www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen: Wanneer zelfmoordaanslagen slecht zijn

door Khaled Abu Toameh - 21 augustus 2017

De opkomst van door ISIS geïnspireerde groepen in de Gazastrook is al lang een openbaar geheim. Dit is de ongemakkelijke waarheid waar Hamas hard aan gewerkt heeft om het te verborgen te houden in de afgelopen jaren.

De Palestijnse islamitische beweging Hamas heeft eindelijk een portie van zijn eigen medicijn gekregen - in de vorm van een zelfmoordaanslag die gericht was op haar leden in de Gazastrook.

Tijdens de afgelopen twee decennia was de Hamas verantwoordelijk voor tientallen zelfmoordaanslagen die honderden Israëli's verminkt en gedood hebben, met name tijdens de tweede Intifada tussen 2000 en 2006. Hamas is beroemd om haar zelfmoordaanslagen en heeft de daders begroet als "helden" en "martelaren".

Voor Hamas is zelfmoord met bommen een edele daad wanneer ze worden uitgevoerd door haar leden en als de slachtoffers Joden zijn.

In hun eigen woorden blijven Hamas-leiders en woordvoerders hun zelfmoordaanslagen tegen Israël verdedigen als een "legitiem instrument van verzet" tegen Israël.

Recente gebeurtenissen echter hebben een slechte nasmaak voor zelfmoordaanslagen kunnen nalaten in mond van Hamas.

Op 17 augustus werd Nidal Al-Ja'fari, een lid van de militaire vleugel van Hamas, Ezaddin Al-Qassam, gedood toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte. De zelfmoordterrorist werd geïdentificeerd als Mustafa Kallab, een lid van een jihadi groep die verbonden is met de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

Volgens Hamas, liet Kallab de explosievengordel die hij droeg ontploffen, toen hij en een andere jihadi probeerden vanuit de Gazastrook de grens met Egypte over te steken. De gedode Hamas veiligheidsagent, Al-Ja'fari, behoorde tot een grenspatrouille die de jihadis onderschepte en probeerde om ze te stoppen om in Egypte te infiltreren. Het was de eerste keer dat een zelfmoordterrorist zich ooit tegen Hamasleden gericht heeft.

Eyad Al-Bazm, een woordvoerder van Hamas, zei dat het incident plaatsvond op 17 augustus, toen een Hamas-eenheid twee verdachten opmerkte die probeerden om de grens van de Gazastrook naar het Egyptische schiereiland Sinaï over te steken. Toen de soldaten van Hamas de verdachten naderden, liet Kallab de bomgordel die rond zijn lichaam gewikkeld was ontploffen, en doodde Al-Ja'fari.

Nu de schoen aan de andere voet zit, zien de dingen er een beetje anders uit. De islamitische beweging, die niet gewend is om doelwit te zijn van zelfmoordcommando's, heeft in krachtige retoriek de terroristische aanval en hen die er achter zitten, veroordeeld. Dit is dezelfde Hamas die normaal zal applaudisseren en de zelfmoordaanslagen verheerlijken evenals alle andere terroristische aanslagen tegen Israël.

De woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum, hekelde de zelfmoordterrorist als een "vogelvrije" en zei dat zijn beweging met kracht en vastberadenheid zal ingaan tegen "hen die afwijken van de waarden en tradities van het Palestijnse volk". Andere Hamas-leiders hebben de zelfmoordterrorist beschreven als een "ideologische dwaler".

Interessant is dat er verschillende Palestijnse facties zijn, die regelmatig aanvallen als steekpartijen- en autorammen toejuichen, als goede zelfmoordaanslagen, maar nu noemen ze de aanval van 17 augustus langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte een "laffe terroristische aanval".

ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag die de Hamasagent heeft gedood. Maar deze verklaring heeft niet de Palestijnse manipulatie-machines gestopt die met de vinger naar Israël wijzen - volledig zonder bewijs.

Deze valse beschuldiging is een uitstekend voorbeeld van de Palestijnse manier van handelen - koste wat het kost de aandacht afleiden van een verontrustende waarheid.

In dit geval wil Hamas de aandacht afleiden van het feit dat de ISIS jihadis al langer actief zijn onder hun heerschappij in de Gazastrook.

Eigenlijk zijn veel van de ISIS-jihadi voormalige leden van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. De opkomst van groepen in de Gazastrook die door ISIS geïnspireerd zijn, is al lange tijd een openbaar geheim. Dit is een ongemakkelijke waarheid waar Hamas hard aan gewerkt heeft om die verborgen te houden in de afgelopen jaren.

