www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen: Geen verschil tussen Hamas en Fatah

door Khaled Abu Toameh - 6 december 2018

Heeft president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zijn positie ten opzichte van zijn rivalen in Hamas gewijzigd? Dit is de vraag die sommige Palestijnen hebben gesteld in het kielzog van Abbas' verzet tegen een door de VS gesponsorde ontwerpresolutie waarin de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt gevraagd Hamas te veroordelen voor het herhaaldelijk afvuren van raketten op Israël en het aanzetten tot geweld.

Abbas' haat tegen Hamas is verre van geheim. Abbas heeft jarenlang - tot op de dag van vandaag - elk beschikbaar platform gebruikt om vernietigende aanvallen op Hamas uit te voeren.

Hij beschuldigde Hamas ervan dat hij de Arabische inspanningen verijdelde om een einde te maken aan het geschil met zijn regerende Fatah-fractie.

Hij beschuldigde Hamas ervan dat ze achter een aantal explosies zitten tegen de huizen van een aantal van zijn hoge Fatah-functionarissen.

Hij beschuldigde Hamas ervan dat men in 2007 een staatsgreep heeft gepleegd tegen zijn Palestijnse Autoriteit (PA) in de Gazastrook en dat hij daar een aparte Palestijnse staat wilden stichten.

Hij beschuldigde Hamas ervan dat het zich eerder dit jaar achter de mislukte moordaanslag in de Gazastrook bevond op zijn premier, Rami Hamdallah. Hij maakte zelfs een metaforische opmerking "schoenen naar de hoofden van de leiders van Hamas te zullen gooien".

In zijn laatste toespraak op de Algemene Vergadering van de VN herhaalde Abbas zijn aanklachten tegen Hamas en dreigde hij nieuwe strafmaatregelen tegen de Gazastrook op te leggen, tenzij Hamas zijn regering zou toestaan om de volledige controle over de door Hamas geleide kustenclave op zich te nemen.

In de afgelopen dagen echter heeft de retoriek van Abbas en zijn hoge ambtenaren in Ramallah naar Hamas een 180 graden draai gemaakt. Wat zit er achter deze plotselinge verandering? Heeft Abbas ontdekt dat hij zich vergiste over Hamas al die jaren? En dat zijn leiders, Ismail Haniyeh, Mahmoud Zahar en Yeyha Sinwar eigenlijk zijn goede vrienden zijn?

De door de VS gesteunde VN-ontwerpresolutie waarin Hamas wordt veroordeeld, lijkt Hamas en Fatah dichter bij elkaar te hebben gebracht. Vorige week nog leek het erop dat de Egyptische pogingen om een einde te maken aan de rivaliteit tussen Hamas en Fatah opnieuw gestruikeld is.

De Palestijnse Autoriteit en Fatah zijn sterk gekant tegen al het beleid van de Amerikaanse regering. Zij hebben nu al het tot nu toe aangekondigde plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten, algemeen bekend als de "deal van de eeuw", verworpen. Zij hebben het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël verworpen. Zij hebben de overdracht van Trump van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verworpen en veroordeeld. Zij hebben het besluit van Trump om de financiële hulp aan de PA en UNRWA te verminderen, verworpen en veroordeeld.

Nu hebben de Palestijnse Autoriteit en Fatah een overeenstemming met hun weigering om iets te accepteren dat uit het bestuur van Trump naar voren komt, waardoor ze zich ook in de lastige positie bevonden om het initiatief van de VS om Hamas te veroordelen voor het afvuren van raketten op Israël te verwerpen en aan de kaak te stellen.

Het zou prima zijn voor Abbas en zijn ambtenaren om Hamas dagelijks te veroordelen. Het zou echter niet goed zijn als de Amerikaanse regering Hamas zou veroordelen voor haar terroristische aanslagen op Israël. Dat is de logica van de Palestijnse Autoriteit, die het afgelopen jaar ook financiële en economische sancties heeft opgelegd aan de Gazastrook. De sancties omvatten onder andere de opschorting van de salarissen van duizenden ambtenaren, de vermindering van de financiële steun aan behoeftige gezinnen in de Gazastrook en de weigering om te betalen voor brandstof en elektriciteit die door Israël aan de inwoners van Hamas worden geleverd.

Abbas en Hamas hebben afzonderlijk gewerkt om de Amerikaanse ontwerpresolutie in de Algemene Vergadering van de VN te dwarsbomen. Abbas heeft zijn gezant bij de VN de opdracht gegeven zich in te spannen om de anti-Hamas-resolutie te verijdelen, terwijl de leiders van Hamas er bij de Arabische en islamitische leiders en regeringen op aandrongen om het Amerikaanse initiatief te dwarsbomen.

"Ondanks al onze verschillen met Hamas zijn we categorisch tegen de Amerikaanse en Israëlische poging om Hamas als een terroristische groepering te labelen," aldus Osama Qawassmeh, een hoge Fatah-functionaris. We zullen strijden om de Amerikaanse resolutie te dwarsbomen.

Een andere hoge Fatah-ambtenaar, Abbas Zaki, was nog harder in zijn verdediging van Hamas: "Hamas is van ons en wij zijn van Hamas," zei hij. "Als Hamas, dat zich verzet, wordt beschouwd als een terroristische organisatie, zou dit betekenen dat alle Palestijnen terrorisme bedrijven. Hamas is, net als alle Palestijnse facties, een nationale bevrijdingsbeweging.

Abbas en Fatah verdedigen Hamas niet uit liefde voor Hamas, maar omdat ze de Trump-regering zó verafschuwen dat ze bereid zijn om voor hun aartsrivalen bij Hamas te gaan vechten. Te oordelen naar de verklaringen van sommige topambtenaren van Abbas, is het niettemin duidelijk dat zij vrezen dat een veroordeling van Hamas de weg zou vrijmaken voor soortgelijke stappen tegen andere Palestijnse facties, waaronder de eigen Fatah van de Palestijnse president.

Zoals de Palestijnse politieke analist Emad Omar het verwoordde: "De voorgestelde Amerikaanse resolutie is schadelijk voor het recht van verzet van de Palestijnen. Als president van de Palestijnen wordt Abbas gedwongen om Hamas en elke andere Palestijnse factie te verdedigen".

Hamas heeft van zijn kant Abbas en Fatah bedankt voor hun sterke verzet tegen de door de VS gesponsorde ontwerpresolutie.

Betekent dit alles dat Fatah en Hamas zijn overeengekomen om hun meningsverschillen op te lossen en een nieuwe pagina in hun betrekkingen open te slaan? Het antwoord is natuurlijk nee. Dit is duidelijk een kortstondige huwelijksreis die de dag na de stemming in de Algemene Vergadering van de VN over de anti-Hamas-resolutie al zal eindigen. Abbas wil punten scoren in de Palestijnse straat door te laten zien dat hij in staat is de Amerikaanse regering bij de VN uit te dagen. Abbas is vooralsnog bereid om de bittere pil van de verdediging van Hamas door te slikken. De ochtend na de stemming zal Abbas wakker worden in het besef dat Hamas inderdaad een vreemde bedgenoot was.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist, gevestigd in Jeruzalem, is een 'Shillman Journalism Fellow' bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: No Difference Between Hamas and Fatah