www.wimjongman.nl

(homepagina)

VN-Chef Guterres, de Media en het Palestijnse nepnieuws

door Bassam Tawil - 1 september 2017

Een van de moeders die aanwezig was bij de ontmoeting met de VN-chef, was Latifa Abu Hmaid. Vier van haar zonen, Nasser, Sharif, Nasr en Mohammed kregen meerdere levenslange straffen voor hun rol in het terrorisme. De Palestijnse Autoriteit (PA) koos de moeder van deze terroristen uit omdat ze allemaal deel uitmaken van de regerende Fatah-factie van President Mahmoud Abbas, die regelmatig wordt beschreven door de westerse media als een gematigde en pragmatische Palestijnse partij, die gelooft in de tweestatenoplossing en in vrede met Israël.

Vals nieuws is een oud verhaal in de Palestijnse wereld. Nog onlangs is dit valse nieuws opnieuw naar nieuwe hoogten gestegen door de Palestijnse spindoctors, die overuren maken in het misleiden van de internationale gemeenschap en de media. Een aantal verhalen gepubliceerd in de afgelopen dagen in de Palestijnse media tonen aan hoezeer de Palestijnen bereid zijn om de wereld te misleiden en de internationale publieke opinie te beïnvloeden.

Topkwaliteit is vaak een deugd - behalve wanneer het uitblinkt in liegen. En als er één ding is waar de Palestijnen in uitmunten de afgelopen decennia, dan is dat het verspreiden van leugens over hun conflict met Israël. De mainstream media in het Westen hapt meestal in het aas van dit nep-nieuws - het verkoopt kranten! - als het tolerantie demonstreert, zo niet sympathie, richting het door de Palestijnen geproduceerde fake nieuws.

Het meest recente geval van het Palestijnse nepnieuws kwam naar voren tijdens het bezoek van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres aan Ramallah, de de-facto hoofdstad van de Palestijnen. De chef van de VN lijkt niet vertrouwd te zijn met de Palestijnse cultuur van leugens, en werd het slachtoffer van een typische PR-stunt georganiseerd door zijn Palestijnse gastheren.

Volgens het Wafa nieuwsagentschap, het officiële orgaan van de Palestijnse Autoriteit (PA), had Guterres "een ontmoeting die was georganiseerd op dinsdagavond (29 augustus) met de families van Palestijnse martelaren en gevangenen in de gevangenissen van de Israëlische bezetter." Het rapport zei dat de families de secretaris-generaal van de VN verzochten om een snelle en serieuze actie te ondernemen om de levens te redden van meer dan 6500 mannelijke en vrouwelijke gevangenen in de Israëlische gevangenissen. Wafa citeerde vervolgens Guterres als volgt: "We begrijpen het lijden van de Palestijnse gevangenen en wij zullen samenwerken met de betrokken partijen om aan hun lijden een einde te maken."

Ten eerste zou het van belang moeten zijn dat de "gevangenen" en de "martelaren" Palestijnen zijn die betrokken waren, direct en indirect, bij terroristische aanslagen. Veel van de gevangenen hebben Joods bloed aan hun handen en hebben vaak afschuwelijke misdaden begaan, waarvoor ze zijn veroordeeld.

Ten tweede werd het al snel duidelijk dat de ontmoeting tussen de VN-leider en de Palestijnse gezinnen deel uitmaakte van een valkuil die was ingesteld door zijn Palestijnse gastheren in Ramallah. Volgens een woordvoerder van de VN, werd Guterres verrast door het plotselinge verzoek van de Palestijnse Autoriteit om te voldoen aan een ontmoeting met de "moeders van vastzittende kinderen", maar dat hij ermee instemde om daaraan te voldoen. Zijn verdienste was nog dat Guterres ook een verduidelijking afgaf over het verslag in Wafa, dat het medeleven dat hij zou hebben geuit voor de benarde situatie van de gevangenen "verzonnen" was.

Ten derde is het is vermeldenswaard dat een van de moeders die aanwezig was in de ontmoeting met de VN-chef, Latifa Abu Hmaid, uit het vluchtelingenkamp Al-Ama'ri kwam, in de buurt van Ramallah. Vier van haar zonen, Nasser, Sharif, Nasr en Mohammed kregen meerdere levenslange straffen voor hun rol in het terrorisme. De Palestijnse Autoriteit (PA) koos de moeder van deze terroristen uit omdat ze allemaal deel uitmaken van de regerende Fatah-factie van President Mahmoud Abbas, die regelmatig door de Westerse media wordt beschreven als een gematigde en pragmatische Palestijnse partij die gelooft in de tweestatenoplossing en in vrede met Israël.

De reactie van de woordvoerder van de VN-chef op het "verzonnen" verslag van het Wafa persagentschap van Abbas en de ongeplande ontmoeting met de families van "gevangenen" en "martelaren" is een mooi voorbeeld van hoe de Palestijnse Autoriteit 's werelds hoogste diplomaat manipuleerde. De PA en andere Palestijnen zijn daar al decennialang mee weggekomen.

