www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hamas op 31-jarige leeftijd: even toegewijd als altijd aan de vernietiging van Israël

Door Lt. Col. (res.) Dr. Shaul Bartal - 27 december 2018

BESA Center Perspectives Papier nr. 1.048, 27 december 2018

Samenvatting: Hamas' 31e verjaardag werd gemarkeerd met een reeks terreuraanslagen en een officiële verklaring van de leider van de organisatie, Ismail Haniyeh, die elke erkenning van de legitimiteit van de Joodse staat verwierp. Dit is een verder bewijs, indien al nodig, van de onmogelijkheid om tot een langdurige regeling met de organisatie te komen.

()

In wat een standaardpraktijk is geworden, werd de viering van de 31e verjaardag van Hamas deze maand gekenmerkt door een reeks terreuraanslagen en een officiële verklaring van de leider van de organisatie, Ismail Haniyeh, die de voortzetting van het "verzet" beloofde, tot de doelstellingen van "vrijheid, bevrijding en terugkeer" zijn bereikt. De verklaring gaat er prat op dat Hamas, ondanks de massale pogingen om hun wil en standvastigheid te breken, erin geslaagd is om de Palestijnen te verenigen achter een nationaal politiek plan om een einde te maken aan de "zionistische bezetting", en tevens om de "deal van de eeuw" van president Trump te laten ontsporen, die door de organisatie gezien wordt als een Zionistisch-Amerikaanse samenzwering om de Palestijnse nationale strijd te ondermijnen. Vandaar, "het is ons legitieme recht om ons land te zuiveren van de bezetting met alle middelen die door het internationale recht zijn toegestaan, en we hebben het recht op Jeruzalem als hoofdstad van de staat Palestina".

Hamas doet geen moeite om het uiteindelijke doel te verhullen, namelijk de oprichting van een Palestijnse staat op de ruïnes van Israël in het gehele Mandaat Palestina, met de categorische afwijzing van het idee van een Joodse staat, en het put troost uit de oorverdovende afstandelijkheid van de internationale gemeenschap tot deze genocidale visie en activiteiten. Zo heeft bijvoorbeeld het flagrante falen van de VN om de talloze oorlogsmisdaden van Hamas door de jaren heen te veroordelen (of het nu gaat om het afvuren van raketten en granaten op Israëlische burgerbevolkingscentra of om eenvoudige terreuraanslagen) de overtuiging van de organisatie versterkt dat haar terroristische acties door de internationale gemeenschap worden beschouwd als te handelen volgens legitieme "spelregels".

Hamas is zich er terdege van bewust dat de splitsing tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook haar vermogen om haar strategische doelen na te streven bemoeilijkt, en Haniyeh's verklaring bekritiseert Fatah voor het ondermijnen van het bereiken van een nationale verzoening die de Palestijnen in staat zou stellen zich te verzetten tegen de "Zionistische bezetting" en de "deal van de eeuw". In haar visie gaat het zionistische gekonkel tegen de Palestijnen door, waaronder "de judaïsering van Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, het doden van honderden Palestijnen, het verwonden van duizenden, en het opsluiten van nog eens vele andere duizenden". Om deze "agressie" tegen te gaan, heeft Hamas talrijke "verzetshandelingen" uitgevoerd, waaronder "tientallen schietoperaties en honderden messteekacties, auto-rammingen en Molotov-cocktail-aanvallen die de vijand hebben gedood en verwond. Zo gaan we door met het verzet".

Haniyeh besluit zijn verklaring met een herhaling van de belangrijkste principes van de visie van Hamas, dat is met name de oprichting van een Palestijnse staat met heel Jeruzalem als hoofdstad, de voortzetting van het "gewapende verzet" tegen Israël en de afwijzing van het joodse recht op een eigen staat. Op haar 31e verjaardag blijft Hamas zich dus nog steeds inzetten voor haar genocidale wereldbeeld: "Jihad is jihad. Of we triomferen of we sterven als martelaren."

Shaul Bartal is een onderzoeksmedewerker bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies.

BESA Center Perspectives Papers worden gepubliceerd via de generositeit van de familie Greg Rosshandler.

Bron: Hamas at 31: As Committed as Ever to Israel’s Destruction