www.wimjongman.nl

(homepagina)

Waarom Israël de metaaldetectoren verwijderde

De veiligheidsdiensten zullen alles doen om te voorkomen dat er een nieuwe intifada komt — met inbegrip van steun voor Mahmoud Abbas.

Door Daniel Pipes - 27 juli 2017

( )

De President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud

De President van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas van de Fatah-partij, kondigde verleden week zaterdag aan dat de "campagne voor Jeruzalem effectief van start is gegaan en niet zal stoppen totdat er een Palestijnse overwinning is behaald en de heilige plaatsen vrij zijn van de Israëlische bezetting." Fatah eiste de verwijdering van de metaaldetectoren en andere beveiligingsapparatuur bij de ingangen naar de Aqsa moskee op de Tempelberg. Een week eerder werden twee Israëlische politieagenten gedood door terroristen die hun wapens binnen de moskee had verstopt.

De verklaring van de Fatah was onlogisch en hypocriet. Vele moskeeën in landen met een moslim-meerderheid gebruiken op dezelfde wijze deze veiligheidstechnologie om de aanbidders, toeristen en politie te beschermen. De heer Abbas is erin geslaagd de Israëlische regering te dwingen om ze te verwijderen. Hij deed het door de aandacht af te leiden van de moord op de politieagenten en de angst op te stoken voor een religieuze uitbarsting met enorme gevolgen.

De Tempelberg crisis belicht precies die drie factoren die verklaren waarom een vaste 80 procent van de Palestijnen gelooft dat ze de Joodse staat kunnen elimineren: islamitische indoctrinatie, internationale hulp en Israëlische nederigheid.

Islam brengt de verwachting met zich mee dat als een land eenmaal onder islamitische controle was, dit een geschenk is, dat onvermijdelijk naar de islamitische controle moet terugkeren. Het idee is een duurzame macht: denk aan Osama bin Ladens droom over Andalusië, en de Turkse President Recep Tayyip Erdogan over zijn hoop op het herwinnen van de invloed op de Balkan. Palestijnen doen consequent verslag van hun overtuiging dat de staat Israël binnen een paar decennia zal instorten.

Een confrontatie over de Tempelberg steunt uniek genoeg deze verwachting, omdat het veel verder reikt dan de lokale bevolking bij de opwekking van de passies van velen van de 1,6 miljard moslims. De meest prominente islamitische leiders en instellingen steunden Fatah overweldigend in zijn positie over de Tempelberg veiligheidsbepalingen. Islamitische stemmen buiten de pro-Palestijnse consensus zijn zeldzaam. De Palestijnen verheugen zich in hun hoedanigheid om het puntje van een enorme speer te zijn.

Palestijnse illusies van macht genieten aanzienlijke internationale steun. Bij de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschappelijke en culturele organisatie passeren routinematig kritische resoluties gericht op Israël. In de Columbia University huist iets wat genaamd is het Centrum voor Palestijnse Studies. Grote bedrijven zoals Google en nieuws organisaties zoals de British Broadcasting Corp doen alsof er een land is, genaamd Palestina. Buitenlandse hulp heeft gemaakt dat er een Palestijnse pseudo-economie is die in 2016 een fenomenale groei heeft genoten van 4,1%.

In de Tempelberg-crisis stonden de overheid van de VS, de Europeanen en vrijwel ieder ander opgesteld ter ondersteuning van de vraag naar de afschaffing van de metaaldetectoren, samen met de high-tech camera's of andere apparaten om jihadi-aanvallen te voorkomen. Het Kwartet voor het Midden-Oosten verwelkomde "de garanties door de premier van Israël dat de status quo bij de heilige plaatsen in Jeruzalem zal worden nageleefd en gerespecteerd." Met dit soort van unanieme steun maakt het de Palestijnen gemakkelijk zich sterker te voelen dan de Joodse staat.

Israëls veiligheidsdiensten vermijden heel verlegen alle stappen die de Palestijnen zouden kunnen storen. Deze zachte aanpak komt niet voort uit een star idealisme, maar uit een buitengewoon negatieve kijk op de Palestijnen als herrieschoppers. Dienovereenkomstig gaan de politie en de inlichtingendiensten en het leger ermee akkoord om zo ongeveer alles te doen wat zorgt voor rust, zoals het verwerpen van elk initiatief om de Palestijnen van fondsen te beroven, strenger te bestraffen, of inbreuk te maken op hun vele voorrechten.

De gevestigde orde van de veiligheidsdiensten in Israël weet dat de Palestijnse Autoriteit zal blijven doorgaan met het sanctioneren van de moord, zoals het de verdere de-legitimisering van de staat Israël beoogt om die te isoleren. Maar deze veiligheidsdiensten geven er nadrukkelijk de voorkeur aan om te leven met deze uitdagingen, eerder dan de heer Abbas te straffen, of zijn reputatie te verminderen met het risico van een nieuwe intifada. De ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit en een terugkeer naar een direct Israëlische bewind is voor de veiligheidsdiensten een nachtmerrie. De heer Abbas weet dit, en het fiasco van deze week bewijst dat hij niet bang is om de Israëlische angsten uit te buiten en door te gaan met zijn droom van het vernederen en uiteindelijk elimineren van de Joodse staat.

Mr. Pipes is voorzitter van het Midden-Oosten-Forum.

Bron: Why Israel Removed the Metal Detectors -