www.wimjongman.nl

(homepagina)

De enige inheemse Palestijns-Arabische families stammen, zo lijkt het, af van Joden

Bij JCPA heeft Pinhas Inbari een fascinerende studie over de oorsprong van de Palestijnen.

Een van zijn punten is samengevat:

Geen enkele Palestijnse stam kan zijn wortels identificeren met Kanaän. In plaats daarvan zien ze zichzelf als trotse Arabieren die afstammen van de meest opvallende Arabische stammen uit de Hejaz, het huidige Irak of Jemen. Zelfs de Kanaänitische familie van Nablus lokaliseert zijn oorsprong in Syrië. Sommige Palestijnse clans zijn Koerdisch of Egyptisch van oorsprong, en in het Hebron-gebergte zijn er tradities van Joodse afkomst.

Hij heeft interessante details over de Joodse oorsprong van een aantal van deze Palestijns-Arabische families:

Voor islamitische families kan een christelijke oorsprong een Joodse afkomst aangeven, maar niet noodzakelijk. De christelijke families van Ramallah zijn een voorbeeld. Volgens hun traditie stammen de christenen van Ramallah af van de christelijke Bedoeïenenstam van het zuiden van Jordanië. (Ja, er waren christelijke Bedoeïenen in het verleden). Zij waren de Haddadinstam uit het Karakgebied, 140 kilometer ten zuiden van Amman, die gedwongen werden om het gebied 250 jaar geleden te verlaten door de druk van de islamitische stammen die probeerden met hun dochters te trouwen.

Oorspronkelijk was de Haddadinstam Jemenitisch, en werd gedwongen om het pre-islamitische Jemen te verlaten in de tijd van de Joodse koning Dhu Nuwas (455-510), om te voorkomen dat ze zich moesten bekeren tot het Jodendom van hun christen-zijn. Vandaag is de Haddadinstam een van de belangrijkste stammen van Jordanië, en haar leden bekleden topfuncties in de Hasjemitisch regering. Een voorbeeld daarvan is Munzer Haddadin, die aan de Jordaanse delegatie leiding geeft in de gesprekken over water met Israël.

De Joodse oorsprong van de fellahin [dorpelingen, arbeiders] is een fascinerend onderwerp. De Israëlische computerwetenschapper Zvi Misinay heeft genetische studies gesponsord die een “primaire” genetische band tussen de Palestijnse fellahin en de Joden hebben aangetoond. Arabische onderzoekers hebben dit proefschrift verworpen, want ze beschrijven het als de wens om de Palestijnen te Judaïseren

Niettemin bevestigen ze in gesprekken met veel Palestijnen de oude tradities van Joodse afkomst, die gebruikelijk zijn in hun families. Bijvoorbeeld, een vrouwelijke bediende in het kantoor van Ahmed Qurei (Abu Ala) vertelde me eens dat haar oorsprong lag in de twee bijbelse steden van Tzora en Eshtaol, vermeld in de Simson verhaal (Richteren 13). Interessant is dat de koppeling van Tzora en Esthaol ook bewaard is in het gesproken Arabisch. De Palestijnse Encyclopedia, gepubliceerd door de Palestijnse Autoriteit, beschrijft “Sar'a” als een dorp dat werd opgericht in de Kanaänitische dagen. De Israëlische non-profit organisatie Zochrot, die de herinnering aan de Palestijnse dorpen die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog werden vernietigd wil behouden, maakt gebruik van de Palestijnse omschrijvingen, maar voegt eraan toe dat de oorspronkelijke naam van dit dorp Sor'a was en dat het onder deze naam bekend was in ieder geval tot de 16e eeuw.

Crypto-Joden

Een bron in het Hebrongebergte vertelde me eens dat de dorpelingen van de berg Hebron de inwoners van Hebron "de Joden" noemen. Hoewel de families van Hebron zichzelf niet beschouwen als van Joodse afkomst, zijn er in de dorpen van de berg Hebron tradities van Joodse afkomst. Het meest opvallende voorbeeld is het dorp Yatta - het Bijbelse Jutta - en in het bijzonder de tradities onder de familie Makhamra.

Israels tweede president, Yitzhak Ben Zvi, was een bekend historicus, die het dorp Yatta onderzocht. In 1928 beschreef hij de verlichting met Chanoekakaarsen en de naleving van de Joodse gewoontes

De traditie dat de Makhamra-clan een Joodse afkomst heeft is gewoon voor deze familie, merkte Ben Zvi op. Opvallend vindt men op een Palestijnse Facebook-pagina, genaamd “We zijn allemaal voor Palestina”, een passage die gerepost is uit een andere Facebook-pagina met de naam “Yatta is iedereen”:

Er wordt gezegd dat de familie Makhamra van Joodse afkomst is, en dit werd bewezen in de Verenigde Naties, toen Yatta in 1947 werd geregistreerd als een Joodse stad. En er wordt gezegd dat alle inwoners van Yatta van Joodse afkomst zijn, en dat de Samu, de familie Maharik, de Carmel, Susya, Bani Naim, de Ta'amar en de Rashaida en Azazmah stammen (in Jordanië) ook Joden zijn.

