www.wimjongman.nl

(homepagina)

Een Arabische-bakkerij die Pascha houdt?

Niet-nalevende Joden uit Tel Aviv stonden eens op Pascha in de rij bij de bakkerij van Abulafia om broodproducten te kopen. En dan...

()

Dit is een waar gebeurd verhaal, dat 47 jaar geleden heeft plaatsgevonden, en deze schrijver is verbonden met de kleindochter van de belangrijkste persoon in het verhaal, Rabbi Shlomo Zalman.

De locatie is Yefetstraat in het voormalige Yafo (Jaffa) waar Joden en Arabieren ooit bedrijven in eigendom hadden, die naast elkaar stonden. Rabbi Shlomo Zalman Shtouber had een schoenenfabriek in eigendom in de kleurrijke Yafo street, naast de beroemde Arabische bakkerij die gerund werd door Abulafia.

In Israƫl houdt bijna elke supermarkt en buurtsuper op met de verkoop van brood of andere gezuurde producten tijdens het wekenlange Pascha feest, overeenkomstig de Joodse wet die het eten van gezuurd brood verbiedt. Niet-nalevende Joden uit Tel Aviv dan op Pascha in de rij staan bij deze bakkerij om broodproducten te kopen. De Abulafia familie maakte overuren de toegenomen vraag te leveren.

Rabbi Shlomo Zalman, met een zachtmoedige joodse ziel, deed dit pijn om zijn mede-joden te zien afzakken uit de Pascha traditie en dat zee zich massaal overgaven aan de gebakken producten van Abulafia. Hij benaderde de vroegere eigenaar van de bakkerij Sayeed Abulafia met een aantrekkelijk aanbod.

"Hoeveel winst maak je in deze week van het Pascha," vroeg de rabbijn. "Pascha is onze meest winstgevende week van het jaar," antwoordde Sayeed, en maakte een duizelingwekkende bedrag openbaar wat ongeveer gelijk was aan de kosten van een appartement in het voormalige Yafo.

Doordrenkt met een rotsvaste geloof dat hij zou slagen, vertelde de rabbijn aan Sayeed dat hij het exacte bedrag voor hem zou organiseren, als hij zijn bakkerij tijdens de Paschaweek zou sluiten. En zo was het. Sayeed sloot de bakkerij en profiteerde van die tijd om een paar renovaties te doen en genoot van de vakantie zonder een cent van de winst te verliezen.

In de volgende vijf jaren kwam Rabbi Shlomo Zalman Shtauber een week voor Pesach aan met de uitbetaling, en Sayeed deed zoals overeengekomen jaarlijks de zaak dicht tijdens Pascha.

In het 6e jaar kwam Sayeed vroeger naar de schoenfabriek van de rabbi om de overeenkomst te wijzigen: "Onze familie heeft zoveel winst en zegen van Allah gekregen als verdienste wegens onze sluiting tijdens Pascha, dat het niet langer nodig is om ons te betalen. Wij zullen gesloten blijven zonder het geld."

Zowel Sayeed en Rabbi Shlomo Zalman overleden sindsdien, maar Sayeeds kleinzoon, die dezelfde naam draagt, runt nu de bakkerij en eert dezelfde familietraditie: "Deze Arabische bakkerij sluit op Pesach," zegt de jonge Sayeed.

Onlangs bracht Chaim Shtauber, de kleinzoon van Rabbi Shlomo Zalman, Sayeed een kopie van de oorspronkelijke overeenkomst tussen hun grootouders. De foto van de twee kleinkinderen, samen staande voor de bakkerij terwijl ze de oorspronkelijke overeenkomst vasthouden, kan hier worden bekeken.

Bron: An Arab bakery that observes Passover? - Israel National News