Begrijpelijk, de aanwezigheid van ISIS-individuen en -groepen in de Gazastrook is beschamend voor Hamas, met name in de nasleep van haar voortdurende inspanningen om legitimiteit en erkenning te winnen van de internationale gemeenschap. Hamas heeft in de afgelopen paar maanden geprobeerd om zichzelf als een "gematigde" beweging te laten zien die de tweestatenoplossing accepteert.

Om haar bewering te ondersteunen, heeft Hamas onlangs een "politiek document" gepubliceerd dat zegt bereid te zijn om een Palestijnse staat langs de pre-1967 lijnen te aanvaarden. Wat echter vergeet te vermelden, dat deze aanvaarding geenszins de aanvaarding omvat van Israëls bestaansrecht.

Hamas met andere woorden zegt, dat het een toekomstige Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en de Oost-Jeruzalem zal gebruiken als een springplank om Israël te vernietigen.

Halsstarrig vasthoudend aan een denkbeeldige droom, hebben sommige politieke analisten en journalisten het Hamas-document geïnterpreteerd als een teken van "matiging" en "pragmatisme", en ten onrechte aangevoerd dat de islamitische beweging klaar is om toe te treden in een vredesproces met Israël.

Niets kan verder van de waarheid afstaan. Hamas-leider Mahmoud Zahar kon niet duidelijker worden op dit punt - hij heeft herhaaldelijk de claim ontkend dat zijn beweging de ideologie heeft verlaten van de droom tot vernietiging van Israël, door uit te leggen dat het echte doel blijft, een "bevrijding van heel Palestina, van de zee (Middellandse Zee) tot aan de rivier (Jordanië)".

Timing is alles - en de timing van de zelfmoordaanslag op 17 augustus was bijzonder slecht voor Hamas. Hamas maakt overuren voor zijn betrekkingen met Egypte in het licht hiervan, dat de jihadis uit de Gazastrook al in heel de Sinaï infiltreerden voor het uitvoeren van aanvallen tegen het Egyptische leger.

Nu de waarheid eruit is, toont deze zelfmoordaanslag nogal overtuigend aan dat de Egyptische zorgen niet ongegrond zijn.

Kallab behoorde tot een groep van jihadis die op weg was tot het toetreden van ISIS en andere islamitische terreurgroepen in de Sinaï, die een golf van terroristische aanslagen pleegden tegen het Egyptische leger in de afgelopen jaren. Het is vermeldenswaard dat Hamas altijd de aanwezigheid van ISIS ontkende in de Gazastrook.

Hamas heeft ook ontkend dat jihadis uit de Gazastrook hebben deelgenomen aan die terroristische aanslagen in de Sinaï. Het blijft nu nog te bezien hoe de Egyptenaren zullen reageren op de leugens van Hamas.

De ongekende zelfmoordaanslag, die Hamas bij verrassing gevangen heeft, laat de Gazastrook zien als wat het is: een voedingsbodem voor jihadi en andere islamitische terroristen. En de Hamas-aanmerking van de jihadis als "ideologisch en religieus en moreel afwijkend" is over de grenzen van ironie heen.

Aan de andere kant kan Hamas de zelfmoordaanslag gebruiken om te proberen de Egyptenaren te overtuigen dat het ernstig bezig is met haar poging om terroristen af te stoppen die de grens vanuit de Gazastrook in Egypte willen oversteken.

Hamas en de door ISIS geïnspireerde groepen en individuen in de Gazastrook zijn vogels met dezelfde veren. Allemaal bevorderen en preken ze de extremistische islamitische leer.

Kallab en de jihadi's van ISIS in de Gazastrook zijn zonen van de Hamasschool die de harten en geesten van veel Palestijnen heeft vergiftigd.

Hamas is zoals we allemaal weten, nauwelijks tegen zelfmoordaanslagen. Alleen wanneer de boemerang terugkeert, wordt het ineens aanvallen van "laffe terreur"-acties genoemd, gepleegd door "vogelvrije" en "intellectueel en religieus en moreel afwijkende" terroristen.

Hamas, de Islamitische Jihad, en ISIS kunnen het over veel zaken oneens zijn, maar niet over Joden en "ongelovigen". Op dat punt zijn ze het volledig eens.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2017 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: When Suicide Attacks Are Bad