www.wimjongman.nl

(homepagina)

Trump eist van Turkije de vrijlating van een "groot christen"

Door Adam Eliyahu Berkowitz - 27 juli 2018

  Snel wordt de geknevelde bevrijd; hij is niet teneergeslagen en gedood, en hij zal geen voedsel willen. Jesaja 51:14 (de Israël Bijbel ™)

( )

De Amerikaanse voorganger Andrew Brunson, momenteel onder huisarrest in Turkije. (Krediet: NPR Schermopname)

Als onderdeel van een "op geloof gebaseerde kruistocht" dreigt president Trump met sancties tegen Turkije vanwege een eenvoudige prediker die het middelpunt is geworden van een internationaal geschil.

Andrew Craig Brunson, 50 jaar, is een evangelische pastor uit Black Mountain, North Carolina, die 23 jaar in Turkije heeft gewoond waar hij predikant was van de Izmir Resurrection Church, een kleine protestantse kerk met ongeveer 25 leden.

Brunson werd in oktober 2016 gearresteerd, kort na een mislukte staatsgreep tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Tienduizenden Turkse militairen, ambtenaren, opvoeders, academici, dissidenten en journalisten werden gearresteerd, maar christelijke geestelijken werden het doelwit van de misdaad van "kerstening". Brunson werd ervan beschuldigd lid te zijn van de Gulen-beweging, een islamitische beweging waarvan de leider, Fethullah Gulen, sinds 1999 in de VS woont. Turkije heeft lang geprobeerd om Gulen uitgeleverd te krijgen en men gelooft dat Brunsons gevangenschap een poging is om de Amerikaanse regering onder druk te zetten om zich aan te passen.

Brunson werd woensdag vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst na anderhalf jaar gevangenisstraf. Hem is verboden het land te verlaten, en hij zal elektronisch worden gecontroleerd. Het officiële Turkse nieuwsagentschap Anadolu meldde dat hij was vrijgelaten vanwege "gezondheidsproblemen". Brunson wordt beschuldigd van "het plegen van misdaden namens terroristische groeperingen zonder lid te zijn", en hij kan worden gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Hij zou nog 20 jaar kunnen ontvangen als hij schuldig wordt bevonden aan spionage.

Deze voorwaardelijke vrijlating was niet voldoende voor de Amerikaanse regering, die over zijn vrijlating had onderhandeld en verwachtte dat hij op 18 juli zou worden vrijgelaten. Dit werd uitgedrukt in een tweet van minister Mike Pompeo.

 We zijn blij met het nieuws dat dominee Brunson in #Turkije van de gevangenis naar huisarrest is overgebracht, wat al lang had moeten gebeuren, maar dit is niet genoeg. We hebben geen geloofwaardig bewijs tegen de heer Brunson gezien en we roepen de Turkse autoriteiten op zijn zaak onmiddellijk op een transparante en eerlijke manier op te lossen. pic.twitter.com/So2A4hfinZ

- Secretaris Pompeo (@SecPompeo), 25 juli 2018

Zowel President Trump als Vice President Pence reageerden scherp en benadrukten de religie van dominee Brunson als onderdeel van de kwestie die voorligt. Tijdens een conferentie over godsdienstvrijheid die donderdag in Washington plaatsvond, riep Pence een steeds autocratischer Erdogan op om Brunson vrij te laten, of belangrijke sancties te ondergaan.

"Brunson is een onschuldige mens, is er geen geloofwaardig bewijsmateriaal tegen hem," zei Pence in zijn toespraak. "Laat dominee Andrew Brunson nú vrij of wees voorbereid op de gevolgen.

"Als Turkije niet onmiddellijk actie onderneemt om deze onschuldige man van geloof vrij te krijgen en naar Amerika te sturen, zullen de Verenigde Staten Turkije aanzienlijke sancties opleggen totdat dominee Andrew Brunson vrij is," voegde Pence eraan toe.

Dit werd al snel gevolgd door een tweet van President Trump, die de dreiging van de vicepresident ondersteunde:

 De Verenigde Staten zullen Turkije zware sancties opleggen voor hun langdurige detentie van dominee Andrew Brunson, een groot christen, een familieman en een prachtig mens. Hij lijdt zwaar. Deze onschuldige gelovige moet onmiddellijk worden vrijgelaten!

- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 juli 2018

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft zijn reactie op de Amerikaanse dreigementen aangescherpt.

 Niemand dicteert Turkije. We zullen nooit bedreigingen van wie dan ook tolereren. De rechtsstaat is voor iedereen, geen uitzondering.

- Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 26 juli 2018

Ibrahim Kalim, woordvoerder van Erdogan, verklaarde in een verklaring aan de media dat de VS "moeten begrijpen dat zij niet tot de gewenste resultaten kunnen komen door Turkije te dreigen met een kwestie die onder de jurisdictie van de onafhankelijke rechterlijke macht van ons land valt".

Als onderdeel van de onderhandelingen vroeg Trump aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de vrijlating van Ebru Ozkan, een Turkse vrouw die tijdens een bezoek aan Israël in juni was gearresteerd. Ze werd beschuldigd van smokkel voor Hamas. Ozkan werd twee weken geleden vrijgelaten en een artikel van de Washington Post meldde dat haar vrijlating deel uitmaakte van een overeenkomst voor de vrijlating van Brunson.

"De overeenkomst was iets, dat persoonlijk door Trump werd verzegeld, om een Turkse burger die op beschuldiging van terrorisme in Israel werd gevangen gehouden te verhandelen voor Brunson," zei het verslag van de Washington Post, en verklaarde dat Trump en Netanyahu de kwestie de dag vóór de vrijlating van Ozkan bespraken.

De VS en Turkije zijn bondgenoten in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), maar de betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen, met name door de Amerikaanse steun aan facties in Syrië die zich verzetten tegen het regime van Erdogan.

Bron: Trump Threatens Turkey With Sanctions Over Pastor Brunson