www.wimjongman.nl

(homepagina)

Verwoesting en regeneratie van het Land van Israël: 5)
Joods Nationaal Fonds

( )

Opeisen van het Land

Toen het Joodse volk begon terug te keren naar hun vaderland in de vroege jaren 1900, zij zich in fort-achtige gemeenschappen organiseerden een kibboets genaamd of een mosjav. Dit waren de collectieve boerderijen die wederzijdse hulp gaven aan hun leden en bescherming tegen de Arabische aanvallen.

De pioniers ging onmiddellijk, aan het werk proberen om te proberen de de moerassen droog te leggen en te ontdoen van de malaria muggen. Eucalyptusbomen werden geïmporteerd uit Australië en aangeplant rondom de moerassen. Ze waren geselecteerd vanwege hun reputatie om grote hoeveelheden water te kunnen absorberen. Wanneer gebleken was dat deze ontoereikend waren, werden er kanalen gegraven voor de afvoer van de moerassen naar de zee.

Op hetzelfde moment begon de pioniers met de herbeplanting van de bossen van Israël. Dit had een zeer grote behoefte. Vanaf het meer van Galilea tot het zuiden, waren alle bomen weg. In de Galilea-gebied in het noorden waren er nog slechts 15.000 bomen.

De bomen waren gekapt voor brandhout en militair gebruik, en sommige bossen voor jachtdoeleinden afgebrand. De laatste grote overblijfselen van bossen waren teruggebracht in de vroege 20e eeuw tot de brandstof van Turkse railway machines. Het is ook interessant om op te merken dat de Turken bomen belasting een stimulans was voor het kappen van bomen om de fiscale lasten te verlichten!

Als er bomen worden aangeplant en het land van rotsen ontdaan, zodat het zou recultiveren, begon de regenval zich wonderbaarlijk te verhogen. Gedurende de 20e eeuw verhoogde het zich met 10 procent elk decennium, tot een totale stijging van meer dan 100 procent!

Het JNF

De sleutel tot de terugwinning van het land van Israël bleek een geweldige organisatie te zijn genaamd het Joods Nationaal Fonds. Het werd in 1901 opgericht op het vijfde zionistische Congres in Bazel, Zwitserland. Haar enige doel was het verwerven en ontwikkelen van land voor Joodse bezetting.

Naast een beroep op rijke donoren, zamelde de JNF geld in op een gewone manier door het verspreiden van collectebussen in de Joodse huizen. Deze kwamen bekend te staan als "De blauwe dozen." In de periode tussen de twee wereldoorlogen, werden er ongeveer een miljoen van deze collecte-dozen verspreid naar Joodse huizen over de hele wereld. Van 1902 tot de late jaren 1940 verkocht het JNF ook kleurrijke zegels om geld in te zamelen.11

Het JNF kocht het eerste perceel in 1903. Het bestond uit 50 hectare in Hadera, gelegen aan de Middellandse Zee, ongeveer 25 mijl ten noorden van Tel Aviv. De organisatie heeft een centrale rol gespeeld bij de totstandkoming van deze eerste moderne Joodse stad — Tel Aviv in 1909. In 1927, had het JNF een totaal van meer dan 50.000 hectare grond gekocht waarop 50 gemeenschappen stonden. Aan de vooravond van de staatswording in mei 1948, had de JNF 231,290 hectare grond verworven.

Het verslag van de prestaties van het JNF aan het begin van de 21ste eeuw was opmerkelijk. De organisatie bezit 13 procent van het totale land in Israël, en het had 180 dammen en reservoirs gebouwd, 25.000 hectare grond ontwikkeld en meer dan 1.000 parken ingericht.

Herbebossing

Een van de grote projecten van de JNF door de geschiedenis heen is de herbebossing. De Bijbel zelf heeft vaak gediend als gids. Bijvoorbeeld, zo herinnerde een van de belangrijkste autoriteiten van Israël op herbebossing dat Abraham tamarisk bomen plante in Beersheba, gelegen in het zuidelijke deel van de Negev-woestijn. Door daar Abraham in te volgen, werden er meer dan 2 miljoen van die bomen geplant in hetzelfde gebied, en werd vastgesteld dat deze tamarisken echt in gebieden met schaarse regenval gedijen.

Een van de meest verbazingwekkende prestaties van het JNF gedurende de 20e eeuw was de aanplant van meer dan 240 miljoen bomen. Israël was één van de slechts twee landen in de wereld die de 21e eeuw inging met een netto winst aan bomen.

De aanplant van zoveel bomen heeft de erosie van de bodem aan banden gelegd, en bijgedragen tot een toename van de zuurstof in de atmosfeer en het voorzien van een natuurlijke habitat voor wilde dieren en vogels.

Het totale artikel

Bron: Desolation and Reclamation of the Land of Israel: Jewish National Fund | The Christ in Prophecy Journal

Het totale artikel