verbeterd zijn na het einde van de Tweede Libanon Oorlog van 2006, zo waarschuwde Sa'ar.

Specifiek waarschuwde de vroegere minister ervoor dat Hezbollah de nauwkeurigheid van raketten verbeterde, die nu de Israëlische burgerlijke infrastructuur met een precisie van 10 meter kunnen raken.

"Als Hezbollah een dergelijke capaciteit zal bereiken, zullen ze ons zeer aanzienlijke schade berokkenen. Dit is een duidelijke rode lijn," legde hij uit.

"Ik roep op tot een preventieve aanval tegen precisie-raketfabrieken in Libanon en andere strategische bedreigingen die Hezbollah aan het ontwikkelen is, en ik zal een dergelijke beslissing steunen en bijstaan als ze wordt genomen".

Sa'ar gaf toe dat zo'n preventieve aanval een serieuze reactie zou kunnen veroorzaken, maar stelde dat een toekomstige aanval veel minder effectief zou kunnen zijn en ook een veel zwaardere prijs met zich mee zou kunnen brengen.

"We zullen een veel zwaardere prijs betalen in de volgende confrontatieronde als we nu niet handelen," zo concludeerde hij.

Naast Hezbollah in Libanon gaf Sa'ar ook commentaar op de Iraanse dreiging in Syrië.

Het Israëlische patroon van acties tot nu toe in dit gebied, betoogde hij, is "jagen op ladingen", terwijl de Iraanse strategie is geweest om vast te houden aan hun doel niet te reageren op Israëlische aanvallen.

Ook in de Syrische context waarschuwde Sa'ar, dat als Israël haar activiteit niet opvoert, het later een zwaardere prijs zou betalen. Hij riep op tot intensivering van de aanvallen tegen elke opbouw van de Iraanse infrastructuur.

Wat betreft het Amerikaanse vredesinitiatief, door sommigen het "akkoord van de eeuw" genoemd, zei de voormalige minister dat de coördinatie tussen de Israëlische en de Amerikaanse regering vandaag op een historisch hoogtepunt was en dat hij hoopte dat de huidige regering de fouten die vorige regeringen hebben gemaakt - namelijk het centraal stellen van een Palestijnse staat - zal vermijden.

"Het is verkeerd om de oprichting van een nieuwe Arabische staat in het centrum van de oplossing te plaatsen, in het hart van onze natie," stelde hij. "Niet alleen is dit ellendige idee geen onderdeel van een oplossing, maar het brengt ons alleen maar verder af van vrede en veiligheid, en het zal de instabiliteit in de regio vergroten."

"Een toekomstige Arabische autonomie in Judea en Samaria moet verbonden zijn met Jordanië."

Hij concludeerde: "We hebben niets meer te geven in termen van grondgebied - en we hebben niemand om aan te geven."

Bron: Gideon Sa'ar: Window of opportunity for strike on Hezbollah is closing - Arab-Israeli Conflict - Jerusalem Post