De Midden-Oosten geleerde Moshe Elad zei op Israëls Arabische televisie dat twee leden van de familie Makhamra zich hadden bekeerd tot het Jodendom, en nu Israëlische burgers waren die in Israël leven, en dat in het dorp het gebruik had van het aansteken van Shabbat en Chanoeka kaarsen behouden was.

Helaas waren de twee terroristen die door de Islamitische Staat waren geïnspireerd tot een aanval op de Tel Aviv Sarona-markt, gepleegd op 8 juni 2016, ook lid van de Makhamra family.

In wezen waren de enige islamitische families die kunnen beweren in Palestina te zijn geweest 2000 jaar geleden, de bekeerlingen uit het Jodendom of het christendom. Verreweg de meesten van hen komen uit andere delen van het Midden-Oosten of Europa.

Ik heb een aantal keren naar dit onderwerp gekeken door de jaren heen, en hier is mijn meest recente lijst van de 100 Palestijnse families en hun oorsprong (hoewel ik ook wat tegenstrijdige oorsprong-vermeldingen voor sommige gezinnen hebben gezien):

Afghani  Afghanistan
Abdil-Masih  (Beit Sahour) Turkey
Abu Aita (Beit Sahour) Turkey
Abu Ghosh Europe - 11e eeuw
Abu Sitta Egypt
Abu-Kishk Egypt
Adwan Arabia
Ajami  Iran
Al Hafi Iraq
Alawi  Syria
Al-Hayik (Beit Sahour) Turkey
Arafat Syria
Araj Morocco
Aramsha Egypt
Ashrawi Yemen
Awwad Egypt
Azd  Yemen
Badra Egypt
Baghdadi  Iraq
Bannoura Egypt
Bardawil  Egypt
Barghouti Yemen (Misschien Joods)
Bushnak  Bosnia
Chehayber Turkey
Dajani Arabia via Spain
Darjani Arabia
Djazair  Algeria
Doghmush Turkey
Erekat Jordan
Faranji France
Faruqi Iraq
Gharub Egypt
Ghassan Lebanon
Haddadin Yemen
Halabi  Syria
Hammouda Transjordan
Hannouneh (Beit Sahour) Turkey
Hashlamun Kurdistan
Hijazi  Arabia
Hindi  India
Hourani  Syria
Husseini Arabia
Ibrahim (Beit Sahour) Turkey
Iraki  Iraq
Issa Arriveerden in de jaren 1820 in Haifa, onzeker waar vandaan
Jabari Iraq
Kafisha Kurdistan
Kanaan Syria
Khair Egypt
Khalil Arabia
Khamis  Bahrain
Khazen Lebanon
Khoury (Beit Sahour) Turkey
Kukali Syria
Kurdi  Kurdistan
Lubnani  Lebanon
Makhamra Jewish
Marashda Egypt
Masa'ad Egypt
Masarwa Egypt
Masri  Egypt
Matar Kuwait
Mattar  Yemen
Metzarwah Egypt
Mughrabi  Morocco
Murad Albania/Yemen
Nablusi Genoemd naar Nablus - maar dat was een naam uit de 7e eeuw
Nammari Spain
Nashashibi Kurdish/Turkoman 
Nusseibeh Arrived 7th Century
Omaya Arabia
Othman  Turkey
Qudwa Syria
Qurashi Arabia
Ridwan Ottoman
Rishmawi (Beit Sahour) Turkey
Sa'ad Egypt
Salibas Greece
Saud / Saudi  Arabia
Shakirat Egypt
Shami  Syria
Shamis Syria
Shawish Arabia
Sous (Beit Sahour) Turkey
Tamimi Yemen/Egypt/Arabia
Tarabin Mecca
Tarabulsi  Lebanon
Tawil Egypt
Tikriti  Iraq
Touqan Northern Arabia or Syria
Turki  Turkey
Ubayyidi  Sudan
Yacoub (Beit Sahour) Turkey
Yamani  Yemen
Zabidat Egypt
Zaghab Morocco
Zeitawi Morocco
Zoabi Iraq
Zubeidi Iraq

De enige inheemse Palestijnen die aanspraak kunnen maken om te hebben geleefd in Palestina vóór de Romeinse verovering, zijn degenen die afstammen van de Joden.

Dat betekent dat de huidige Joden de enige echte inheemse bevolking zijn die gelinkt zijn aan het gebied dat later bekend stond als Palestina.

Bron: The only indigenous Palestinian Arab families, it seems, are descended from Jews ~ Elder Of Ziyon - Israel News