www.wimjongman.nl

(homepagina)

De Bijbel is ons mandaat

door David M. Weinberg | 23 juli 2018

Het jaarlijkse Herzog College Bijbelstudie seminar in Jesjivat Har Etzion in Alon Shvut - werd deze week bijgewoond door meer dan 6000 mannen en vrouwen, jong en oud, religieus en seculier - en is een prachtige onderneming. Deelnemen daaraan is een intellectuele traktatie en een opzwepende spirituele ervaring. Jammer dat het geen media-aandacht krijgt.

De Israëlische pers negeert deze opbeurende gebeurtenis gedurig, jaar in jaar uit. De militaire censuur zelf had het nieuws van de conferentie niet beter kunnen blokkeren. Waarom? Waarschijnlijk omdat Israëlische journalisten zich schamen voor de populariteit van de Bijbel. Ze kunnen versteend zijn dat zoveel mensen het gevoel hebben dat de Bijbel relevant is.

De Herzog College Bijbelstudies seminarie werd 25 jaar geleden opgericht door haar moeders instelling, de Har Etzion hesder Jesjoehiva in Alon Shvut. Het seminarie biedt een keuze uit 200 lezingen verspreid over vijf dagen, en gaat van Bijbelarcheologie tot hermeneutiek, taalkunde, poëzie, profetie, politiek, theologie, geschiedenis, aardrijkskunde, vertaling, kosmologie en creationisme, mystiek, midrash en recht, en omvat alle 24 boeken van de Bijbel.

De lessen zijn zowel academisch als traditioneel en omvatten 21e-eeuwse studiebeurzen en Talmoedische interpretaties, creatieve lezingen naast conventionele benaderingen. Jaarlijks verschijnen tientallen boeken met hedendaagse bijbelanalyse door het College.

De lesdagen zijn bijna altijd uitverkocht, net als de twee extra dagen van Bijbelse veldreizen. Drukke artsen, advocaten, wetenschappers, bankiers en zakenlieden maken tijd vrij om zich te verdiepen in bijbelse teksten en duizenden jaren aan commentaren. Dit is hun favoriete zomervakantie tijdverdrijf.

Docenten van het Herzog College zijn yeshiva-docenten, universiteitsprofessoren en educatieve medewerkers, mannen en vrouwen, zoals Benny Lau, David Nativ, Elhanan Samet, Haim Misgav, Menachem Liebtag, Michal Tikochinsky, Uriel Simon, Jaakov Medan, Yael Ziegler, Yehuda Brandes, Yoel Bin Nun, Yonatan Grossman en Yuval Sirlow.

Helaas betekenen deze namen weinig voor de gemiddelde Israëliër.

Dit jaar nam president Reuven Rivlin deel aan het seminar in Herzog, ter gelegenheid van de voltooiing van de eerste cyclus van het '929 Bijbelstudieproject' (waarin alle 929 hoofdstukken van de Bijbel 2,5 jaar lang dagelijks werden bestudeerd door duizenden Israëliërs in het hele land). Zelfs Rivlins optreden op het seminar haalde het nieuws nog nauwelijks.

Om mijn frustratie te begrijpen, overweeg dit: Als een nieuwe roman van A.B. Yehoshua of Amos Oz, verschijnt, is het op de Israëlische radio en televisie, naast Haaretz, Yediot Ahronot en zelfs The New York Times en Le Monde. De media juicht de wijsheid en het verstand toe van hun favoriete literaire orakels.

Hetzelfde gebeurt in de wereld van entertainment. Elke avant garde en rockmuzikant uit Schotland, België of Duitsland die in Hayarkon Park komt spelen is het onderwerp van tientallen radio-, televisie- en krantenberichten, weken aaneen. Elke Japanse film of Koreaanse kunst, tentoongesteld op een cultureel zomerfestival is waardig voor pagina-lange verhalen met enorme foto's in onze kranten en ademloze verslaggeving in de ether.

Je moet je afvragen wat dit alles zegt over de culturele ankers en mores van onze samenleving.

Gelukkig suggereert de toenemende populariteit van het seminar van de Herzog-Bijbel dat veel Israëliërs het gevoel hebben dat ook de Bijbel relevant is voor de moderne Israëlische samenleving en cultuur.

De Bijbel is relevant omdat ze de fouten van ons verleden heeft uitvergroot en verbeteringen voorlegt voor de toekomst. Omdat het loyaliteit van ons vraagt aan de hoge morele principes. Omdat het persoonlijke verantwoordelijkheid en publieke verantwoording onderwijst. Omdat het de nadruk legt op sociale rechtvaardigheid en sociaal welzijn. Omdat deze het anker zijn van de joodse beschavingsidentiteit.

Rabbi Yuval Sirlow en Rabbi Dr. Benny Lau gebruiken elk jaar hun preekstoelen aan het Herzog College om aan te dringen op de noodzaak van meer sociale rechtvaardigheid in de Israëlische samenleving, waarbij ze lessen trekken uit de profeten Jesaja, Jeremia, Micha en de anderen. "Zion zal verlost worden met rechtvaardigheid en rechtvaardigheid" (Jesaja 1:27).

In mijn geest bleef de passage van deze week van de Basic Law: Israël als natiestaat van het Joodse volk sluit mooi aan bij de uittekening van de Bijbel die ik hierboven beschrijf. Op een bepaald diep niveau voel ik dat de drang om de wet aan te nemen en de groeiende aantrekkingskracht van verfijnde Bijbelstudie voortkomen uit een soortgelijke diepe plaats: een verlangen om onze wortels te verankeren in dit land.

Natuurlijk moet het recht van het Joodse volk om net als andere naties in zijn thuisland te wonen duidelijk en vanzelfsprekend zijn. Maar de identificatie van de staat Israël met het Joodse natiezijn wordt vandaag de dag aangevallen door grote delen van de internationale gemeenschap en door Israëlische Arabieren, Palestijnen, postzionistische Joden en anti-joodse Joden.

Daarom moesten het Joodse zelfbeschikkingsrecht in het land Israël en het Joodse karakter van Israël in de grondwettelijke vorm - in een basiswet - worden verankerd. En onze sociale identiteit moet worden versterkt door een beroep te doen op de wijsheid van de Bijbel.

Zoals David Ben-Gurion ooit zei: "Het Britse mandaat is niet onze Bijbel. De Bijbel is ons mandaat. Of zoals Menachem Begin verkondigde: "Het Joodse volk is teruggekeerd naar het land Israël, niet met het recht van kracht, maar met de kracht van het recht.

David M. Weinberg is ondervoorzitter van het Jerusalem Instituut voor Strategische Studies, jiss.org.il. Zijn persoonlijke website is davidmweinberg.com.

Bron: The Bible is our mandate - Israel Hayom