www.wimjongman.nl

(homepagina)

Inlichtingenrapport: Iran veel dichter bij de kernbom dan eerder gedacht

Door Adam Eliyahu Berkowitz - 24 oktober 2018

  Hoewel ik wandel onder de vijanden, U bewaart mij in het gezicht van mijn vijanden; U strekt Uw hand uit; met Uw rechterhand bevrijdt U mij. Psalm 138:7 (De Israëlische Bijbel™)

( )

Als gevolg van IDF-luchtaanvallen op de militaire bases in Syrië is Iran gedwongen zijn anti-Israëlische middelen over te dragen aan het door Hezbollah gecontroleerde Libanon. Deze inspanning, waarbij honderdduizenden raketten worden opgewaardeerd, maakt gebruik van een snode methode en kan zelfs een nog onmiddellijker nucleaire dreiging inhouden dan eerder werd gedacht.

FoxNews rapporteerde vrijdag dat de Westelijke veiligheidsbronnen geloven dat Iran zijn zendingen van geavanceerde wapens aan Hezbollah, de terroristenbondgenoot van Iran die in Libanon is gebaseerd, heeft verhoogd. Men gelooft dat Iran de GPS componenten naar Hezbollah verzonden, die zullen worden gebruikt om ongeleide raketten te upgraden, zodat die in precisie geleide wapens veranderen. FoxNews rapporteerde dat een dergelijke zending vorige dinsdag in Libanon aankwam.

Dit is in overeenstemming met de beweringen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu toen hij in september de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toesprak. Netanyahu waarschuwde dat Hezbollah Libanese burgers als menselijk schild gebruikte door de raketten in Beiroet te verbergen om deze tegen Israël te gebruiken. Hij beweerde dat fabrieken in Libanon de lowtech raketten ombouwen tot hightech precisieraketten. In de herbevolking na de Tweede Libanonoorlog in 2006 heeft Hezbollah naar schatting nu tussen de 100.00 en 150.000 raketten in haar arsenaal. Van de meesten worden gedacht dat ze niet zijn uitgerust met precisietechnologie.

Aangenomen wordt dat Iran ten minste een deel van deze wapens via civiele vliegtuigen aan Libanon overdraagt. Vorige maand stuurde Israël een brief naar de secretaris-generaal van de VN waarin men Iran beschuldigde van het gebruik van civiele vliegtuigen om wapens te smokkelen naar de islamistische terreurgroep Hezbollah in Libanon. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën en BuZar hebben economische sancties uitgevaardigd tegen verschillende bedrijven die verdacht worden van een betrokkenheid bij de overdracht van wapens.

De Iraanse raketdreiging is niet beperkt tot Libanon. In augustus meldde Reuters dat Iran de Zelzal-3, Fateh-110 en Zolfaqar ballistische raketten met een bereik van ongeveer 125-435 mijl aan de Shi'ite bondgenoten in Irak leverde. Dit zou Israël binnen hun bereik brengen terwijl het eveneens een bedreiging voor Saudi-Arabië vormt.

Het vroegere hoofd van Israëlische Militaire Veiligheidsdienst en momenteel hoofd van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS), Maj. Gen. (res.) Amos Yadlin, vertelde op zondag aan Y-Net dat dit alles deel uitmaakt van een verandering in strategie door Iran, dat ze hun activa uit Syrië verplaatsten terwijl ze nog steeds Israël bedreigden.

"De "Iraniërs werden streng getroffen op 10 mei," vertelde Yadlin aan Y-Net. "De IDF viel ongeveer 50 doelstellingen in Syrië aan waar de Iraniërs werden gevestigd, het vergde wat tijd, maar volgens mijn ramingen, veranderden zij hun strategie: in plaats van het plaatsen van de fabrieken voor de precisieraketten in Syrië, beslisten zij het in Libanon te doen.

De IDF gaf onlangs aan bijna 200 luchtaanvallen in Syrië te hebben gedaan vorig jaar, het meest tegen Iraanse militaire basissen, wapensdepots, en konvooien die wapens vervoeren naar Hezbollah. De mogelijkheid om dergelijke aanvallen te leiden is nu de vraagpunt geworden nadat Syrische luchtafweersystemen een Russisch militair turbo-propellervliegtuig neerhaalden tijdens een Israëlische aanval waarbij 14 Russische militairen werden gedood. Rusland beschuldigde Israël en reageerde door het Syrische leger te voorzien van het geavanceerde S-300 grond-luchtdoelraketsysteem.

Yadlin legde uit dat Iraanse raketten in de handen van Hezbollah een grotere bedreiging vormden dan raketten in Syrië.

"Het is problematischer voor Israël geworden omdat Israël tot op de dag van vandaag de Iraanse consolidatie in Libanon of de wapens van Hezbollah niet heeft aangevallen, en nu zijn er raketombouwfabrieken. Volgens het rapport zijn dit statische raketten die over een afstand van enkele kilometers wel toeslaan. Dit stelt Israël voor een zeer moeilijk dilemma", legt Yadlin uit.

"Als Israël niets doet, zal de organisatie van Hassan Nasrallah de strijd veranderen als ze haar statische raketten veranderen in precisieraketten. De prijs zal worden betaald in een oorlog.

Een recent rapport gaf aan dat de Iraanse nucleaire dreiging nog gevaarlijker was dan eerder werd gedacht. Het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid publiceerde een rapport dat dinsdag is aangehaald uit het inlichtingenmateriaal dat afgelopen januari door Mossad uit een Iraans militair pakhuis werd verzameld. Het rapport van het instituut beweert dat de door de Mossad verzamelde informatie "onomstotelijk aantoont dat de site van Parchin hoog explosieve kamers huisvestte die geschikt waren voor het gebruik in kernwapenonderzoek en hun ontwikkeling". Het rapport concludeerde dat Iran dichter bij het kunnen bouwen van een kernwapen staat dan eerder werd gedacht.

Bron: Increasing Iranian Missile Threat on Israel's Northern Border - Breaking Israel News