Het minste wat de VN-chef en zijn assistenten nog hadden kunnen doen, is het PA-leiderschap ter verantwoording roepen en hen te veroordelen voor deze hinderlaag en het verzonnen verslag van dit officiële Palestijnse nieuwsagentschap. Was Israël betrokken geweest bij een soortgelijk incident, dan zouden we getuige zijn geweest van een diplomatieke crisis direct daarop door de VN-secretaris, evenals zijn woordvoerders en de internationale media. Palestijnen, zoals gebruikelijk, krijgen een vrije doorgang.

( )

Verenigde Naties secretaris-generaal Antonio Guterres tijdens zijn bezoek aan Ramallah, 29 augustus 2017. (Afbeeldingsbron: UN foto/Ahed Izhiman)

Een ander voorbeeld van Palestijns nepnieuws dat is ontworpen om Israël te belasteren en de internationale sympathie te winnen, is dat verschillende Palestijnse mediakanalen de rapportage deden in de afgelopen week, namelijk dat een Israëlische vrouwelijke undercover agent, vermomd als een verpleegster is ontdekt in een Palestijns ziekenhuis in Hebron.

Volgens de valse rapporten was deze "verpleegkundige" een Israëlische kolonist die door de Israel Defense Forces was geïnfiltreerd in het ziekenhuis om Palestijnse vluchtelingen te arresteren en neer te schieten. Bij een snelle controle van de feiten bleek dat de Palestijnen blijkbaar verwezen naar Westerse vrijwilligers die hadden gewerkt in het ziekenhuis om Palestijnse patiënten te behandelen. De administratie van het ziekenhuis heeft de berichten sterk ontkend. Als een vuur blijven deze berichten zich verspreiden op sociale media en de Palestijnse nieuwssites. Het doel van deze valse berichten is om Israël te presenteren als een staat die minachting heeft voor ziekenhuizen en patiënten. Deze zaak toont aan dat geruchten en vals nieuws regelmatig worden geaccepteerd als feiten in de wereld van de Palestijnen en de Arabieren.

Of overweeg eens een ander voorbeeld van hoe de Palestijnse propagandamachine werkt. Op 23 augustus meldde dit zelfde Palestijnse nieuws agentschap, Wafa, op de 1969-gedenkdag van de brand in de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem.

Maar eerst de historische feiten: op 21 augustus 1969 heeft een Australische staatsburger genaamd Denis Michael Rohan brand gesticht bij de preekstoel van de Al-Aqsa-moskee. Rohan werd gearresteerd voor de brandstichting, beoordeeld en bevonden als zijnde krankzinnig. Hij werd gehospitaliseerd in een psychiatrische instelling voordat hij definitief werd gedeporteerd uit Israël in 1974.

Sinds 1969 echter hebben de Palestijnen de leugen herhaald dat Israël en de Joden achter de brandstichting zaten. Het feit dat Rohan een christen was is blijkbaar onbelangrijk voor hen.

Dus dit jaar bij de herdenking van de brandstichting, was dit wat Abbas' officiële spreekbuis, de Wafa, te zeggen had in dit onbetaalbare meinedige stukje: "De Al-Aqsa moskee was in brand gestoken door Joodse extremisten in 1969."

De leugen over "Joodse extremisten" die het vuur hadden aangestoken in de Al-Aqsa moskee, is zo wijdverbreid en geaccepteerd geworden dat zelfs hoge islamitische geleerden zoals Abbas' Grootmoefti, Sheikh Mohamed Hussein, ook dit bloedsprookje heeft verspreid. Hij en de meeste Palestijnen blijven de Australische christelijke brandstichter beschrijven als een "Joodse extremist".

Deze leugens zijn gewoon een paar recente voorbeelden van de uitgebreide lange lijst van Palestijns nepnieuws en bloedige laster gericht op Israël om de wereld tegen hen op te zetten. Neem bijvoorbeeld de beroemde Palestijnse leugens over terroristen: volgens de Palestijnse propagandamachine waren de terroristen - bijna zonder uitzondering - op weg om brood te kopen voor hun moeders of om hun grootmoeders te bezoeken. Deze onschuldige slachtoffers waren, zo gaat het verhaal, zijn gearresteerd of neergeschoten door Israël zonder reden. Dan zijn er nog de leugens over Israëli's die met messen hebben "gestoken" in de lichamen van terroristen die trachtten de Joden neer te steken of te vermoorden. Westerse journalisten en anderen accepteren deze leugens als feiten.

De manipulatie van de VN-chef in Ramallah komt niet als een verrassing voor hen die vertrouwd zijn met de Palestijnse tactiek van misleiding. De vraag blijft echter: voor hoe lang blijft de internationale gemeenschap met gelatenheid deze leugens accepteren die de Palestijnen in hun gezicht spugen, leugens die altijd maar doorgaan, uur na uur, dag na dag, die het leven van zowel Joden als Palestijnen in gevaar brengt, omdat ze een graag-ontvangen antisemitisme en erger bevorderen - in tegenstelling tot de beweringen van hen die beweren het te willen verhelpen - en zo verlengen ze het lijden van de Palestijnen om op een dag in vrijheid te kunnen leven - zoals hun buren, de Israëli's - met instellingen als democratie, vrije meningsuiting, een onafhankelijke rechterlijke macht en onderwijssysteem, en vooral met een verantwoordelijk leiderschap?

Bassam Tawil is een moslim, gevestigd in het Midden-Oosten.

© 2017 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: UN Chief Guterres, the Media and Palestinian Fake News